web analytics

DVD: Vrouwenvleugel (seizoen 2)

Reacties zijn gesloten

FILM
Na een onderbreking van zeven maanden was het op 30 december 1993 dan eindelijk zover. Het tweede seizoen van de veelbekeken serie Vrouwenvleugel stond op punt van beginnen. Veel oude bekenden keerden terug in dezelfde rol en de cast werd versterkt met een aantal gevestigde namen en relatief onbekende acteurs. In 1994 werd het eerste seizoen bekroond met een Gouden Televizierring. Wist men het niveau van het eerste seizoen vast te houden of heeft de serie aan kracht moeten inboeten?

Vrouwenvleugel is de naam voor het deel van de gevangenis waarin negen vrouwen gevangen zitten voor allerlei vergrijpen, variërend van moord tot verduistering. Totaal afgesloten van de buitenwereld proberen de vrouwen er het beste van te maken, maar dat is niet gemakkelijk. Buiten de gevangenis gaat het leven zijn gangetje. Mannen gaan vreemd, je familie wil niks meer met je te maken hebben of je lesbische vriendin gaat er met een man vandoor. De vrouwen kunnen niks doen. Ook binnen de muren is de spanning soms om te snijden. Nieuweling Snoes laat veelvuldig van zich horen en heeft met haar dwingende karakter al snel ruzie met veel van de dames.Toch weten de vrouwen wat ze aan elkaar hebben en wordt er ook flink gelachen om elkaars belevenissen en verhalen.

Het tweede seizoen van Vrouwenvleugel is wederom een knap staaltje televisie. Scenariste Marjan Berk (die in de eerste serie nog een rolletje had) schreef naar hartelust en geeft de vrouwen allen een boeiende en meeslepende verhaallijn mee. Net als in de eerste serie zijn de eindes van de afleveringen goed gekozen, wat ervoor zorgt dat je meteen weer verder wilt met de volgende aflevering. Zo hoort het ook. Logisch dat miljoenen kijkers wekelijks aan de buis gekluisterd zaten. Enige kanttekening is dat er door de gehele serie nogal veel romances te zien zijn. Iets te veel van het goede.

Naast de al reeds bekende cast van seizoen 1, met onder andere Bea Meulman (die wederom lekker op dreef is), Marina de Graaf (haar karakter ontplooit zich mooi) en Liz Snoyink (goed geschreven personage, maar niet altijd even sterk gespeeld), werd de serie aangevuld met een aantal nieuwe karakters en dus nieuwe actrices. Meest opvallende daarvan is Carry Tefsen. Ze speelt een mysterieuze, stille rol en pas laat kom je erachter wat er nou met haar aan de hand is. Andere nieuwelingen zijn Kietje Sewratten (in de rol van een achterbakse, verleidelijke vrouw), Karla Wildschut en Ivon Pelasula. Die laatste maakt zich vaak vreselijk schuldig aan overacting. En dat is ook meteen het grootste punt van kritiek op de serie. Aan de speelwijze en ietwat goedkope aankleding is duidelijk te zien dat men nooit de intentie heeft gehad om een echt hoogstaande dramaserie af te leveren. Door deze twee elementen bekruipt je soms het zo gevreesde soapgevoel. Gelukkig is dit allemaal wat beter geschreven en blijft het geheel erg boeiend en meeslepend. Hopelijk ligt het derde seizoen ook snel in de schappen.

Waardering: ****

BEELD
Het beeld staat in zijn oorspronkelijke 1.33.1 (4:3) verhouding op de DVD en de kwaliteit is redelijk goed. De serie is vanaf zijn videobron direct overgezet naar dvd en het geheel heeft zodoende af en toe last van videoartefacts en beeldruis. Ook zijn er af en toe compressiefoutjes te zien. Scherpte en detail zijn beter dan bij de release van het eerste seizoen. Zeer acceptabele print.

GELUID
Het geluid is simpel Dolby digital 2.0. De dialogen zijn goed verstaanbaar. De muziek komt goed uit de 2 frontspeakers. Er is een lichte ruis waarneembaar. Al met al valt er op het geluid niet veel aan te merken.

EXTRA’S
De vijf DVD’s zitten verpakt in een luxe digipack met echte kartonnen tralies. Het geheel maakt een stevige en stijlvolle indruk. Wanneer je de digipack uitklapt kom je naast de DVD’s ook nog wat foto’s en korte karakterbeschrijvingen tegen. Het menu van de vijf dvd’s is identiek. Alle keren zien we een statisch plaatje met daarop de keuze om een losse aflevering te selecteren of om alles achterelkaar af te spelen. De afleveringen zijn deze keer opgedeeld in twee hoofdstukken (goede ontwikkeling!). Er staan helaas geen extra’s op de DVD’s.

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !