web analytics

DVD: Tot Altijd

Reacties zijn gesloten

FILM
Films over euthanasie gaven eerder al prachtige resultaten. Uit 2004 staan er twee nog steeds in het geheugen gegrift: het meesterlijke Mar Adentro, uit Spanje, en uit ons eigen land Simon. Toch hoeft het thema over waardig sterven niet per definitie zulke sterke films op te leveren. Regisseur Nic Balthazar (Ben X) maakte een onderhoudend drama van Tot Altijd, maar komt niet in de buurt van de voorbeelden van acht jaar terug.

Balthazar baseerde zich op het waar gebeurde verhaal van politicus Mario Verstraete, die in de bloei van zijn leven de diagnose MS kreeg en na een lang gevecht uiteindelijk de eerste Belg werd die van de euthanasiewetgeving gebruik kon maken. De dood als na te streven doel; het kan meeslepend drama opleveren. Overtuigen doet Tot Altijd zonder meer, met name dankzij een degelijke cast. Maar voor echte ontroering zorgt de film weinig.

De lijdensweg waar Mario doorheen gaat nadat hij een spierverlammende ziekte blijkt te hebben, weet nooit echt te emotioneren. De jonge politicus krijgt de diagnose al vrij vroeg in de film en begint dan al snel zelf over euthanasie. Te snel lijkt het. Het voelt allemaal iets te plotseling, een uitgebreidere opbouw zou meer effect hebben gehad.

Waar het belangrijkste deel van de film vervolgens over gaat, is Mario’s gevecht om euthanasie legaal te krijgen. Jammer genoeg gaat dat vaak ten koste van het menselijke drama dat Tot Altijd ook had kunnen zijn. Balthazar had zich meer mogen richten op de manier waarop de groep vrienden met Mario’s koele beslissing om gaat, en de vraag of zijn politieke gedrevenheid misschien wel verder gaat dan goed voor hem en zijn vrienden is. Pas tegen het eind, bij een afscheidsdiner, wordt daar meer accent op gelegd. Dat is ook meteen het eerste moment in de film dat ontroert. Het bewijs dat die tijd met familie en vrienden een groter aandeel had mogen krijgen.

Tot Altijd overtuigt meer in de dilemma’s, frustraties en discussies rondom euthanasie. Ook dat is belangrijk, maar het alledaagse, herkenbare aspect zou eigenlijk een even grote plek in het geheel verdienen. Simon en Mar Adentro hadden dat, Tot Altijd een stuk minder. Een gemiste kans, maar los gezien van die eerdere topfilms blijft dit drama toch goed overeind.

Waardering: ***

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Tot Altijd staat in de originele breedbeeldverhouding (2,35:1) anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is prima. Beschadigingen zijn afwezig en het beeld heeft een goede scherpte en detail. Er is optionele Nederlandse ondertiteling aanwezig. Tevens is er aan audiodescriptie voor blinden en slechtzienden op het schijfje terug te vinden. Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1 track op de DVD. De dialogen zijn goed verstaanbaar en ruis of andere vormen van beschadigingen zijn afwezig.

Als extra’s herbergt het schijfje de originele bioscooptrailer, een informatieve en boeiende 35 minuten durende making of en een soort van promotiefilmpje (‘Een Co2-neutrale film’, 7 minuten) om ‘groener’ te gaan filmen. Nic Balthazar legt aan de hand van de productie van Tot Altijd uit hoe Co2-neutraal de film vervaardigd is.

Speelduur
Ca. 118 minuten
Distributie
Paradiso Home Entertainment
Release datum DVD
23 augustus 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Vlaams
DTS 5.1 – Vlaams
Ondertiteling

Nederlands
Audiodescriptie voor blinden en slechtzienden
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Making of
Een CO2-neutrale film

Met dank aan Paradiso Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !