web analytics

DVD: The Only Son

Reacties zijn gesloten

theonlyson

FILM
Simonka De Jongs The Only Son werd in 2012 op het IDFA verkozen tot de één na beste Nederlandse documentaire van het jaar. Deze hoge notering is begrijpelijk, want De Jong schetst een even oogstrelend als ontroerend beeld van de Tibetaanse Pema en zijn innerlijke worsteling.

De toekomstplannen van Pema staan onder grote druk. Hij is de enige zoon en wordt geacht terug te keren naar zijn geboortedorp om met een lokaal meisje te trouwen en voor zijn ouders te zorgen. Pema ziet echter geen leven voor zichzelf in het afgelegen gebied waar zijn ouders wonen, zonder computer of boeken, en wil ook zijn zusjes behoeden voor een dergelijk lot.

The Only Son brengt een bijzonder generatieconflict in een oogstrelend mooi landschap aan het licht. Centraal hierin staat het primitieve leven in de berggemeenschap, de toekomst die ouders voor hun kinderen willen en het uitsterven van tradities. Pema is inmiddels zo gewend geraakt aan de moderne levensvormen, dat hij een eigen bestaan op wil bouwen. Tegelijkertijd echter, wil hij zijn ouders niet in de steek laten.

De Jong brengt deze problematiek op gevoelige wijze in beeld, slim gebruik makend van haar centrale hoofdpersoon. Pema begeleidt de prachtig geschoten beelden van de omgeving en van het leven in de berggemeenschap namelijk met een krachtige voice-over. Hierdoor wordt zijn innerlijke strijd invoelbaar. The Only Son is een subtiele en ontroerende documentaire, die een universeel probleem op persoonlijke wijze inzichtelijk maakt.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
The Only Son staat in de originele breedbeelverhouding anamorf op de DVD. De transfer is vrij van beschadigingen en brengt de mooi geschoten beelden scherp en natuurlijk op de kijker over. Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track op de DVD. Ook de geluidstrack is van prima kwaliteit. Er is optionele Nederlandse en Engelse ondertiteling aanwezig.

theonlysondvd

Speelduur
Ca. 75 minuten
Distributie
De Filmfreak Distributie
Release datum DVD
6 juli 2013
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Tibetaans, Nepalees, Engels, Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Geen

Met dank aan De Filmfreak Distributie voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Een gedachte over “DVD: The Only Son

Reacties zijn gesloten.