web analytics

DVD: Peter en de vliegende Autobus

Reacties zijn gesloten

FILM
Peter, een 12-jarige jongen, heeft een ernstig verkeersongeluk gehad en zal de rest van zijn leven in een rolstoel moeten zitten. Zowel hijzelf als zijn vrienden vinden het niet makkelijk om met zijn handicap om te gaan. Peters grootste wens is om ooit te kunnen vliegen. Na thuiskomst uit het ziekenhuis belanden Peter en zijn vrienden meteen in een bizar avontuur. De school treft voorbereidingen voor een schoolmusical en Peter wil dat de meisjes uit zijn klas als elfjes ‘echt’ kunnen zweven.

Per toeval ontdekt hij dat professor Quirinus bezig is met een uitvinding die dingen gewichtloos kan maken, de zogenaamde Zerostraler. Peter doet er alles aan om dit apparaat in handen te krijgen, helaas zonder resultaat. Als Peter met zijn klas op schoolreisje gaat, begint de bus plotseling te vliegen; de zerostraler heeft per ongeluk de meegenomen toverballen bestraald. Na enkele vruchteloze pogingen om de bus aan de grond te krijgen, eindigt de vliegreis in een pretpark te Kaatsheuvel. Daar volgt een finale achtervolging, waarbij een reeks misverstanden door Peter wordt opgelost.

Peter en de vliegende Autobus is een charmante jeugdfilm van een van Nederlands beste jeugdfilmmakers Karst van der Meulen. Het verhaal krijgt ondanks de zware basis van een gehandicapte jongen een luchtige benadering, zonder daarbij zijn boodschap te verliezen. De kinderen spelen, zoals altijd onder regie van Van der Meulen, zichzelf; speels, vlot en naturel. Ze worden bijgestaan door een keur aan professioneel acteertalent, waaronder Joost Prinsen, Lex Goudsmit, Martin Brozius en Piet Römer. Zij spelen allen vol overtuiging een ietwat aangedikt typetje en zorgen voor een flink aantal vermakelijke scènes.

Eén van de hoogtepunten van de film betreft de sequentie waarin de autobus plots de lucht in wordt getild en al vliegend de reis voortzet. De trucage ziet er alleraardigst uit en doet denken aan de vlucht die Pippi Langkous en haar vrienden maken in een ‘luchtbed’ in de speelfilm Pippi in Taka Tuka Land (1970). Een speciale vermelding dient gemaakt te worden voor componist Tonny Eyk, die de film van een sfeervolle muziekscore heeft voorzien.

Peter en de vliegende Autobus is een vermakelijke en charmante jeugdfilm, die het aanzien meer dan waard is.

Waardering: *** half

ACHTERGRONDINFORMATIE
Peter en de vliegende Autobus werd destijds uitgebracht in acht bioscopen en goed ontvangen bij pers en publiek. De première vond plaats op 23 december 1976. In 1977 werd de film geselecteerd voor het filmfestival van Moskou.

Peter en de iliegende Autobus is na Circus op Stelten (1972) en Oom Ferdinand en de Toverdrank (1974) de derde jeugdfilm van Karst van der Meulen. De ontwikkeling in zijn werk is goed te zien. Waar Circus op Stelten specifiek voor kinderen bedoeld is en deze ook op een ietwat kinderlijke manier aanspreekt, kennen Oom Ferdinand en Peter en de vliegende Autobus al een meer volwassen benadering. Hoewel in Peter en de vliegende Autobus ook hier en daar nog enkele schmierende typetjes voorkomen (denk aan de schurkenrol van Joost Prinsen), is de stijgende lijn en drang naar universaliteit in zijn werk steeds herkenbaarder geworden.

Naast het nodige amusement bevatten zijn films ook altijd een boodschap die er, in tegenstelling tot de (veelal Amerikaanse) zoetsappige jeugdfilms, niet dik bovenop ligt. Het uitstekend door elkaar verweven van amusement en moraal maken zijn films, naast het naturelle, aanstekelijke spel en heerlijk herkenbare alledaagse sfeer, tot speciale films voor jong en oud. Na Peter en de vliegende Autobus maakte Van der Meulen zijn sterkste jeugdfilm, Martijn en de Magiër (1979). Later zou hij nog succesvolle films en series regisseren zoals De Bende van Hiernaast (1980), De Zevensprong (1982), Thomas en Senior (1985) en De Legende van de Bokkerijders (1994).

BEELD
De film dateert uit 1976 en het is goed te zien dat de kopie deze lange periode met moeite heeft doorstaan. De print zit vol krassen, vlekken, vuil, spetters en andere beschadigingen. Daarbij schommelt en springt het beeld geregeld. Enige positieve is dat de kleurbalans, contrast en zwartniveau (voor zover mogelijk) nog vrijwel intact zijn. Daar het basismateriaal van de film niet meer voor handen is, was digitalisering nagenoeg een onmogelijke en onbetaalbare klus. Hiermee rekening houdend én met het laakbare Nederlandse conserveringsbesef, is het in ieder geval verklaarbaar waarom de vele beschadigingen bij deze film niet weg zijn gewerkt. Bij de overige Karst van der Meulen releases heeft men de beeldbanden wél onder handen kunnen nemen en is het resultaat zichtbaar beter.

GELUID
Het geluid staat in een mono Dolby Digital 2.0 op de DVD. De geluidstrack blinkt helaas ook niet uit. Beschadigingen in de vorm van springers doen zich op sommige momenten voor en er is constant een (lichte) ruis waarneembaar wanneer er dialoog of muziek te horen is. Opvallend is dat de geluidsband compleet geruisloos klinkt wanneer er geen muziek of dialoog te horen is. De muziek van Tonny Eyk komt door deze ruis helaas niet tot zijn recht. De dialogen zijn goed te volgen.

EXTRA’S
De film is verdeeld in acht hoofdstukken. Het menu bestaat uit een statisch plaatje, waarbij je als kijker de keuze hebt om de film af te spelen of een scène te kiezen. Als extra’s vinden we, voor we het menu bereiken, twee trailers van andere Castor producties die binnenkort op DVD verschijnen. Jammer dat deze niet via het menu te bereiken zijn, maar enkel worden afgespeeld wanneer de DVD wordt opgestart.

De DVD zit verpakt in een keepcase met daaromheen een kartonnen slipcase. Het geheel ziet er netjes en verzorgd uit.

Speelduur
ca. 88 minuten
Distributie
Just Entertainment
Release datum DVD
20 april 2006
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Trailer Martijn en de Magiër
Trailer Bende van Hiernaast

Met dank aan Just Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !