web analytics

DVD: Tirza

Reacties zijn gesloten


FILM
Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Arnon Grunberg vertelt Tirza het verhaal van Jörgen Hofmeester, indrukwekkend gespeeld door Gijs Scholten van Aschat. Ten einde raad gaat hij op zoek naar zijn lievelingsdochter Tirza (Sylvia Hoeks), die verdwijnt tijdens een vakantie in Namibië. Tijdens deze zoektocht komt hij in aanraking met de 9-jarige Kaisa (Keitumetse Shanice Matlabo), die hem binnenvoert in haar wrede wereld. Samen met haar ontdekt hij wat Tirza is overkomen; een lot dat huiveringwekkender is dan hij in zijn ergste nachtmerries heeft kunnen voorzien.

Met een budget van ‘slechts’ 3,2 miljoen euro oogt Tirza als een dure blockbuster. De fotografie van Gábor Szabó, waarmee Van den Berg eerder samenwerkte voor zijn Engelstalige producties For my Baby en Snapshots(2002), is groots en voorziet de film van de nodige allure, die naadloos aansluit bij de intrigerende wijze waarop de regisseur zijn verhaal vertelt: associatief, met veel flashbacks en voornamelijk gericht op grote thema’s. Want hoewel Tirza op het oog wegkijkt als een spannende thriller, schuilt er onder de oppervlakte het verhaal van een wanhopige man die niet alleen zijn omgeving, maar vooral zichzelf voor het eerst echt leert kennen.

Hierbij spelen leven en dood, liefde en ontrouw, kindprostitutie en zelfs terrorisme een grote rol. Thema’s die in de handen van doorgewinterde acteurs als Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks en Johanna ter Steege in goede handen zijn. Dit alles bij elkaar maakt van Tirza meer dan zomaar een thriller, maar een film met diepgang en emotie. De grootste verrassing is echter de 9 jaar oude Keitumetse Matlabo die de kijker, met slechts een handjevol tekst, volledig inpakt en in vervoering brengt.

Waardering: ****


BEELD
Tirza staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is uitstekend. Beschadigingen in de vorm van spetters of ruis zijn afwezig en qua scherpte, detail en contrast scoort het schijfje prima. De optionele Engelse ondertitels ondertitelen de Nederlands gesproken fragmenten, terwijl de in te schakelen Nederlandse ondertitels de Engels gesproken scènes van tekst voorzien.

GELUID
Aan geluidstracks geen gebrek op deze DVD. Naast een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en 5.1 track  (448 kb/s) herbergt het schijfje ook een audiodescriptie. Deze is fijn en helder ingesproken. De 5.1 track kent eveneens een heldere klank, is vrij van beschadigingen en brengt de niet overheersend aanwezig zijnde soundtrack op een subtiele manier.

EXTRA’S
Jammer genoeg is de DVD niet voorzien van inhoudelijke extra’s. Enkel de originele bioscooptrailer fleurt de uitgave enigszins op.

Speelduur
ca. 100 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
23 maart 2011
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (2,35)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Audiodescriptie 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer