web analytics

Haagse Sjonnie – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Haagse Sjonnie met zijn groen-gele hart heeft schijt aan alles wat gezag heeft. De rasechte Hagenees heeft problemen met onder andere de woningbouwvereniging, maar dat ligt natuurlijk niet aan hem. Samen met zijn zoon wil hij een ‘growshop-imperium’ opzetten, om voorgoed met het verleden af te kunnen rekenen.Regisseur Joost van der Valk heeft hoog ingezet op het tonen van een realistisch beeld van een Haagse familie en streeft ernaar sympathie voor de hoofdpersoon op te roepen. Hij hoopt de kijker aan het denken zetten over zijn eigen persoonlijke normen en waarden. Mede dankzij de tientallen keren dat het woord ‘kanker’ voorbij komt, blijft het beeld van Sjonnie vrij lang plat en stereotiep.

Behalve zwart-wit, vooral ook groen-geel. De camera mengt zich verschillende malen onder de ADO-hooligans, thuis, maar vooral ook met bus en trein langs opgestelde ME-pelotons naar bijvoorbeeld de Amsterdam ArenA. De vriend van Sjon, Leon, verklaart zonder blikken of blozen dat hij de adrenaline kick van het dissen mist. ‘Vroeger zag ik nog geen 5 minuten van de wedstrijd, nu zit je op je gemakkie een potje voetbal te kijken. Het is anders. Het is meer een dagje uit.’ Klaar. Pas de laatste tien minuten van deze documentaire werpt de filmmaker met Sjon een blik in zijn verleden en luisteren we naar Sjon die uitlegt waarom hij is zoals hij is. Inzicht in hoe deze man denkt en voelt krijgen we zeker, maar hier en daar kruipt ook een gevoel dat een kritische noot ontbreekt. Of deze passieve houding van de filmmaker nu bijdraagt aan een oplossing van het communicatieprobleem tussen instanties en deze mensen, is daarom de vraag.

Waardering: ***

ACHTERGRONDINFORMATIE
De documentairemaker Joost van der Valk won in september 2009 een Emmy Award voor de documentaire Saving Africa’s Witch Children die hij maakte in opdracht van Channel 4. In deze maatschappelijk geëngageerde documentaire stelt hij samen met co-regisseur Mags Gavan de duistere praktijken in Nigeria aan de kaak. In naam van God worden kinderen gemarteld en gedood omdat ze zogenaamd bezeten van de duivel zouden zijn.Jaren daarvoor volgde Van der Valk Sjonnie voor de Donderdagdocumentaire van de IKON. Gedurende twee jaar verkeerde de regisseur onder de ADO-hooligans en filmde hij Sjon en zijn familie. De documentaire behaalde hoge kijkcijfers, ook later via uitzendinggemist, maar was vooral een hit op YouTube, waar zo’n 1,3 miljoen mensen de film keken. Haagse Sjonnie geeft nog steeds zijn mening op internet, op www.zwarteooievaar.nl.

BEELD EN GELUID
Het handheld gedraaide beeldmateriaal is in een 16:9 anamorf verhouding op de DVD gezet en is redelijk van kwaliteit. Het geluid is vrij van storingen of beschadigingen en vastgelegd in Dolby Digital 2.0. De aanwezigheid van veel omgevingsgeluiden en het feit dat stemmen niet altijd gelijk zijn qua volume, dragen bij aan het realistische beeld.

EXTRA’S
Een statisch DVD-menu biedt ruimte aan het starten van de film en de hoofdstukindeling. Verder zijn er geen opties of extra’s aanwezig.

Speelduur
53 minuten
Distributie
Filmfreaks
Releasedatum DVD
Februari 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic
Geluid
Dolby Digital 2.0
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !

Reacties zijn gesloten.