web analytics

Gangsterboys – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Onder regie van Paul Ruven (Filmpje!, Mafrika) spelen rappers Yes-R en Turk Mahmut en Apo, twee straatjongens die elkaars pad kruisen bij een drugsdeal. Ze lopen tegen de lamp en de politie stelt ze voor een keuze. Of ze gaan de cel in, of ze infiltreren in de Turkse maffia. Zo kunnen ze toch nog echte ‘gangsterboys’ worden.

Het scenario werd bewerkt door Ruven zelf. Eerder schreef hij Filmpje!, waarin met tal van taboes de draak werd gestoken. Nu hij de multiculturele samenleving als thema heeft gekozen, zou het amusante stukjes op kunnen leveren. Dat valt enigszins tegen. Gangsterboys laat uitvergrotingen zien van de Nederlandse cultuur en maatschappij, maar blijft ten opzichte van Filmpje! vrij braaf. We zien een Hollandse man die het liefst alle Nederlanders het land uit wil hebben, en een Turk die graag over molens wil rappen. De film zit vol met dit soort grappen over cultuurverschillen en dat gaat soms wat vervelen. Bovendien: als iets één keer grappig is, wil dat niet zeggen dat het meerdere keren herhaald hoeft te worden.

De film is vlot geschreven, maar zou waarschijnlijk beter tot haar recht zijn gekomen met een andere cast. De twee hoofdrolspelers doen goed hun best om overtuigend te zijn als straatjongens, maar kunnen dit maar op één manier, en hebben verder geen aanleg voor komedie. Een aantal dialogen was komischer geweest als ze een keer niet schreeuwerig en opgewonden waren uitgesproken.

Gangsterboys is niet volledig mislukt. Het verhaal zit degelijk in elkaar en de verschillende absurde situaties waarin het tweetal terechtkomt werken soms best op de lachspieren. Maar toch overheerst de eentonigheid en het gevoel dat de combinatie Paul Ruven en de multiculturele samenleving meer leuks had kunnen opleveren.

Waardering: ** half

De recensie van de film werd geschreven door Fabian Melchers.

BEELD
De film staat in de originele 2,35:1 verhouding anamorf op de DVD. Zoals van een recente film mogen verwachten, zijn beschadigingen afwezig en oogt het beeld goed. Scherpte, detail en contrast zijn van goed niveau. Op de momenten dat er een buitenlandse taal gesproken wordt, zijn er ingebrande Nederlandse ondertitels aanwezig.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Beschadigingen zijn afwezig. De kwaliteit van het geluid is prima, met een mooie heldere klank en – wanneer er muziek te horen is – een dynamisch geluidsbeeld. Niks op aan te merken.

EXTRA’S
Waar Warner bekend stond om goed gevulde bonus-secties, vallen deze de laatste tijd wat tegen. Ook bij Gangsterboys moeten we het stellen met slechts twee videoclips; namelijk die van Yes-R’s ‘Gangsterboys en die van Turks ‘Ik ken hem’. Van de making of filmpjes die ten tijde van de release op Youtube stonden (en nog steeds staan) geen spoor. Ook een interview met of commentaartrack van regisseur en producent Ruven ontbreekt.

Speelduur
ca. 86 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
14 juli 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s

Videoclip Turk – ‘Ik ken hem’
Videoclip Yes-R – ‘Gangsterboys’

Met dank aan Warner Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

2 gedachten over “Gangsterboys – DVD-Recensie

  1. Viel me reuze mee, natuurlijk geen goede film maar heb me eerlijk gezegd wel vermaakt.

  2. Hilarische bijrol van Beau van Erven Dorens, heerlijke zelfspot.

Reacties zijn gesloten.