web analytics

DVD: Plan C

Reacties zijn gesloten

FILM
Zo was er nog geen enkele, en zo zijn er opeens twee Nederlandse misdaadkomedies die echt leuk zijn. Begin dit jaar  ging Black Out in première, iets later verscheen Plan C. Dat regisseur Max Porcelijn niet zo bont uitpakt als Arne Toonen, maakt zijn film niet minder vermakelijk. De kwaliteit van zijn debuut zit in de mix van tragedie en komedie, waar hij de ideale acteurs voor vond.

De 30-jarige Porcelijn maakte in 2006 De Ontgoocheling, zijn eindexamenfilm met in de hoofdrollen Ruben van der Meer en Ton Kas. Het beviel hem zo goed dat hij voor het scenario van zijn eerste speelfilm de twee belangrijkste rollen op hun lijf schreef. En dat is duidelijk af te zien aan het eindresultaat, want de acteurs weten als geen ander hoe ze moeten omgaan met dit scenario.

Plan C opent met een lang shot dat vanaf de Amsterdamse daken bij een mistroostig, louche pokertoernooi naar binnen gaat, waar de sukkelige politieagent Ronald zijn laatste geld zit te verkwisten. Geleend geld nog wel. Het komt hem duur te staan, want de Chinese onderwereld wil het geld terug en weet waar zijn gezin woont. Binnen een week moet Ronald tienduizend euro bij elkaar zien te krijgen. Hij kan maar één manier bedenken om dat voor elkaar te krijgen. Gerrit, een nog sukkeligere vriend, moet hem helpen het toernooi te overvallen. Maar zijn simpele plan loopt allemaal anders als Gerrit besluit nog een kennis mee te nemen.

Een rechtlijnige opzet, ingetogen en in grauwe tinten gefilmd; Plan C lijkt een gemiddeld misdaaddrama te worden. Maar Ruben van der Meer, Ton Kas en René van ‘t Hof trekken het naar een ander niveau. Ze weten precies de juiste balans tussen ernst en komedie vast te houden. Dat subtiele acteerwerk levert hilarische, onderkoelde humor op.

Het is ook het scherpe oog van Porcelijn, die goed weet hoe hij hun kwaliteiten moet uitbuiten. Hij schreef dialogen die soms nergens heen lijken te gaan, maar door de acteurs (ook in bijrollen van Kees Hulst en Victor Löw) de juiste toon meekrijgen en zo voortdurend op de lachspieren werken. Hoogtepunt is een discussie over urinoirs.

Dat het verhaal soms wat voorspelbaar is wordt ruimschoots goedgemaakt door de aanstekelijke uitvoering, die met name in het acteerwerk en het scenario zit. Porcelijn laat zien dat je ook met een simpel idee en weinig geld top-amusement kunt maken.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Het beeld staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit is goed. Het beeld oogt niet uitgesproken scherp of gedetailleerd, maar beschadigingen of andere oneffenheden zijn afwezig. Er is optionele Engelse ondertiteling aanwezig. Het geluid staat in een Dolbu Digital 5.1 track op de DVD. Ook hier zijn beschadigingen afwezig. De dialogen zijn goed verstaanbaar.

Als extra’s treffen we de originele bioscooptrailer (2 minuten), outtakes (7 minuten), een vermakelijke psychologische analyse van de film door prof. dr. Jaap van Heerden  (16 minuten) en de amusante korte eindexamenfilm van regisseur Max Porcelijn De Ontgoocheling  (32 minuten, eveneens met Ruben van der Meer in de hoofdrol) aan. Een leuke verzameling extra’s, al had een making of of interview met de regisseur niet misstaan.

Speelduur
Ca. 80 minuten
Distributie
Twin Pics
Cineart
Release datum DVD
5 juli 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Outtakes
Analyse van Plan C
Eindexamen film Max Porcelijn De Ontgoocheling

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !