web analytics

DVD: Sterke Verhalen

Reacties zijn gesloten

FILM
Sterke Verhalen is een comedy over Dennis van de Molen, een plattelandsjongen die gaat studeren in Amsterdam. Om indruk te maken op zowel een paar potentiële nieuwe vrienden als een meisje, laat hij zich overhalen een pinguïn te stelen uit Artis,  wat nogal wat gevolgen met zich meebrengt. Ondertussen beleven de mensen die hij inmiddels in Amsterdam heeft leren kennen hun eigen sterke verhalen. Deze zitten vol met seks, drugs en wilde feesten in de plakkerige, verantwoordelijkheidsloze zomer die op hun eindexamen volgt.


Sterke Verhalen mag dan nog zo’n charmante geschiedenis kennen – twee beginnende filmmakers maakten met een groep vrienden en zonder geld van Filmfonds, Distributeur of Omroep een publieksfilm – het eindresultaat is helaas een vreselijke miskleun. Het is niet eens zozeer het rammelende scenario, dat overigens bijzonder rommelig aan elkaar hangt van slechte dialogen en geforceerde humor, dat het kijkplezier bederft. Het grootste probleem is de enorme air en onterechte zelfverzekerdheid die enkele hoofdrolspelers uitstralen.

Deze zelfbenoemde ratpack treedt al enkele jaren in de belangstelling met vooral ego op de voorgrond in plaats van spelkwaliteit. Namen als Achmed Akkabi, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Geza Weisz en Manuel Broekman mogen hun semi-bekendheid voornamelijk te danken hebben aan een keur aan activiteiten waarin ze een zelfbenoemd middelpunt vormen, maar zeker niet aan hun CV.

Helaas straalt deze  arrogantie ook van deze film af (de afbeelding bovenaan deze recensie is de perfecte illustratie). De gemaakte populariteit en vervelende attitude nemen ze gemakkelijk, en om het even erger te maken ook gezamenlijk, mee in hun karakters.  De hele film voelt aan als het inside verhaal van een vriendengroep die alleen om haar eigen grappen kan lachen. Uiteindelijk zijn er slechts drie factoren die de film redden – en ieder een halve ster voor de totaal score verdienen – ; de uitstekende fotografie, de leuke meisjes die gelukkig zo nu en dan ook nog eens uit de kleren gaan (en zodoende de kijker de film toch nog laten uitzitten), en de bijzonder catchy titelsong van Ome Omar.

Waardering: * half


BEELD
Sterke Verhalen
is bijzonder sterk gefotografeerd door Daan Nieuwenhuys, die de tekortkomingen van het regisseursduo op uitstekende wijze wist te camoufleren. De DVD doet gelukkig zijn werk dan ook recht aan, de film staat zoals men mag verwachten in de oorspronkelijke beeldverhouding anamorf op het schijfje en het geheel oogt kortweg uitstekend.  Het beeld is vrij van beschadigingen, kent een prima contrast en presenteert een warm en sfeervol kleurenpalet.  Optioneel kan de film worden voorzien van Nederlandse of Engelse ondertitels.

GELUID
De uitstekende gemixte geluidsband, doet net zoals de fotografie, de amateuristische kwaliteiten van de makers verblinden. In de Belgische Galaxy Studios heeft men een uitstekende Dolby Digital 5.1-track in elkaar gestoken. De actieve track maakt uitstekend gebruik van zowel subwoofer als achterkanalen in het presenteren van een ruimtelijk geluidsbeeld. Dialogen zijn goed verstaanbaar, de muziek klinkt bijzonder sfeervol en tezamen met de andere geluidseffecten ontstaat er een mooie helder en vol geluidsbeeld.


EXTRA’S
Naast de originele bioscooptrailer treffen we op dit DVD5 schijfje verder de videoclip van de titelsong aan. ‘Sterke Verhalen’ van Ome Omar is een bijzonder aanstekelijke track en de film weet de hoge verwachtingen geschept door deze clip – welke toch steeds vaker functioneren als commercial op TMF – helaas niet waar te maken.


Speelduur
ca. 82 minuten
Distributie
A-film
Release datum DVD
16 december 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Videoclip Ome Omar – Sterke Verhalen
Trailer

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

5 gedachten over “DVD: Sterke Verhalen

  1. Ik vind niet dat deze recensie recht doet aan de film. k heb gisteren Sterke Verhalen gezien en het is inderdaad niet The Godfather. Voordat ik de film heb gezien ben ik interviews met de makers tegengekomen op TV en op internet, en ze kwamen inderdaad vervelend arrogant over. Zo arrogant dat ik weinig verwachtte van de film. Ik was echter positief verrast over de film zelf: de arrogantie zie ik niet terug in de film zelf.
    Het lijkt me vrij duidelijk dat deze recensent zijn mening voornamelijk heeft gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen met de makers buiten de film om. Jammer en niet zo professioneel.
    Ik vond de eerdere recensie van deze film op nederlandsfilmdoek eerlijker tegenover de film: http://www.neerlandsfilmdoek.nl/2010/08/sterke-verhalen/ . Het is geen meesterwerk, maar zeker meer waard dan anderhalve ster.

  2. Ik zie niet in wat persoonlijke ervaringen van doen hebben met het beoordelen van een film. Persoonlijke wrok dient m.i. geen onderdeel uit te maken van een recensie.

  3. Deze recensie haalt het niveau van deze site naar beneden. Dit slaat nergens op, ben benieuwd of de recensent de film in de bioscoop heeft gezien net als ik, waar uit bleek dat dit een van de beter Nederlandse comedy’s was van het afgelopen jaar. Die hem heeft gezien, was vermaakt en had zeker gelachen.

  4. Persoonlijke sneer uit de recensie verwijderd. Had niet mogen gebeuren, onze excuses.

Reacties zijn gesloten.