web analytics

DVD: Willem van Oranje (serie)

Reacties zijn gesloten

willemvanoranjedvd

FILM
Willem van Oranje: onze Vader des Vaderlands, leider van de opstand tegen de Spaanse koning Filips II, grondlegger van een onafhankelijk Nederland, maar bovenal een gewone vader van zestien kinderen. Zijn invloed op de geschiedenis van Europa is enorm. Willem van Oranje-Nassau werd geboren in 1533 en stierf in 1584. In 1933 werd ter ere van zijn vierhonderdste geboortejaar een initiatiefcomité opgericht met als doel een speelfilm over het leven van de Prins van Oranje te vervaardigen. In 1934 verscheen die film als de eerste Nederlandse geluidsfilm in de bioscopen. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd een soortgelijk plan bedacht ter ere van het vierhonderdste sterfjaar van Willem van Oranje. Deze ambitieuze en veelgeprezen serie van Walter van der Kamp is daarvan het gevolg.

Hoewel loyaal aan de Spaande kroon krijgt Willem van Oranje-Nassau gewetensbezwaren als hij de plannen van Filips II hoort. Er worden bloedige inquisities tegen de protestanten in Europa beraamd die ook het Nederlandse volk niet zullen overslaan. Hoewel katholiek, is Willem absoluut tegen iedere vorm van aantasting van de godsdienstvrijheid. Als in 1566 in Brussel de beeldenstorm heeft plaatsgevonden, één van de grootste opstanden tegen de inquisitie, keert Willem zich definitief tegen de Koning van Spanje en kiest hij voor het Nederlandse volk. Vanaf dat moment wordt het zijn doel de Nederlanden te verenigen om zo de Spaanse bezetting tot een halt te roepen. Als machtig vijand van Filips II werden vele aanslagen op het leven van Willem van Oranje-Nassau beraamd, waarvan er twee werden uitgevoerd. Tot groot verdriet van de Nederlandse bevolking zou de tweede aanslag, gepleegd door Balthasar Gerards in het Prinsenhof te Delft, hem fataal worden. Vriendschap en liefdes, maar ook intriges en verraad hebben allen deel uitgemaakt van het fascinerende leven van de grondlegger van het huidige Nederlandse Koningshuis.

Met Jeroen Krabbé in de rol van Willem van Oranje en om hem heen namen als Linda van Dyck, Willem Nijholt, Ramses Shaffy, Siem Vroom, Ellen Vogel en vele andere grote spelers is deze serie niet alleen een uniek document over het leven van Willem van Oranje, maar ook een document over het acteertalent in Nederland begin jaren tachtig. De groots opgezette, historisch correcte verfilming van het roerige leven van de Prins van Oranje zit hierdoor vol met prachtig gespeelde rollen en scènes.

Jeroen Krabbé schittert in de titelrol en maakt net als het personage dat hij speelt zichtbaar een ontwikkeling door. Om hem heen acteren onder andere ook Willem Nijholt, Ellen Vogel en Ramses Shaffy op hoog niveau. Met hun imposante theaterachtergrond voelen de eerste twee zich volledig thuis in de sfeer die de serie uitstraalt door haar hooghartige dialogen en grootse decors. Shaffy bewijst met zijn charismatische vertolking van Graaf van Egmond een groot acteur te zijn dat zijn talent helaas zelden heeft kunnen etaleren.

Willem van Oranje kenmerkt zich door fraaie locaties en een uitbundige vormgeving. Het grootste deel van de serie speelt zich af binnen de muren van een oud kasteel of landhuis en hiervoor werden de meest schitterende decors tevoorschijn getoverd. De tijdsgeest van de zestiende eeuw wordt hierdoor goed overgebracht. De sporadische buitenopnames worden gedragen door mooie beelden van de natuur of historische gebouwen. Het weinig opvallende camerawerk ondersteunt deze beelden functioneel. De muziek van Tonny Eyk is zoals altijd sfeervol en op momenten zelfs dreigend door de mooie diepe tonen.

Willem van Oranje is een van de grootst opgezette Nederlandse dramaseries tot dusver en is alleen al door de keur aan Nederlands acteertalent een must-see. Daarnaast dragen de historisch ogende aankleding en decors, het doodnormaal registrerende – en daardoor bijzonder effectieve – camerawerk en de sfeervolle muziek van Tonny Eyk bij aan de meeslepende manier waarop het levensverhaal van onze Vader des Vaderlands wordt verteld.

Waardering: ****

BEELD
Het bronmateriaal van Willem van Oranje is wisselvallig van kwaliteit. Voor een serie van ruim twintig jaar oud, voldoet de geboden transfer. Het beeld oogt geregeld wazig, waardoor de scherpte en detaillering beneden het gemiddelde niveau liggen. Ook beeldruis en kleine video-artefacts zijn niet geheel afwezig. Daarnaast treedt op een aantal momenten zichtbaar posterisatie op. Kleur en contrast zijn nog redelijk in orde, al ogen een aantal kleuren in sommige aflevering iets te verzadigd. Het is allemaal niet zo denderend als zou kunnen, toch is de kwaliteit zeer zeker acceptabel. Ondertiteling is afwezig.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 stereo track op de DVD (192 kb/s). Deze klinkt nog erg goed met een verrassend mooie, diepe laag en een zeer minimale achtergrondruis. Beschadigingen zijn in zijn geheel afwezig en de muziek komt mooi uit de speakers, waarbij de diepe tonen mooi uit het daarvoor bestemde LFE-kanaal worden verspreid. De dialogen zijn uitstekend te volgen.

EXTRA’S
De DVD’s zitten verpakt in een mooi vormgegeven digipack met daaromheen een kartonnen slipcase. Het geheel maakt een stevige indruk. Het menu van de DVD’s is sfeervol vormgegeven en bevat achtergrondmuziek uit de serie. Via het menu kun je ervoor kiezen om alle afleveringen in één keer af te spelen of om ze apart te bekijken. Elke aflevering is opgedeeld in drie hoofdstukken. Op de eerste twee DVD’s vinden we promotrailers terug voor andere releases van Bridge. Helaas zijn nergens de scènes terug te vinden die gesneuveld zijn bij de hermontage voor deze DVD-release.

Willem van Oranje is een van de weinige oude Nederlandse series waarbij op de DVD een interessante extra is terug te vinden. Deze extra vinden we terug op de derde DVD en heet Achter de schermen bij Willem van Oranje. Zoals de titel al doet vermoeden, zien we in 23 minuten hoe het er op de set aan toe ging. Interviews met betrokkenen worden afgewisseld met beelden van op de set. Hoewel het positief is dat er eindelijk ook eens aandacht wordt geschonken aan dit soort extra materiaal, is het jammer dat deze achtergronddocumentaire niet in zijn oorspronkelijke lengte aan de release is toegevoegd. Van de destijds 42 minuten die op televisie zijn uitgezonden, zijn er nu nog maar 23 over.