web analytics

DVD: Wie is de Mol? (seizoen 2)

Reacties zijn gesloten

FILM
Op 19 november 1999 werd de allereerste aflevering van Wie is de Mol? – toen nog: De Mol uitgezonden. Tien onbekende Nederlanders vertrokken naar Australië, van het subtropische Cairns, via Fraser Island naar wereldstad Sydney. Het format start vanuit de gedachte dat iedereen samen moet werken om zoveel mogelijk geld te verdienen. Maar er is een saboteur, iemand die de boel probeert te verzieken en de massa tegenwerkt; een mol. Na elke spelronde – meestal bestaande uit twee opdrachten – krijgen alle kandidaten twintig vragen voorgelegd over de mol. Degene die deze test het slechtste maakt, moet vertrekken.

Een simpel maar gouden idee, zo bleek al snel. Op 5 januari 2001 startte men met de uitzending van de tweede reeks. Ditmaal was plaats van handeling niet het subtropische Australië, maar vertrokken de kandidaten naar het gure Schotland. Het land dat bekend staat om de hooglanden, de kilts, de regen en natuurlijk het Monster van Loch Ness. Genoeg ingrediënten dus voor een zinderend spel.

En dat werd het dan ook. Het tweede seizoen van Wie is de Mol? staat bol van de spannende opdrachten, avontuurlijke ondernemingen en onderlinge (machts)spelletjes. De kandidaten dienen elkaar immers niet alleen te helpen bij de opdrachten, maar ook uit te schakelen. Net als het eerste seizoen, leverde ook dit tweede seizoen legendarische opdrachten op, waaronder die waarin de kandidaten een fort moeten verdedigen tegen een speciaal leger, die waarin ze moeten ontsnappen uit een gevangenis en de taxi-opdracht. 

Het grote succes van Wie is de Mol?  schuilt, naast de creatieve opdrachten, grotendeels in het feit dat de kijker op allerlei manieren actief betrokken wordt bij het ontrafelen van de mol. Niet alleen door de deelnemers zelf, maar vooral door de makers van het programma. Zij hebben namelijk de macht de kijker in de montage van links naar rechts te slingeren, subtiele en soms zelfs geheime verwijzingen in beeld of geluid te verwerken en informatie bewust te manipuleren. Met dit in het achterhoofd wordt de uitdaging het mysterie vroegtijdig te ontrafelen voor de kijker alleen maar groter. 

Waardering: ****

BEELD
De beeldkwaliteit van deze release is degelijk. De serie is vanaf een videobron te zijn overgezet op DVD, wat zo nu en dan resulteert in videoartefacten en andere kleine beschadigingen. Qua scherpte, contrast en kleurweergave scoort dit tweede seizoen hoger dan het eerste. Er is een optioneel ondertitelspoor aanwezig op de momenten dat er Engels gesproken wordt.

GELUID
Op het geluid valt dan weer weinig aan te merken. Het originele stereospoor is in een Dolby Digital 2.0-track op de DVD gezet. Deze is vrij van beschadigingen en ruis. De dialogen zijn goed te volgen.

EXTRA’S
De negen afleveringen van dit tweede seizoen van Wie is de Mol? staan verdeeld over drie DVD’s. Extra’s zijn niet aanwezig. De discs zitten verpakt in een grote keepcase met daaromheen een kartonnen slipcase. Op de binnenkant van de hoes staan alle kandidaten netjes opgesomd met enkele persoonlijke eigenschappen en kenmerken.

Speelduur
ca. 450 minuten
Distributie

Video Film Express
Release datum DVD

14 september 2010
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands / Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Geen

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van de DVD !