web analytics

DVD: Onder Ons

Reacties zijn gesloten

FILM
Met zijn eerste speelfilm lijkt Marco van Geffen, eerder scenarist van o.a. Het Schnitzelparadijs en Briefgeheim, zijn roeping te hebben gevonden. Onder Ons is een van de beste Nederlandse films van het jaar.

Eigenlijk moet er over het verhaal, dat Van Geffen samen met Jolein Laarman (Tussenstand, Het Zusje van Katia) schreef, zo weinig mogelijk verteld worden. Het volstaat te zeggen dat Onder Ons een drama is waarin de Poolse au pair Ewa bij een gezin in Nederland komt wonen, maar door onzekerheid en de taalbarrière haar draai niet kan vinden en steeds verder in zichzelf keert. Is er misschien iets meer met haar aan de hand? De schuchtere Ewa lijkt iets met zich mee te dragen.

De jonge Poolse Dagmara Bak, die Ewa vanaf het eerste moment perfect gestalte geeft, laat formidabel spel zien in Van Geffens speelfilmdebuut. Breekbaar en meelijwekkend, en zonder meer intrigerend. Het is niet alleen onzekerheid die ze uitstraalt, maar ook een machteloosheid. Alleen door haar gelaat weet je al dat er iets gaande is.

Van Geffen weet dat uitstekend te benadrukken door steeds meer op zijn hoofdpersonage in te zoomen. In drie hoofdstukken vertelt hij Ewa’s verhaal vanuit verschillende hoeken, waarbij hij het Poolse meisje altijd centraal houdt. Puzzelstukjes vallen langzaam op hun plaats terwijl hij zijn hoofdpersoon steeds dichterbij haalt. Bij ieder hoofdstuk concentreert de camera zich weer meer op haar. Zo wordt Onder Onssteeds indringender.

Het is een spel met de kijker dat de regisseur feilloos onder de knie heeft. Geleidelijk lost Van Geffen de behoefte in die we al vanaf het eerste moment hebben: Ewa proberen te doorgronden. Zelfs als de camera toch kort een ander personage volgt en Ewa ergens wazig op de achtergrond staat, blijft zij de aandacht vasthouden. Daar draagt het verloop van het scenario natuurlijk aan bij, maar met name de slimme regie van Van Geffen en het ijzersterke acteerwerk zorgen ervoor dat Onder Ons de kijker vanaf het eerste moment in zijn greep houdt. Wie de film ziet, zal merken hoeveel dat kan uitmaken.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Zoals we van een recente film mogen verwachten, is de transfer vrij van beschadigingen. Het beeld staat in de oorspronkelijke breedbeeldformaat anamorf op de DVD. Het beeld heeft een mooie uitstraling en is voldoende scherp. Optionele ondertiteling is afwezig. Als extra treffen we enkel de originele bioscooptrailer aan.

Speelduur
Ca. 85 minuten
Distributie
Twin Pics
Cineart
Release datum DVD
15 mei 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer

Met dank aan Twin Pics / Cineart voor het beschikbaar stellen van deze DVD !