web analytics

DVD: Win/Win

Reacties zijn gesloten

FILM
Op het International Film Festival Rotterdam 2010 ging de speelfilm Win/Win van Jaap van Heusden in première en kwam deze volgens de publiekspeilingen als beste Nederlandse film uit de bus. Een verhaal met internationale allure.

Ivan (Oscar van Rompay) is een jonge assistent analist, die ontdekt wordt door de succesvolle trader Stef (Leon Voorberg). In een rationele wereld laat hij zich leiden door zijn feilloze gevoel voor getallen. Hij kan het zelf niet verklaren, maar alles wat hij ‘aanraakt’ verandert in goud. Ivan blijft maar winnen, maar raakt zelf verstrikt in het web rond de wereld van de traders. Zelfs wanneer hij zich terugtrekt, blijft het geld via zijn beeldscherm binnenlopen. Als kijker gaan we mee in zijn belevingswereld, maar op sommige cruciale momenten blijven we toeschouwer, waardoor we zijn emotionele reis net niet helemaal kunnen doorgronden.

Plaats van handeling is de Amsterdamse Zuidas, die in Win/Win strak gestileerd wordt weergegeven. Originele en ondersteunende kadrering van Jan Moeskops laten Ivan opgaan in het geheel, maar er op zijn tijd ook uitspringen. Voor wie geen idee heeft hoe het er de dealing rooms aan toe gaat, is Win/Win behalve een mooie, ook een informatieve film om naar te kijken. Production designer Gerard Loomans heeft tot in detail de trading rooms van een grote investeringsmaatschappij nagebouwd. Van Heusden zelf deed voor zijn dialogen uitvoerig research naar het taalgebruik van traders en brookers. Met als resultaat dat aan de vaktaal geen touw is vast te knopen en de beeldschermen vooral heel veel getalletjes weergeven, soms rood, dan weer groen.

Maar door de observerende blik van Ivan, die door zijn Vlaamse komaf ook een buitenstaander lijkt, blijft het evenwicht met de wereld buiten de dealing rooms in stand. Het poëtische taalgebruik van Ivan als hij openhartig met de receptioniste Deniz (Halina Reijn) spreekt, maakt veel onbegrepen jargon goed.

Waardering: ****

De recensie van de film werd geschreven door Tanja Vlieger.

BEELD
Win/Win staat in de originele beeldverhouding anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit van deze oorspronkelijk voor televisie gedraaide film is prima. De sfeervolle fotografie van Jan Moeskops komt prima tot zijn recht. De kleuren ogen mooi warm en natuurlijk. Contrast en scherpte zijn uitstekend. Er zijn geen beschadigingen aanwezig. Er is optionele Engelse ondertiteling aanwezig. Nederlandse ondertitels zijn voorhanden op de momenten dat er een andere taal dan Nederlands gesproken wordt.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0- en 5.1-track op de DVD. De kwaliteit van beide sporen is uitstekend. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen mooi helder, zonder ruis, uit de speakers. Beschadigingen zijn afwezig.

EXTRA’S
Via het menu van de DVD is het mogelijk de film te starten, een hoofdstuk te selecteren, taal- en geluidsinstellingen te veranderen of naar de extra’s te gaan. Deze bestaan uit de originele bioscooptrailer, de trailer voor Nothing Personal, 9 verwijderde scènes (zonder verdere toelichting) en een item over de film uit het IFFR-journaal van de VPRO (6 minuten). Deze laatste extra betreft een fragment uit het gehele journaal en is er ietwat slordig ‘uitgeknipt’.

Speelduur
ca. 81 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
15 november 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Trailer Nothing Personal
Verwijderde scènes
Win/Win in het IFFR-Journaal (VPRO)

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !