web analytics

DVD: Water Children

Reacties zijn gesloten

Toegegeven, een erg toegankelijk uitgangspunt heeft de documentaire Water Children niet. Regisseur Aliona van der Horst volgde pianiste Tomoko Mukaiyama bij het realiseren van een kunstproject in Japan, waarbij haar eigen menstruatiebloed een hoofdrol speelde. Duizenden witte jurken werden in een grote ruimte opgehangen, met één roodgekleurd gedeelte, geverfd met Mukaiyamas bloed. Vrouwelijke bezoekers werden uitgenodigd een jurk mee te nemen en er hetzelfde mee te doen. Het levert, anders dan je zou denken, een ingetogen en fraai poëtische film op.

Vruchtbaarheid
Naar aanleiding van de kunst-installatie interviewt Van der Horst bezoekers over vruchtbaarheid, de begeerte om voor nageslacht te zorgen, en uiteindelijk ook over betekenis aan het leven geven. Voornamelijk verteld vanuit een vrouwelijk perspectief -er komt één man aan het woord- maar zo invoelbaar en openhartig gebracht dat de barricades die dit onderwerp met zich mee kan brengen onzichtbaar worden. Van der Horst, die eerder al het gevoelvolle Boris Rhyzy maakte, zet wederom een adembenemende sfeer neer, met tedere pianomuziek van Mukaiyama en een beheerste, dromerige cameravoering die op momenten doet denken aan het werk van Terence Malick.

Gelaagd en liefdevol
De persoonlijke verhalen, waaronder die van de regisseur zelf, geven samen een gelaagd, bij vlagen aangrijpend beeld van ervaringen en belevingen bij geboorte, miskramen, vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid. Water Children is een liefdevolle en oprechte vertelling over het leven en de worstelingen die daarbij komen kijken.

Waardering: ****

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Een van de belangrijkste dingen bij deze documentaire is dat de lyrische cameravoering en de gevoelige soundtrack goed tot hun recht komen. Dat zit wel goed op deze DVD. Het beeld is kraakhelder en het geluid vrij van storingen. Water Children is 16:9 anamorf op de DVD gezet en heeft een heldere Dolby 2.0 geluidsband. In de documentaire wordt er Nederlands, Japans en Engels gesproken, met een Nederlandse ondertiteling waar nodig, of optioneel een volledige Engelse ondertiteling. Extra’s zijn er op deze schijf niet te vinden, behalve een menu met de trailers van de documentaires Smakelijk eten en Curaçao. 

Speelduur
Ca. 75 minuten
Distributie
De Filmfreak Distributie
Release datum DVD
Nu verkrijgbaar
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands, Japans, Engels
Ondertiteling
Nederlands en Engels
Extra’s
Trailers van Smakelijk eten en Curaçao