web analytics

Fort Alpha (seizoen 1) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Meeliftend op het succes van de Australische serie Heartbreak High kwam de TROS in 1996 met de eigentijdse dramaserie Fort Alpha. In deze serie volgen we de beslommeringen van leerlingen en leraren van het Alpha college. Productiebedrijf IdtV toont zich zoals zo vaak een springplank voor jeugdig talent: in de cast vinden we vele –  inmiddels – gevestigde namen terug, waaronder Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs), Cas Jansen (Lek, All Stars – de serie) en Mads Wittermans (DoodEind, Van God Los). Ook scenarioschrijfster Marieke van der Pol (De Tweeling) en haar collega Paul Jan Nelissen (Van God Los) hebben de afgelopen jaren hun sporen lang en breed verdiend. De serie, bestaande uit twee seizoenen, werd een van de grootste successen uit de jaren negentig. Het eerste seizoen is nu eindelijk verkrijgbaar op dvd.

Seizoen 1 van Fort Alpha bestaat uit de volgende tien afleveringen, verdeeld over drie dvd’s:

1. Meten en persen
2. Water bij de wijn
3. Jan en alleman
4. De poppen aan het dansen
5. Het blauwe uur
6. Alles of niets
7. Xi Xi wat jij niet ziet
8. Winti
9. In Holland staat een huis
10. Grande finale

‘Fort Alpha’ is de bijnaam van het Alpha college, het resultaat van een fusie tussen twee scholen. De verschillen tussen de twee ‘oude’ scholen zijn groot. De ene was een klassieke en elitaire school. De andere was juist een meer alternatieve school, met vrije omgangsvormen en experimentele methodes. Dat er spanningen tussen zowel de leerlingen en de leraren van beide scholen zijn, mag geen verrassing heten. Een grote rol speelt ook de dubieuze benoeming van de rector van het Alpha college.

Centraal in de serie staat de klas HAVO 4B. De klas is een mix geworden van de ‘Sjonnies en Anita’s’ van de ene, en de ‘Kakkers’ van de andere ‘oude’ school. In het begin van de serie zijn er voornamelijk de spanningen tussen en bij de karakters als gevolg van de fusie, maar langzaamaan ontwikkelt de klas zich tot een sterk, eensgezind blok en strijden ze samen tegen de problemen waarmee een van hun medeleerlingen worstelt.

De cast van Fort Alpha zat vol met jeugdig talent. In de inleiding werden al een aantal acteurs genoemd die in de serie hun talent lieten zien en inmiddels een behoorlijke staat van dienst hebben, maar zij zijn niet de enige. Hoewel niet iedereen later koos om verder te gaan met acteren, zijn ook de prestaties van Elvan Akyildiz, René van Asten en Jennifer de Jong dik in orde. Een belangrijk aspect hierbij is de invloed van de ervaren acteurs. Onder andere Marcel Faber, Ella van Drumpt en René van Asten zorgen ervoor dat de cast goed in balans is en de jeugdige overmoed soms even wordt getemperd. Toch kunnen zij niet voorkomen dat een aantal jongelingen zich op sommige momenten schuldig maakt aan overacting.

Visueel gezien maakt de serie indruk. Het camerawerk is dynamisch en bijna experimenteel. Cameraman Robbert-Jan van der Does heeft een eigenzinnige werkwijze en werkt met veel close-ups en aparte kaders en composities. De personages en achtergronddecors komen zo meer tot leven en laten een diepere indruk achter. De homevideo-achtige tussenbeelden, met een grove korrel en vervaagde kleuren, dragen bij aan de authentieke en eigentijdse sfeer van Fort Alpha. Ook de vele korte shots, de vlotte muziek en de meeslepende montage zijn een absoluut pluspunt. Dit alles lijkt een bewuste keuze van de makers te zijn om de kijker enigszins af te leiden van het zwakke punt van de serie.

Het scenario van dit eerste seizoen komt namelijk nogal moeizaam op gang. Vooral de eerste paar afleveringen is er nauwelijks enige vooruitgang of ontwikkeling te bespeuren. Bovendien gaat het soms nogal van de hak op de tak en zijn een aantal essentiële punten nogal simpel of ongeloofwaardig uitgewerkt. Zo zouden bijv. de medeleerlingen (waarvan veel vrienden) van Bas na vier jaar nog niet weten dat de geschiedenisleraar die zij zo haten diens vader is. Vanaf de vierde aflevering wordt het allemaal wat interessanter en verhaaltechnisch ook wat sneller (is het toeval dat er nu minder sfeerbeelden tussen de scènes zitten?) en worden er ook meer serieuze thema’s aangesneden, zoals racisme, drugs- en drankgebruik en homoseksualiteit. Helaas worden deze thema’s niet allemaal even goed uitgewerkt en zijn een aantal personages té oppervlakkig om op sympathie of medeleven van de kijker te kunnen rekenen. Aangrijpend of indringend wordt het mede hierdoor zelden, maar het kijkt allemaal bijzonder lekker weg.

Waardering: *** half

BEELD
Fort Alpha staat in de originele 4:3 verhouding op de dvd. Over de beeldkwaliteit valt weinig negatiefs te melden. Het contrast, de scherpte en het zwartniveau zijn uitstekend. De kleuren ogen mooi warm en op een aantal kleine digitale compressiefoutjes na is het beeld vrij van beschadigingen. Af en toe zijn de beelden geschoten met een simpele hand-held camera om het geheel van een documentaire-look te voorzien. Op die momenten is er in de postproductie een flinke korrel en filter aan het beeld toegevoegd, waardoor de scherpte en detail minder zijn. Aangezien het hier gaat om een bewuste ingreep van de makers is dit geen minpunt. Het enige kleine minpunt betreft de ingebrande Nederlandse ondertitels op de momenten dat er Turks gesproken wordt.

GELUID
Het originele stereogeluid staat in een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) op de dvd. Ook het geluidsspoor is prima. Beschadigingen en ruis ontbreken volledig en de dialogen zijn goed verstaanbaar. Ook heeft de track een mooie laag en diepte, waardoor de vele muziek uitstekend tot haar recht komt.

EXTRA’S
De menu’s van de drie dvd’s zijn identiek en bestaan uit een sfeervolle achtergrond met de opties om alle afleveringen in één keer af te spelen of een losse aflevering te selecteren. De tien afleveringen van elk ruim drie kwartier zijn helaas niet opgedeeld in hoofdstukken. Op de eerste dvd staan aflevering 1 tot en met 4. Op de tweede dvd vinden we naast aflevering 5 tot en met 7 nog promotrailers terug voor de films Aflbijven en Material Girls. Op de derde dvd staan aflevering 8 tot en met 10 en een half uur durende making of. Deze making of is gemaakt tijdens de voorbereidingen op het tweede seizoen. We zien repetities, fragmenten van op de set en interviews met de makers tijdens de opnamen. Leuke toevoeging.

Speelduur
ca. 480 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
6 februari 2007
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
1.33:1 (4:3)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Making of
Promotrailers

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !