web analytics

DVD: Wilders, the Movie

Reacties zijn gesloten

De DVD-versie van Wilders, the Movie – een hermontage van het geschoten materiaal – kent een moeizame ontstaansgeschiedenis. Floor de Haas schetst een beeld.

Tour de force
Om een documentaire als Wilders, the Movie (Joost van der Valk en Mag Gavan, 2011) te kunnen waarderen, is het onmisbaar om iets van zijn ontstaansgeschiedenis te weten. De film is ingediend als Teledoc, wat inhoudt: een uitzending op prime time, een vaste deadline, een breed publiek en een actueel thema.

Na het passeren van twee selectierondes bij het CoBo Fonds, kent het Filmfonds in juni 2010 het realiseringsbudget toe, met in de planning een televisieuitzending op 12 september, één dag na de herdenking van ‘nine-eleven’. Toegang krijgen tot de PVV en Geert Wilders volgen in de opmaat naar de verkiezingen, dat was het plan. Dat lukte niet. En dus moest de crew over op plan B: de tour de force van regisseur Joost van der Valk om toegang te krijgen tot de partij en Wilders wordt de centrale verhaallijn. De Teledoc versie van Wilders, the Movie eindigt met de verkiezingsavond in juni 2010.

Kritiek
734.000 Televisiekijkers zien de film, 10,5% van het totale televisiepubliek die avond. Critici zijn onverdeeld negatief over het eindresultaat, met name over Van der Valk in de rol van afgewezen waarheidszoeker. ‘Draagbare Wilders is alleen voor de export’, kopt televisierecensent Hans Beerekamp in het NRC.

Krantenartikelen en recensies doen soms vermoeden dat Joost van der Valk de film in zijn eentje produceerde (‘Van der Valk moet het grotendeels hebben van wat hij op Google over Wilders vindt.’ NRC, 9 sept 2010). Het tegendeel is waar: voor een documentairefilm is er sprake van een omvangrijke crew: negen researchers, een beeldresearcher, vijf bureauproducenten, vier editors en eindredactie door de producent (PvH Films) en VPRO. Een rammelend filmplan zou die steun en investering niet krijgen. Al speelt vast ook mee dat het documentaireveld zat te springen om een maker die het lef heeft om het onderwerp Wilders zo groots te verbeelden.

Hermontage
De BBC laat producent Pieter van Huystee weten dat het de film wil uitzenden, in een remake en ingekort tot 60 minuten. Maar wel na afloop van de rechtzaak tegen Wilders die op 4 oktober 2010 van start ging. De geplande uitzenddatum, valentijnsdag 2011, lijkt ver weg.

Met de rechtzaak dient zich ook een mooie nieuwe verhaallijn aan. Daarmee kan de fel bekritiseerde verhaallijn uit de eerste versie vervallen. Maar dan begint de tijd opnieuw te dringen. Met een rechtzaak nog in volle gang moet er opnieuw een plan B komen om de film te redden. Veel extra draaidagen zijn er niet.

En dan wordt het lastig. De hele film wordt gestructureerd rond de voiceover teksten van Van der Valk. Het zijn teksten die soms persoonlijk, soms feitelijk en soms opinierend zijn. De intenties van Wilders zijn onduidelijk, maar die van de makers uiteindelijk ook. En dat maakt juist de tweede versie op een gevaarlijke manier tot los zand. Voor wie of wat zijn de personen, anekdotes, meningen en gebeurtenissen nu eigenlijk representatief?  Het filmbetoog creeert zijn eigen waarheid, precies zoals dat gebeurt op de internetfora in de marges van de samenleving, die als bron van het kwaad te zien zijn in Wilders, the Movie. Wilders is een fenomeen, en fenomenen zijn bliksemafleiders: er zijn veel slimmere trucs nodig om daar echt  dichtbij te komen, zonder zelf geraakt te worden. Dat moeten Van der Valk en Gavan inmiddels vast ook hebben beseft.

Speelduur
ca. 60 minuten
Distributie
Living Colour Entertainment
Release datum DVD
2 december 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Trailer

Met dank aan Living Colour Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !