web analytics

DVD: Spetters (regio 1)

Reacties zijn gesloten

Er zijn verschillende versies van Spetters op DVD bekrijgbaar. Naast deze goed verzorgde uitgave uit de “World Films” collectie van MGM bestaat er ook een van inferieure kwaliteit uitgebracht door Bridge in de “Hollands Glorie” reeks. Opletten dus! 

FILM
De drie vrienden Eef (Toon Agterberg), Rien (Hans van Tongeren) en Hans (Maarten Spanjer) zijn gek op motorcrossen. Hun grote voorbeeld is Gerrit Witkamp die furore maakt op de crossmotor. Als de rijdende patatkraam van Jaap en Fientje in het stadje komt, proberen de jongens alledrie Fientje te versieren. Fientje kiest voor kampioen in spé Rien, ze troggelt hem van zijn vriendin Maya af door hem een contract te bezorgen. Maar als Rien na een ongeluk met zijn motor in een rolstoel belandt, verlegt ze haar interesse naar Eef, die in het geheim bijklust als potenrammer. Nadat hij door een groep homoseksuelen wordt verkracht, ontdekt Eef dat hij  homo is. Hans krijgt Riens cross-motoren, maar heeft geen talent. Maya stort zich op het geloof en hoopt dat Rien door God wordt genezen.

Spetters van Paul Verhoeven is een prachtige film die zich als keihard, rauw, realistisch, maar vooral mooi laat typeren. De film is, zoals we van Verhoeven gewend zijn, bijzonder vaardig gemaakt, heeft een uitstekend tempo, kent veel actie en bevat een interessant dramatisch verloop. Spetters zorgde voor woedende reacties bij de vaderlandse pers en diverse maatschappelijke groeperingen – er werd zelfs een anti-Spetters comité opgericht -, maar werd desondanks een bioscoopsucces met meer dan 1,1 miljoen bezoekers.

Waardering: **** half

FILMGESCHIEDENIS
Samen met zijn vaste partner Gerard Soeteman maakte Verhoeven met Spetters een film over het leven van een aantal jongeren in een kleine stad onder de rook van Rotterdam. Het scenario werd in eerste instantie afgekeurd voor subsidie door het Productiefonds voor de Nederlandse Film. Men vond het te plat en commercieel. Hierop legden Soeteman en Verhoeven een gekuiste versie van het scenario voor aan de commissie.

Na verhitte discussies en emotionele aanvaringen, werd de subsidie alsnog toegekend. Verhoeven verfilmde vervolgens echter het originele scenario, wat tot grote woede leidde bij het fonds. Voor de productie ging Verhoeven voor het eerst sinds zijn bioscoopdebuut Wat zien ik!? (1971) met iemand anders dan Rob Houwer in zee. Samen met de toen nog onbekende Joop van den Ende en Soeteman richtte hij VSE films op, dat de film produceerde.

Toen Spetters op 28 februari 1980 in premiere ging, deed de film veel stof opwaaien vanwege het seksisme en geweld. Spetters was, samen met Lieve Jongens uit datzelfde jaar, de eerste film waarin mannelijke homoseks voor het eerst werd getoond, in Verhoevens film zelfs expliciet. De film werd door de Nederlandse filmpers volledig de grond in geschreven. “Een diepzwarte poe voor personen wier geestelijke groei na drie jaar is opgehouden,” schreef De Volkskrant. “Een fascistoïde aandoend soort amusement,” beargumenteerde de Telegraaf. “Spetters is ranzig en grof,” concludeerde Het Algemeen Dagblad.

Ook de maatschappij roerde zich. Er onstond zelfs een Nederlandse Anti Spetters Actie (NASA), die zich tegen de film verzette, iets wat Verhoeven met Basic Instinct nogmaals zou meemaken. De NASA vond Spetters een gevaarlijke film, omdat deze “de bestaande vooroordelen over vrouwen, homoseksuelen en andere bevolkingsgroepen alleen maar zou versterken.” Ondanks alle negatieve publiciteit scoorde Verhoeven weer een hit en trok de film 1.124.162 bezoekers.

BEELD
Het beeld ziet er goed uit; beschadigingen zijn niet of nauwelijks aanwezig. Alles ziet er behoorlijk uit en de mooie fotografie komt prima tot zijn recht. Detail en scherpte zijn prima in orde, alleen is de (zwart)balans van de transfer niet optimaal en is er wat grain op te merken. Tegenover de brakke  transfer van Bridge – een pan & scan transfer van een schommelende videobron – is dit een verademing. Er zijn Engelse, Franse en Spaanse ondertitels aanwezig.

GELUID
Op deze DVD vinden we de originele monotrack terug, welke prima klinkt. Ze is vrij van ruis en beschadigingen, heeft verder genoeg dynamiek en een aangename klank. De sfeervolle muziek komt goed uit de speakers en de dialogen zijn prima te verstaan.

EXTRA’S
De mooie, maar statische menu’s zijn in de stijl van de film. Verder kunnen we naast de Amerikaanse bioscooptrailer een bijzonder informatief Engelstalig audiocommentaar van Verhoeven terug vinden. De regisseur vertelt erg enthousiast en haalt veel informatieve en boeiende informatie aan over de totstandkomening van deze film. Prima toevoeging aan dit mooie schijfje!

Speelduur
ca. 122 minuten
Distributie
MGM Home Entertainment
Release datum DVD
5 november 2002
Verpakking
Keepcase
Regio
1
Beeld
1,66:1
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 2.0 – Audio Commentaar
Ondertiteling
Engels
Frans
Spaans
Extra’s
Amerikaanse bioscooptrailer
Audiocommentaar van Paul Verhoeven

Een gedachte over “DVD: Spetters (regio 1)

  1. Een film die ik in de bioscoop gezien heb, een schitterende film met een realistisch verhaal.Las ergens dat Hans van Tongeren zelfmoord had gepleegd naar aanleiding van deze film heel triest allemaal heb de film nu op bluray heel mooi verveeld nooit.

Reacties zijn gesloten.