web analytics

DVD: Smakelijk Eten!

Reacties zijn gesloten


FILM
Exotische vogels verdwijnen in een grote stofwolk als vrachtwagens langsdenderen, een gordeldier duikt zijn hol in. En die grote machine die sojabonen uitspuugt lijkt wel op een prehistorisch monster. Maar even later ziet dat eten in een Nederlandse keuken er toch wel verleidelijk lekker uit. De eerste paar minuten van Smakelijk Eten! laten al kort zien hoe het werkt: onwetendheid is zalig.

Walther Grotenhuis velt geen oordelen en belicht het verhaal achter ons eten van beide kanten. De documentairemaker vertelt in een voice-over hoe hij als kind zijn Hollandse kost plaats zag maken voor voedsel uit verre streken. Het is allemaal zo vanzelfsprekend; niemand lijkt zich af te vragen wat er moet gebeuren voordat een zak garnalen in de supermarkt ligt. Grotenhuis laat dat op een heldere manier zien, zonder zijn eigen visie te veel naar voren te laten komen.

Uiteindelijk is het aan de kijker om te oordelen. Houdt u op met het kopen van Filipijnse garnalen bij het zien van arme kleine boeren die worden weggeconcurreerd door een rijke vent? Of is de schijnbaar veiligere en economischere werkwijze van die man misschien wel beter voor de industrie?

Bij ieder voorbeeld dat Grotenhuis aanhaalt zijn beide kanten van het verhaal begrijpelijk. De concurrentie eist slachtoffers, maar hoe zou het zijn zonder zo’n grote industrie? Die vraag wordt het sterkst opgeroepen bij de bonenproductie in Kenia. Miljoenen mensen die er werk door hebben, maar het gaat ten koste van anderen. Planten eisen veel water, waardoor arme Kenianen omkomen van de dorst. Beelden van een groep mensen die wanhopig hun jerrycans ophouden om water te krijgen zijn onthutsend, juist omdat het probleem geen duidelijke oplossing heeft.

Smakelijk Eten! geeft een goed beeld over hoe de mens zich vooral om zijn eigen bestaan bekommert en de oogkleppen opzet als anderen daar de dupe van worden. Indirect wordt daar ook de kijker mee aangesproken. Die krijgt geen concrete oplossingen, maar wordt wel meer bewust gemaakt van het feit dat ook de westerse consument een belangrijke rol speelt terwijl hij argeloos doorwinkelt.

Waardering: *** 1/2

BEELD
Het beeld van deze 16:9 anamorf uitgevoerde DVD oogt prima. Scherpte, helderheid en contrast zijn prima, evenals de kleurweergave. Er is optionele Engelse ondertiteling aanwezig.

GELUID
De DVD is voorzien van een Dolby Digital 2.0 geluidsspoor. Deze voldoet prima voor een film als deze. De dialogen komen helder uit de frontspeakers. Ruis of andere beschadigingen zijn afwezig.

EXTRA’S
Via het hoofdmenu van de DVD, dat beschikbaar is in het Nederlands en Engels, is het mogelijk de film te starten, een hoofdstuk te kiezen, taal- en geluidsinstellingen te veranderen, of naar het trailer-menu te gaan. Hierin treffen we naast de originele bioscooptrailer van Smakelijk Eten! de trailer voor de film Curaçao aan. Inhoudelijke extra’s ontbreken.

Speelduur
ca. 90 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
5 juli 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s

Originele bioscooptrailer
Trailer Curaçao

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !