web analytics

DVD: First Mission

Reacties zijn gesloten

FILM
First Mission gaat over de belevenissen van een door idealen gedreven team medische hulpverleners en het gepassioneerde werk dat zij verrichten op een kleine post van International Frontline Doctors in Zuid-Amerika. Daar werken de jonge tropenarts Marina (Anniek Pheifer), de logistiek medewerker Barry (Tygo Gernandt), de projectcoördinator Thijs (Mark Rietman) en de lokale medewerkers Orlando en Diego onder zware en gevaarlijke omstandigheden. Ze leggen hun eigen levens in de waagschaal om anderen te redden. Marina komt er in het verscheurde Latijns-Amerika achter dat ze met haar hulp een groot verschil kan maken.

In de eerste minuten van First Mission krijgt de kersverse verpleegster Marina een miskraam. Na een sprong van twee jaar zien we haar terug in een klein dorpje in Zuid-Amerika. Ze probeert nu samen met een team van de International Frontline Doctors de lokale bevolking te ondersteunen. Wat er precies is gebeurd in deze twee jaar wordt lange tijd niet uitgesproken, maar duidelijk is wel dat Marina haar trauma (nog) niet te boven is gekomen. Ze ziet haar werk vooral als uitvlucht; ver weg van haar oude bestaan in Nederland.

Ze ontmoet al snel een lokaal jongetje dat ze maar al te graag onder haar vleugels wil nemen. Maar kan ze die verantwoording wel aan? Naast haar eigen trauma wordt ze ook nog in haar werk gehinderd door corruptie en guerrilla’s die continu op de loer liggen. Het is een mooie rol voor Anniek Pheifer, die goed in haar element is en de film draagt. De wat kleurloze bijdragen van Tygo Gernandt en Mark Rietman worden gelukkig ver genoeg naar de achtergrond geschoven.

Met het goed gemaakte First Mission geeft de maatschappelijk geëngageerde regisseur Boris Paval Conen (Temmink: The Ultimate Fight) een indruk van de tomeloze inzet van hulpverleners die hun leven op het spel durven te zetten om een klein verschil te maken. Wat motiveert deze mensen nu echt om zo ver te gaan? Ze zullen zeker niet allemaal zo zijn als Marina. Zij bijt zich vast in haar werk, omdat ze de realiteit niet onder ogen wil komen. Ze neemt risico’s, omdat ze niets meer te verliezen heeft. Aangrijpend is het zeer zeker en haar werk wordt er niet minder lovenswaardig op, maar een scherper beeld van wat deze artsen precies drijft had waarschijnlijk een nog interessantere film opgeleverd.

Waardering: *** half

Deze recensie van Fabian Melchers verscheen eerder in uitgebreide vorm.

BEELD
First Mission staat in de originele beeldverhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit is zoals we van een recente film mogen verwachten uitstekend. De transfer is vrij van beschadigingen, heeft een mooi contrast en brengt de kleuren op een warme, natuurlijke manier. Er is optionele Nederlandse en Engelse ondertiteling op het schijfje aanwezig.

GELUID
Ook de geluidstrack is prima te noemen. Het geluid is vastgelegd in een sfeervolle Dolby Digital 5.1-track, die goed gebruikt maakt van de subwoofer en achterkanalen. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de muziek en andere geluidseffecten komen mooi helder en met een volle klank uit de speakers.

EXTRA’S
Naast de originele bioscooptrailer voor de film treffen we op het schijfje enkel nog een drietal promotiefilmpjes voor Artsen Zonder Grenzen aan onder de noemer ‘Artsen Zonder Grenzen in het Veld’. Helaas hebben deze verkooppraatjes weinig te maken met de totstandkoming van deze prent, terwijl het juist zo interessant was geweest om aandacht te besteden aan de opnames in Zuid-Amerika. Een gemiste kans.

Speelduur
ca. 112 minuten
Distributie
A-film
Release datum DVD
11 november 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Artsen zonder grenzen in het veld (3x)
Trailer

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.