web analytics

DVD: R U There

Reacties zijn gesloten


FILM
David Verbeeks R U There ging vorig jaar in wereldpremière op het prestigieuze filmfestival van Cannes. De film draaide in het bijprogramma Un Certain Regard, voor innovatieve cinema. Precies waar hij hoort.

Professionele gamer Jitze is afgereisd naar Taiwan voor een toernooi. In een grote zaal met toeschouwers zit hij met een haast emotieloos gezicht achter een beeldscherm. Razendsnel drukt hij op de toetsen. Later mag hij ook in teamvorm werken, hoewel dat zijn sociale leven niet verder helpt.

Als hij in contact komt met masseuse Min Min lijkt dit solitaire en eenzijdige bestaan een wending te krijgen. Ze is er in eerste instantie om hem van een schouderkramp af te helpen, maar als ze vertelt dat ze actief is op Second Life – een platform waar spelers in een virtuele wereld kunnen rondlopen – gaat er een deur voor Jitze open. Alleen in die omgeving lijkt hij echt contact te kunnen (of durven) maken.

Dat gegeven krijgt een vorm van melancholie als hij eindelijk in de echte wereld de moed bijeen raapt en met Min Min op vakantie gaat. Hun scènes samen komen ongemakkelijk over, vooral omdat ze visueel vaak gelijkenissen vertonen met hun eerdere ontmoetingen in Second Life. Het worden een soort nabootsingen van de computerwereld. Een trieste, maar verfrissende blik op hoe de computerwereld de realiteit kan vervormen en beheersen.

Maar R U There is vooral een oogstrelende film. Cameraman Lennert Hillege (Kan door Huid heen, Komt een Vrouw bij de Dokter), die eerder veelvuldig voor een dynamische aanpak koos, heeft het hier anders aangepakt. Met langzaam verschuivende focussen en prachtige kadreringen maakt hij van het geheel een dromerige en soms zelfs hypnotische film. Het past perfect bij de thematiek.

Waardering: ****

BEELD
De film staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. Beschadigingen in de vorm van ruis, spetters of ander vuil is afwezig. Scherpte en contrast zijn prima. Het schijfje herbergt optionele Nederlandse, Engelse en Franse ondertitels.

GELUID
Het geluid is vastgelegd in een Dolby Digital 2.0 track. De geluidsband is vrij van beschadigingen. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen mooi uit de twee frontspeakers.

EXTRA’S
Via het geanimeerde hoofdmenu van de film is het mogelijk de film te starten, taal- en geluidsinstellingen te veranderen of extra’s te selecteren. Deze bestaan uit de originele bioscooptrailer, andere trailers, deleted scenes en een informatief Engelstalig audiocommentaar van de regisseur (vreemd genoeg in het menu aangeduid als David Verbeeck). Een aardige verzameling extra’s, al had een making of niet misstaan.

Speelduur
ca. 83 minuten
Distributie
Lumière Home Entertainment
Release datum DVD
29 maart 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (2,35)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands, Engels, Mandarijn
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Frans
Extra’s

Trailers
Originele bioscooptrailer
Deleted scenes
Audiocommentaar van de regisseur

Met dank aan Lumière Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !