web analytics

DVD: Within the Whirlwind

Reacties zijn gesloten


FILM

Marleen Gorris maakte in 1982 een opvallend debuut in de Nederlandse bioscopen met haar eigenzinnige De Stilte rond Christine M. Ze won er prompt een Gouden Kalf mee. Midden jaren negentig wist ze met Antonia zelfs een Oscar in de wacht te slepen. Within the Whirlwind zal minder hoge ogen gooien, maar is wel het zoveelste bewijs van Gorris’ vakmanschap.

Deze internationale productie, met in de hoofdrol Emily Watson (Breaking the Waves, Hilary and Jackie), is gebaseerd op de memoires van Eugenia Ginzburg. Eugenia leidt een gelukkig bestaan: ze heeft een succesvolle carrière, een man en kinderen. Als Stalin aan de macht komt wordt ze plots opgepakt omdat ze het Trotskisme zou aanhangen. De film toont Eugenia’s gevecht tegen de gruwelijkheden, maar ook haar hoop, veerkracht en de voorzichtige vriendschappen en liefde die in het kamp ontstaan.

Ondanks dat de film qua structuur enigszins fragmentarisch aandoet en de opbouw hier en daar te wensen overlaat, weet Within the Whirlwind de kijker uiteindelijk wel degelijk te overtuigen. Voorzien van een sfeervolle soundtrack, een prachtige cinematografie en een sterke hoofdrol van Emily Watson maakt het totaalplaatje een integere en oprechte indruk, welke ervoor zorgt dat het geheel boeiend blijft en her en der zelfs weet te ontroeren. Niet elke tegenslag die Eugenia te verwerken krijgt weet de gewenste emotie op te roepen, maar Gorris slaagt erin een boeiend en technisch feilloos geheel af te leveren. Jammer dat het scenario net niet gebalanceerd genoeg is.

Waardering: *** half


BEELD
Within the Whirlwind staat in de originele beeldverhouding (1,85:1) anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is redelijk. Af en toe is er lichte blokvorming te zien en ogen de kleuren wat flets. Ook de scherpte en het contrast zijn niet optimaal. De optionele Nederlandse ondertiteling staat in een fijn leesbaar lettertype en op de juiste hoogte in beeld.

GELUID
Voor het geluid heeft de kijker de keuze tussen een DTS 5.1- en Dolby Digital 5.1-track. Beide tracks zijn vrij van beschadigingen en brengen de dialogen op een heldere, goed verstaanbare manier. Ook de muziek komt mooi warm en met een redelijke laag uit de speakers.

EXTRA’S
Helaas is de DVD niet voorzien van extra’s.

Speelduur
ca. 106 minuten
Distributie
Paradiso Home Entertainment
Release datum DVD
17 februari 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anamorphic 16:9 (1,85)
Geluid
DTS 5.1 – Engels
Dolby Digital 5.1 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Geen

Met dank aan Paradiso Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !