web analytics

DVD: Venus in Furs

Reacties zijn gesloten

FILM
Venus in Furs (1994), van Victor Nieuwenhuijs en Maartje Seyferth, is geïnspireerd op de roman ‘Venus im Pelz’ (1869) van de Oostenrijkse auteur Leopold von Sacher Masoch, die in dit werk voor het eerst in de literatuur het begrip masochisme heeft beschreven.

In Venus in Furs draait het om de verhouding tussen een jongeman, Severin von Kusiemski, en een vrouw, Wanda von Dunajew. Deze sluiten in het begin van de film een contract af, waarin staat dat Severin de slaaf van Wanda zal worden. Nadat hij genoeg heeft van de huishoudelijke taken als schrobben en de tuin omspitten, wil hij zijn seksuele fantasieën over zichzelf en Wanda waarheid zien worden. In deze fantasieën beleven ze een klassieke SM-relatie, waarin hij de slaaf is en zij de bestraffende meesteres. Er is echter een tegenstrijdigheid: Severin gelooft heilig in zijn rol als masochist, terwijl Wanda handelt uit pure liefde.

Venus in Furs is een visueel aardige film, die de kijker echter nergens weet te raken. De thematiek – werkelijkheid versus fantasie – is interessant, maar door de gebrekkige hoofdrolspelers en een oppervlakkig scenario blijft de film op een te grote afstand.

Waardering: **

FILMGESCHIEDENIS
De film werd opgenomen in de zomer van 1993 en ging op première tijdens het IFFR op 30 januari 1994. De landelijke bioscooprelease liet wat langer op zich wachten, pas op 16 maart 1995 was het zover. In juli 1994 won Venus in Furs de prijs voor beste buitenlandse film tijdens het tweede Internationale Filmfestival te St. Petersburg. Komisch genoeg bestond de prijs uit een bonbonschaal i.p.v. geld, dat schaars is in Rusland. Ook won de film een Silver Award van de Australian Cinematographers Society op het filmfestival te Sydney.

BEELD
De film is wegens kostenbesparingen geschoten op goedkoper Russisch filmmateriaal. Toch oogt de print goed en is deze nagenoeg vrij van beschadigingen en spetters. Af en toe loopt er een verticale lijn door het beeld of zien we een kleine filmspot. Het zwartniveau is evenals het contrast, de scherpte en detail in orde. De film is o.a. ondertiteld in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Italiaans. Deze ondertiteling staat iets te hoog in beeld en is niet geheel adequaat uitgevoerd.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) op de DVD. Omdat de film veelal stil en zwijgzaam is, hoeven er niet al te hoge eisen aan deze track gesteld te worden. De track is ruisvrij en stil, waardoor de kille atmosfeer goed overkomt. De spaarzame dialogen, de muziek en de geluidseffecten komen goed over. Niks op aan te merken.

EXTRA’S
De DVD zit verpakt in een normale keepcase. De film is netjes opgedeeld 12 hoofdstukken. Het menu bestaat uit een statisch plaatje met achtergrondmuziek uit de film. Via het menu is de helaas enige aanwezige extra te selecteren onder het kopje ‘Informations’. Deze bestaat uit een zevental tekstschermen met daarop Engelstalige informatie over de film, zijn makers en de acteurs.

Met dank aan Art-S Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !