web analytics

DVD: Webcam

Reacties zijn gesloten

FILM
Webcam is vrijwel volledig gefilmd vanuit het perspectief van computer-camera’s. Het idee is simpel, de uitvoering verrassend fris.

Voor de opnames werden miniatuur HD-camera’s gebruikt. De apparaatjes met de afmetingen van een luciferdoosje geven de illusie dat we door de webcam van de computer kijken. Met altijd datzelfde uitgangspunt ligt herhaling en verveling al gauw op de loer. Maar regisseur en scenarist Marc van Uchelen komt met genoeg vondsten voor een aanstekelijke komedie van speelfilmlengte.

De openingsscène zet meteen de toon. Antoin – een slome, sociaal gestoorde man van eind 30 – heeft een date in een café. Hij neemt zijn laptop – uiteraard met webcam- mee om contact te houden met een vriend, die in hetzelfde café de boel observeert en hem via een oortje advies influistert. Het wordt steeds ongemakkelijker.

Dat zo’n scène goed werkt, komt ten eerste door een sterk idee en dito script. Maar misschien nog wel belangrijker zijn de acteurs, die zich geheel vrijwillig aan de budget-loze film bonden. Horace Cohen is hilarisch als de sukkelige Antoin, die zich alles maar laat welgevallen in de hoop dat het goed komt. Natuurlijk werkt dat niet zo. Hij laat het hoertje dat hij voor zijn verjaardag krijgt in zijn huis wonen, maar zij verdwijnt al snel naar zolder, om daar doodleuk verder te gaan met haar werk als webcam-girl.

Van Uchelens vindingrijke aanpak en gevoel voor timing geven de film een frisse energie mee, ook al kijken we continu naar suffe, uitgezakte dertigers die leven voor hun computer. Dat die laptops schijnbaar altijd een prominente rol hebben, is natuurlijk overdreven, maar dat geeft Webcam juist de licht absurdistische toon die door de hele film aanwezig is.

Waardering: *** 1/2

BEELD, GELUID & EXTRA’S
Webcam kreeg een bewust korrelige uitstraling mee (de kijker moet immers het idee hebben alles via een webcam te volgen), waardoor het beeld vanzelfsprekend niet uitblinkt wat scherpte, kleuren en detail betreft. Op de transfer zelf is echter niks aan te merken.Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. De dialogen zijn goed verstaanbaar en beschadigingen zijn afwezig.
De DVD is voorzien van een leuke collectie extra’s. Naast de originele bioscooptrailer treffen we een korte making of met interviews en setbeelden (7 minuten) en de komische korte film Shit Happens (eveneens van Marc van Uchelen, 25 minuten) aan.

Speelduur
Ca. 71 minuten
Distributie
Benelux Film Distributors
Release datum DVD
27 juni 2012
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands / Engels
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Making of
Korte film: Shit Happens