web analytics

DVD: Pipo – Dag Vogels, dag Bloemen, dag Kinderen (deel 1)

Reacties zijn gesloten

FILM
Er werd reikhalzend naar uitgekeken door de kindertjes van de jaren zestig: het welbekende ezeltje met hoed dat het beeld betrad, gevolgd door een woonwagen met clown. De inmiddels befaamde clown Pipo, een creatie van Wim Meuldijk, maakte zo tussen 1966 en 1968 steevast zijn entree in een reeks korte filmpjes van vijf minuten, speciaal vervaardigd voor de jongste jeugd.

Elke avond vertelde Pipo (Cor Witschge) zijn dochtertje Petra een verhaaltje voor het slapen gaan. Over de maan, een Dody worst, een auto; eigenlijk over alles waarmee hij in aanraking kwam en een avontuur beleefde. Na het licht in Petra’s kamer uit te hebben gedaan, nam Pipo zelf ook alvast afscheid van de dag en zijn trouwe volgertjes voor de buis: ‘Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen.’

Op deze eerste DVD uit de Pipo – Dag Vogels, dag Bloemen, dag Kinderen reeks staan de volgende 15 afleveringen: (1) De maan. (2) Neus (3) Dody Worst. (4) Body-zeep. (5) Vuilnisbak. (6) Melk. (7) Dorus. (8) Ruitjes. (9) De auto. (10) Bekeuring. (11) Het krukje. (12) Lijntrekker. (13) Krentenbrood. (14) Verkeersagent. (15) Sprookje.

Pipo – Dag Vogels, dag Bloemen, dag Kinderen is een gemoedelijke en lieve kinderserie, die als voorloper kan worden gezien van het inmiddels eveneens legendarische De Fabeltjeskrant (1968). De mini-avontuurjes zijn afwisselend spannend en komisch, maar bovenal lieflijk, aanstekelijk en zo nu en dan (subtiel) voorzien van een educatief randje. Niet alleen een aanrader voor kinderen van toen, maar ook van nu.

Waardering: *** half

BEELD
De serie staat in de originele 4:3 verhouding op de DVD. De beeldkwaliteit is, zeker wanneer we rekening houden met de leeftijd van het materiaal, ruimschoots voldoende. Op wat spetters en ander beeldvuil na is de transfer vrij van beschadigingen. Het zwart-wit beeld oogt overwegend grijs. Ondertiteling is afwezig.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track op de DVD. Logischerwijs hoeft ook hier weinig van verwacht te worden – niet alleen vanwege de leeftijd van het materiaal, maar ook vanwege de aard van de productie. Het geluid is vrij van grote beschadigingen en bevat geen of een zeer lichte ruis. De dialogen zijn goed verstaanbaar, ondanks het wat doffe geluidsbeeld.

EXTRA’S
Via het hoofdmenu van de DVD is het mogelijk een losse aflevering te selecteren of alles achter elkaar af te spelen. Op dit eerste deel uit de Pipo – Dag Vogels, dag Bloemen, dag Kinderen reeks staan vijftien afleveringen van elk zo’n 5 minuten.

Speelduur
ca. 75 minuten
Distributie
JustBridge Entertainment
Release datum DVD
17 augustus 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan JustBridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !