web analytics

DVD: VRijland (seizoen 1; deel 1)

Reacties zijn gesloten

FILM
Eind vorig jaar startte de KRO met de jeugdserie VRijland, over de belevenissen van een grote groep kinderen in hun vrije tijd. Net als SpangaS kenmerkt de serie zich door korte afleveringen, de focus op thema’s voor de jeugd – met name vriendschap en liefde – en een keur aan jong acteertalent. Het eerste seizoen is inmiddels nagenoeg afgelopen, de opnamen voor de tweede reeks starten de komende maanden.

Centraal in VRijland staat het plattelandsdorp Rijland. Kinderen van uiteenlopende leeftijden beleven hier in hun vrije tijd allerlei avonturen. Sommigen zijn nieuw in het dorp en moeten vechten voor hun plekje, anderen wonen er al hun hele leven. De één is op zoek naar avontuur, de ander stiekem verliefd. Er wordt gedanst en gesprongen, vrienden helpen elkaar of krijgen ruzie.

In afleveringen van zo’n negen minuten is de kijker getuige van de avonturen van de (V)Rijlanders. En te beleven valt er genoeg; de kleinsten kunnen zich vermaken met de avonturen van een groepje 10/11-jarigen die over slootjes springen, de iets oudere kijker zal zich vast kunnen vinden in een groepje jongens dat voortdurend kattenkwaad uithaalt of de twee meisjes die graag dansen. Voor de tieners zijn er enkele plotjes over vriendschappen en (stiekeme) liefdes.

Deze grote variëteit aan hoofdpersonages maakt VRijland aan de ene kant divers en interessant, maar aan de andere kant ook afstandelijk. Niet elke leeftijdscategorie blijft voor een wat oudere kijker interessant, zeker gezien het niet bijster hoge tempo. Het spelplezier, het acteertalent en de vrolijke, fleurige uitstraling vergoeden echter veel. VRijland kijkt lekker weg op een druilerige of luie zondagmiddag, maar beklijft nergens.

Waardering: ** half

BEELD
VRijland staat in de originele 16:9 breedbeeldverhouding anamorf op de DVD’s. De beeldkwaliteit is redelijk. Af en toe heeft het beeld last van aliasing en compressie-artefacts, maar over het geheel genomen scoort de transfer een ruime voldoende. Er is helaas geen ondertiteling aanwezig.

GELUID
De Dolby Digital 2.0 track is vrij van beschadigingen of ruis en brengt de vooral dialoog-gerichte serie prima op de kijker over. Verwacht echter geen vuurwerk.

EXTRA’S
De eerste 45 afleveringen van VRijland staan verdeeld over drie DVD’s. Extra’s zijn helaas afwezig.

Speelduur
ca. 383 minuten
Distributie
Just4Kids
JustBridge Entertainment
Release datum DVD
1 april  2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan Just4Kids voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Een gedachte over “DVD: VRijland (seizoen 1; deel 1)

  1. Ik kan me grotendeels vinden in de bovenstaande review, maar ik vind eigenlijk dat ze er met een jantje-van-leiden vanaf hebben gemaakt. Ik kan ook wel gewoon 3 weekoverzichten op een dvd zetten. Extras zoals bloopers, b-roll (casting) en backstage fimpjes zouden een goede aanvulling zijn. (trouwens Jim Stuurman,(Guus) en Joost Koning (Timon) hebben zelf een backstage film gemaakt van Vrijland. (op youtube kun je deze vinden)

    Het zijn geen 8 jarigen, maar 11 jarige characters. (De meeste waren trouwens een jaar of 14 tijdens de opnamen).

    Naar mijn mening is het verhaal van Kriek/de schat te lang en moeilijk te volgen. Je moet alle afleveringen afzien. Ik heb voor mijzelf eens alle kriek/schat scenes achter elkaar gezet (ca 312 min) en nu is het verhaal beter te volgen.

    De vriendschappen worden duidelijk in beeld gebracht maar de familiebanden zijn wat onduidelijk.

Reacties zijn gesloten.