web analytics

Flikken Maastricht (seizoen 1) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
Afgelopen jaar zond de TROS het eerste seizoen van Flikken Maastricht uit, een Nederlandse variant van de populaire Vlaamse serie Flikken. Met gemiddeld 1,3 miljoen kijkers per aflevering was de serie een van de grootste successen van het afgelopen televisieseizoen. In dertien afleveringen maakte Nederland kennis met het rechercheurduo Eva van Dongen (Angela Schijf) en Floris Wolfs (Victor Reinier), dat keer op keer te maken krijgt met complexe misdaden en slinkse, gewelddadige voortvluchtigen. Floris is een nieuwkomer uit Amsterdam en de samenwerking met Eva verloopt in het begin niet altijd even soepel. Naar gelang de tijd vordert, groeien beide echter sterk naar elkaar toe. Ook voor de kijker is het even wennen, maar na een enigszins stroef begin groeit de serie al snel uit tot een sterk, vlot en vermakelijk schouwspel. 

 

Eva van Dongen is een ambitieuze, doortastende politierechercheur die de misdaad in Maastricht in haar eentje bestrijd. Nu de criminaliteit in de stad toeneemt, vinden de hoge heren van boven het echter nodig dat zij assistentie krijgt van een ervaren rechercheur die haar bij kan staan in de strijd tegen de misdaad. De nieuwe collega wordt gevonden in de persoon van Floris Wolfs, die het rechercheteam van Amsterdam na een incident vaarwel heeft gezegd. Het is voor Eva even wennen wanneer ze te maken krijgt met haar nieuwe partner en aangezien zijn karakter ook moeizaam te doorgronden is, blijft het in eerste instantie bij strikt zakelijke conversaties en opmerkingen. Maar Floris draagt een aantal geheimen met zich mee, die Eva steeds meer in haar greep krijgen. Langzaam groeien de twee naar elkaar toe en verloopt ook de samenwerking steeds beter. 

 

Dit alles ondanks het feit dat beiden er een andere werkwijze op na houden. Waar Eva vaak berekenend te werk gaat, werkt Floris meer op intuïtie. Wanneer de twee hulp nodig hebben van collega’s, staan vooral de politiechef Ellis Flamand (Will van Kralingen), de enthousiaste jongeling Romeo Sanders (Sergio IJssel) en de ervaren Marion Dreesen (Oda Spelbos) paraat. Samen brengen ze vele moord- en andere misdaadzaken tot een goed einde. Leunt men in de eerste paar afleveringen nogal op toevalligheden en geluk welke leiden naar de oplossing van een zaak, later worden de zaken steeds complexer en volgen de oplossingen uit een sterk staaltje denkwerk en verheffende actie: achtervolgingen door en schietpartijen in de prachtige steegjes, straten en wateren in Maastricht vormen vaak de climax voor een aflevering. 

 

Een oorzaak voor het ontbreken van een sterke verhaalconstructie in de scripts van de eerste paar afleveringen betreft het feit dat men hierin ruim de tijd neemt om de karakters en de stad rustig aan de kijker voor te stellen. De verscheidene scenarioschrijvers van de serie kiezen er bewust voor om eerst een stevig fundament te construeren alvorens de kijker te bombarderen met allerlei ingewikkelde plotconstructies en karaktermotieven. Het gevolg is dat naarmate de serie vordert je als kijker actief en makkelijker meedenkt met de personages om de voorgelegde casussen tot een goed einde te brengen. Dit levert voldoende spannende momenten op, waarbij je als kijker intensief betrokken raakt bij de getoonde schermutselingen op het scherm. De keuze van de makers om rustig de tijd te nemen zorgt zo voor optimale betrokkenheid bij de kijker. 

 

Tel hierbij op dat de serie technisch ook uitstekend in elkaar zit en er valt weinig op het geheel aan te merken. Het camerawerk van Dennis Wielaert is dynamisch en afwisselend, met een wisselend lenzengebruik en kadrering. Wielaert maakt op een aantal momenten gebruik van een lange lens, welke hij combineert met een (relatief) laag camerastandpunt. Dit zorgt voor een prachtig perspectief, waarbij de actie centraal gevangen wordt in een broeierig en scherp kader. Hierdoor zijn niet alleen de mooie plaatjes van Maastricht de moeite waard om te bekijken, maar krijgt de hele productie een fraaie aanblik. De pakkende muziek van Fons Merkies en het vaak met diepe en dreigende tonen voorziene sounddesign van Danny Rosendahl zorgen hier meermaals voor de ‘finishing touch’. 

 

Flikken Maastricht is een prima en vlotte politieserie geworden, die na een wat stroef, doch vermakelijk begin steeds sterker begint te worden. Het degelijke acteerwerk van de hoofdcast en de grotendeels prima verzorgde bijrollen zorgen ervoor dat er op spelgebied weinig te klagen valt en inleving in de karakters – waar mogelijk – geen problemen oplevert. Het grootste pluspunt betreft echter de setting en de technische kant van het geheel. Bovendien zijn de makers niet vergeten om de serie van een spannende en pakkende cliffhanger te voorzien, die ervoor zorgt dat je als kijker nieuwsgierig bent naar de definitieve afloop. Op een antwoord zullen we echter moeten wachten tot het tweede seizoen, dat – als alles volgens plan verloopt – in het najaar van 2008 op de televisie te zien moet zijn. 

 

Waardering: *** half

 

 

BEELD
De serie staat in het originele 1.78:1 breedbeeldformaat anamorf op de dvd. Zoals men van een recente productie mag verwachten, oogt de print uitstekend. Het prachtige kleurenpalet van de serie als gevolg van de belichting en het gebruik van filters komt goed tot zijn recht. Het contrast en zwartniveau zijn prima, maar de scherpte en detaillering hadden af en toe iets beter gekund, al zijn de verschillen minimaal. Storend is een grove digitale compressiefout in de tiende aflevering. Rond minuut 25 zijn er meerdere malen digitale drop-outs waar te nemen, waarbij het beeld wegvalt. De laagwisselingen van de dvd’s zijn kort merkbaar. Er is geen ondertitelspoor aanwezig.

 

 

GELUID
Het originele stereogeluid van de serie staat in een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluidsspoor op de dvd. De kwaliteit van de track is prima, met voldoende diepte en laag en helder verstaanbare dialogen. Ook is het ruimtelijke bereik verrassend goed. 

 

 

EXTRA’S
De dertien afleveringen van het eerste seizoen staan verspreid over vier dvd’s. De eerste dvd herbergt vier afleveringen, de overige drie dvd’s telkens drie afleveringen. Elke aflevering is netjes opgedeeld in vier of vijf hoofdstukken. Het menu van elke dvd is statisch vormgegeven. Er is enkel de mogelijkheid een losse aflevering te selecteren. Extra’s zijn niet aanwezig. De set wordt geleverd in een luxe en stevige digipack.

 

 

Speelduur
ca. 600 minuten
Distributie
CV Publishing
Bright Vision Entertainment
Release datum DVD
20 maart 2008
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

 

Met dank aan Cine-View Publishing voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.