web analytics

DVD: Overvallers in de Dierentuin

Reacties zijn gesloten

overvallersindedierentuin

Deze review betreft de bespreking van de filmversie van Overvallers in de Dierentuin, op DVD uitgebracht door First Look in 2003. De film is in 2008 in serievorm op DVD verschenen bij Bridge Entertainment. De DVD-hoes onderaan deze recensie behoort bij de serie-uitgave.

FILM
Niet alleen Karst van der Meulen (De Zevensprong, De Bende van Hiernaast) zorgde begin jaren tachtig voor enkele inmiddels nostalgische producties voor de jeugd, ook Christ Stuur deed een duit in het zakje. Met de serie Briefgeheim (1983) en de bioscoopfilm Overvallers in de Dierentuin (1984) leverde hij kwalitatief weliswaar slechts matig tot redelijk werk af, graag naar gekeken werd er door de jongste kijkertjes onder ons hoe dan ook.

In Overvallers in de Dierentuin, gebaseerd op het gelijknamige boek van Cindy Peppelenbosch, draait alles om drie overvallers die na autopech besluiten hun buit te verstoppen in de plaatselijke dierentuin om hem ’s nachts veilig op te kunnen halen. Eén van hen is zo slim om een cryptisch plattegrondje te vervaardigen, waardoor ze de buit vast en zeker sneller terug kunnen vinden. Als één van hen gearresteerd wordt door de politie, hebben de twee anderen zo’n haast om weg te komen dat ze het briefje verliezen. Als het briefje in handen valt van twee kinderen, is een avontuur geboren.

Waar het basisgegeven genoeg aanknopingspunten biedt voor een vermakelijk en spannend avontuur voor de gehele familie, is de uitwerking ronduit teleurstellend. Spanning is ver te zoeken in het zoutloze en vooral trage en rechtlijnige scenario en de humor beperkt zich tot flauwe woordgrappen en stuntelende of hakkelende boeven. Overvallers in de Dierentuin schetst in retrospectief een aardig tijdsbeeld, maar biedt verder weinig handvaten om vandaag de dag nog van waarde te zijn. Net als Stuurs Briefgeheim laat Overvallers in de Dierentuin – dat wel iets beter in elkaar steekt dan haar voorganger – vooral zien dat een goed uitgangspunt en een goede arena niet direct tot een goede film leiden.

Waardering: ** half

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het beeld van deze 4:3 uitgevoerde DVD is niet opgepoetst. Dit resulteert in beschadigingen in de vorm van spetters, wat beeldvuil en grain. Ook de kleurweergave is wisselend. Storend is het echter allerminst. Het geluid is vrij van beschadigingen. Dialogen zijn goed verstaanbaar. Ondertiteling is afwezig. Als extra’s treffen we bloopers aan. Deze zijn echter niet via het menu te bereiken, maar worden direct na de film afgespeeld.

overvallersindedierentuindvd

Speelduur
Ca. 94 minuten
Distributie
First Look
Release datum DVD
2003
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Bloopers