web analytics

Het Meisje met de Blauwe Hoed (serie) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
In 1927 publiceerde Johan Fabricius zijn herinneringen aan de dienstperiode in de vrolijke soldatenroman ‘Het Meisje met de Blauwe Hoed’. Zeven jaar later werd het boek verfilmd door Rudolf Meinert, onder productie van de grote Abraham Tuschinski. De film werd een groot succes en draaide jarenlang in de vaderlandse bioscopen. Het boek beleefde inmiddels herdruk na herdruk en in 1972 besloot de NCRV het boek, in de vorm van een musical, te vertalen naar een gelijknamig televisiespel.

De serie was een groot succes – één van de grootste successen van de omroep – en wist miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd te houden. Getuige de kijkcijfers van de herhalingen eind 2004 blijkt de serie ook vandaag de dag nog op veel sympathie en enthousiasme te kunnen rekenen. Zowel de NCRV als distributeur Bridge Entertainment werden na deze herhaling bestookt met fanmail. Lange tijd werd de boot afgehouden, maar uiteindelijk gingen beide partijen toch overstag en vorige maand was het dan eindelijk zover: de dvd-box van Het Meisje met de Blauwe Hoed werd officieel gepresenteerd.

Het verhaal speelt tegen de achtergrond van het Nederlandse soldatenleven aan het eind van de jaren twintig. Als kruidenierszoon Daan Pieters (Huib Rooymans) zich met lichte tegenzin aanmeldt voor het leger, ontmoet hij in de trein een leuk frivool meisje met een opvallende blauwe hoed (Jenny Arean). In de kazerne komt hij op zaal te liggen naast de lollige volksfiguur Toontje Bulthuis (André van Duin), die alle soldatenregels aan zijn laars lapt. Als die twee samen op stap gaan, ontmoeten ze het meisje met de blauwe hoed opnieuw. Ze heet Betsy en Daan valt als een blok voor haar. Betsy blijkt een dure smaak te hebben en het weekgeld van Daan vliegt erdoorheen. Als hij zijn meisje mee naar huis neemt, zijn zijn ouders niet erg gecharmeerd van die stadse meid. Uit protest besluit het paar zich te verloven.

Het Meisje met de Blauwe Hoed is een duidelijk product van zijn tijd. Begin jaren zeventig  vierde het Nederlandse kostuumdrama hoogtijdagen en waren het vooral volkse verhalen die de kijker wisten te vermaken. Na de turbulente jaren zestig leek het Nederlandse publiek zich in de jaren daarna even te willen verliezen in de onbezorgde en onbekommerde sfeer die deze series uitstraalden. Of het nu een drama of komedie betrof: er heerste altijd een gevoel van saamhorigheid, vertrouwen en warmte. Ook in Het Meisje met de Blauwe Hoed staan deze gevoelens centraal. De soldaten vormen samen één grote familie en beleven het ene na het andere komische avontuur. En ondanks dat ze elkaar zo nu en dan in de maling nemen en een ander daarmee in de problemen brengen, zijn de bedoelingen altijd goed en komt alles uiteindelijk weer op zijn pootjes terecht.

De cast bestaat voornamelijk uit gevierde theateracteurs. In de rol van Daantje Pieters vinden we Huib Rooymans terug. Deze weet met zijn vertrouwde en charmante verschijning op overtuigende wijze gestalte te geven aan de onschuldig ogende en misschien wel te brave en te aardige Daantje. Hiertegenover staat de levenslustige Betsy, die ontwapenend en enthousiast gespeeld wordt door Jenny Arean, destijds een gevierd cabaretière en musicalactrice. De rol van Toontje wordt gespeeld door André van Duin. Hoewel het personage Toontje zeer nadrukkelijk en druk aanwezig is en hij Daantje vaak in de problemen brengt, weet Van Duin door zijn onschuldige ogen en onnozele lach de kijker toch zover te krijgen sympathie op te brengen voor het personage.

Niet geheel onbelangrijk in een musical zijn de muzikale intermezzo’s. Zoals het een goede musical betaamt, zit ook Het Meisje met de Blauwe Hoed vol met pakkende en vrolijke meezingers. Deze liedjes vormen een welkome afwisseling in de verder vooral trage – soms iets te trage – serie. Leuk is het feit dat veel van de liedjes in één take zijn opgenomen en dat de acteurs dus een gehele choreografie in één keer goed uit dienden te voeren. De serie kenmerkt zich sowieso door veel lange shots, waardoor naast een ietwat traag tempo echter ook een treffend realistisch effect wordt bereikt: de filmische middelen worden dermate minimaal benut dat het geheel lijkt op een doodnormale registratie van beslommeringen uit het leven van een willekeurige soldaat.

Het Meisje met de Blauwe Hoed is al met al een aardige musical-komedie, die het vooral moet hebben van het innemende spel en pakkende liedjes. Verhaal- en filmtechnisch stelt het geheel namelijk niet veel voor.

Waardering: ***

BEELD
Voor deze dvd is gebruik gemaakt van de oorspronkelijke uitzendbanden van de eerste herhaling uit 1973. De serie is vanaf de videobron direct op dvd overgezet. Het beeld maakt een gedateerde indruk. Scherpte, contrast en detail zijn mager, maar acceptabel voor een dergelijk oude televisieserie waarvan de beeldbanden niet grondig onder handen genomen zijn. Grote beschadigingen doen zich nergens voor, zo nu en dan heeft de print last van videoartefacts of wat compressiefoutjes. De optionele Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden is goed uitgevoerd en staat in een mooi leesbaar lettertype op de juiste hoogte in het beeld.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track op de dvd. De track is vrij van ruis of andere beschadigingen. Vanzelfsprekend blinkt de geluidsband niet uit in dynamiek en klinkt de muziek niet erg warm. Dit doet echter niks af aan het feit dat de dialogen en vrolijke liedjes helder en degelijk uit de speakers komen.

EXTRA’S
De dvd-box bevat drie dvd’s met op elke dvd één aflevering, die is opgedeeld in vier hoofdstukken. Daarnaast vinden we op de eerste dvd nog trailers terug voor drie andere NCRV klassiekers, te heten De Kleine Waarheid, Swiebertje en Pommetje Horlepiep. Ter afsluiting treffen we een kort promotiefilmpje aan voor de NCRV ‘classics-site’, dit vinden we tevens terug op de tweede en derde dvd, die verder geen ‘extra’s’ bevatten. De menu’s zijn leuk vormgegeven met achtergrondmuziek uit de serie.

Speelduur
ca. 230 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
9 oktober 2007
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
1.33:1
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven en slechthorenden)
Extra’s
Trailer De Kleine Waarheid
Trailer Swiebertje
Trailer Pommetje Horlepiep
Promotietrailer NCRV Classic-site

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !