web analytics

Herenstraat 10 – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Op 3 december 1983 trapte de TROS af met een nieuwe Nederlandse dramaserie: Herenstraat 10. In zeven weken tijd maakte een groot deel van Nederland kennis met de familie Van Laar. De serie werd geschreven door Hans Keuls en geregisseerd door John van de Rest. De grootste troef betrof de sterrencast met een keur aan acteertalent van eigen bodem: Ellen Vogel, Luc Lutz, Derek de Lint, Frederik de Groot, Bram van der Vlugt, Cristel Braak, Willeke van Ammelrooy en nog vele anderen. House of Knowledge brengt nu, in samenwerking met Endemol en de TROS, de complete serie uit op dvd.

Het familiebedrijf Van Laar, wijnkopers sinds 1890, komt onder grote druk te staan. Een faillissement dreigt en vader Louis (Luc Lutz) ziet geen mogelijkheid meer om eronder uit te komen. Tot neef Gerard (Bram van der Vlugt) terugkeert uit Amerika en bereid is om geld in de zaak te stoppen. Ondanks hevige protesten en waarschuwingen van vrouw Emmy (Ellen Vogel) stemt Louis in met de plannen van Gerard. Dit tot grote ontsteltenis van Emmy.

Binnen de familie spelen zich ook nog andere problemen af. Dochter Loes (Cristel Braak) raakt verslaafd aan de drugs en de broers Karel (Derek de Lint) en Peter (Frederik de Groot) vechten een eeuwig durende strijd met elkaar uit over alles en niets. Wat is er toch gebeurd in het verleden waardoor Emmy niks meer met Gerard te maken wil hebben? Wat is Gerard van plan? Hoe zal het aflopen met Cristel?

Herenstraat 10 is een meer dan goede dramaserie, die vooral bijzonder is door de aanwezigheid van de vele spraakmakende acteurs. Allen zetten ook een goede prestatie neer. Uitblinkers zijn de altijd goede Ellen Vogel, Bram van der Vlugt en Derek de Lint. Herenstraat 10 is een schoolvoorbeeld van de klassieke Nederlandse dramaserie uit de jaren tachtig, waarin geld en familieproblemen centraal stonden (De Fabriek, Dossier Verhulst). Met een nadruk op de spelscènes en dialogen werd vaak een grote keur aan acteertalent de kans geboden te excelleren op de nationale televisie. Filmisch is het geheel weinig verheffend en ook qua tempo is de serie zeker geen beklijvende, maar een aantal imposante spelscènes en de klassieke uitstraling vergoeden veel.

Waardering: *** half

BEELD
Het beeld ziet er redelijk tot goed uit, zeker voor een serie van ruim twintig jaar oud. Door de wat lage en onregelmatige bitrate oogt het beeld soms wat flets en soft. Daarnaast zijn er soms nog wat video-effecten en (kleine) beschadigingen te zien, maar over het geheel beschouwd hebben we hier te maken met een zeer degelijke print. Er is geen ondertiteltrack aanwezig.

GELUID
Het geluid is simpel Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) en goed van kwaliteit. Ruis is in zeer lichte mate aanwezig, maar wordt bijna nergens duidelijk hoorbaar. Voor een voornamelijk dialooggerichte serie een uitstekend geluidsspoor.

EXTRA’S
Deze dvd-box betreft de complete serie van zeven afleveringen verdeeld over twee discs met een totale speelduur van zeven uur. Het menu is simpel vormgegeven, met een statisch plaatje en achtergrondmuziek uit de serie, en is makkelijk te bedienen. Elke aflevering duurt ongeveer een uur en is netjes opgedeeld in zeven hoofdstukken. Er zijn helaas geen extra’s aan de release toegevoegd.

Speelduur
ca. 420 minuten
Distributie
House of Knowledge
Release datum DVD
6 december 2005
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
4:3 Fullscreen
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Geen

Met dank aan House of Knowledge voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Een gedachte over “Herenstraat 10 – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten.