web analytics

Hitte/Harara – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

 

De recensie van de film is geschreven door Guido Franken.

 

FILM
Twee naïeve jonge ‘vriendinnen’, die zich gedragen alsof ze dertien zijn, willen een nagel-hennastudio beginnen. Ze besluiten naar Marokko te gaan om lampen en tegeltjes te kopen; omdat dat daar goedkoper is. Buiten het feit dat deze veronderstelling, die als basis dient voor het hele filmavontuur, de nodige vragen oproept, rammelt er nog wel meer aan Hitte Harara.

 

Nancy, een volkse Nederlandse, en Raja, half Marokkaans, zijn rond de twintig jaar oud en hebben grootse plannen. Ze willen een nagel-hennastudio beginnen, waarmee ze niet alleen verzekerd zijn van een beroep dat ze zelf leuk vinden, maar ook kunnen dromen over financiële onafhankelijkheid. Het tweetal vertrekt naar Marokko, omdat men daar goedkoper inkopen kan doen. Kennelijk vergeten ze hierbij de ellenlange autorit, de bootreis, geld aan benzine, drank, voedsel en andere uitstapjes en bezigheden. Verder schijnt het tweetal een nogal innige vriendschap te hebben, die in Marokko door toedoen van twee jongens danig op de proef wordt gesteld, maar ook dit wordt in de film niet duidelijk. Eerder het tegendeel lijkt waar.

 

Door de grote karakterverschillen lijken de ruzies logisch en vraag je je als kijker af waarom de twee überhaupt vriendinnen zijn. Daar nergens in de film ook maar een enkele gegronde reden gegeven wordt en je de twee alleen maar ziet kibbelen, bekruipt je al snel het gevoel dat de hele trip naar Marokko – en dus de film – nutteloos is. Want waarom al die moeite doen als uit alles blijkt dat de relatie tussen de twee nooit lang stand kan houden? Samen met de aan alle kanten krakende veronderstelling waarmee men naar Marokko vertrekt, zijn twee van de voornaamste aannames van de film al dermate ongeloofwaardig, dat veel kijkers snel af zullen haken.

 

 

Lodewijk Crijns maakte in 2003 de telefilm Loverboy, een vlot gemonteerde en met flink wat popmuziek voorzien drama over de gevaren van loverboys. Het concept en de aanpak van die film lijkt als raamwerk te fungeren voor Hitte Harara. De naïviteit van het hoofdpersonage in die film speelt ook in deze film een belangrijke rol. De gemakzucht en soms onbedoeld komische goedgelovigheid – beter gezegd: sulligheid – waarmee met name Nancy in het leven staat, roept in plaats van sympathie, antipathie op: ze vraagt er ook zelf om. Waar Loverboy nog enigszins gered werd door de technische aanpak van het geheel, faalt Hitte vooral door een bedenkelijke geluidsafwerking. Net als zijn voorganger zit ook Hitte dichtgeplamuurd met muziek, veelal afkomstig uit de popcultuur. Deze overstemt de dialogen meer dan eens. Erger is de constatering dat de dialogen tussen de hoofdpersonages op een dermate slechte manier gedubd zijn, dat ze qua intonatie onnatuurlijk op de kijker overkomen. Alsof de twee ook daadwerkelijk dertien jaar zijn. Dit ligt vanzelfsprekend niet alleen aan de dubbing, maar ook aan de vaak geforceerde dialogen tussen beide karakters en de kwaliteiten van de actrices.

 

Scenariotechnisch zit het dus allemaal niet al te best in elkaar. Buiten de hierboven aangehaalde mankementen – de discutabele aannames, geforceerde dialogen en té naïeve karakters – is er van enige karakterontwikkeling geen sprake. Als het duo weer terug is uit Marokko, waar vanalles gebeurd is wat een normaal mens wel enigszins aan het denken zou zetten, is Nancy nog steeds een naïeve en sullige meid. Exemplarisch is haar keuze aan het einde van de film. Ze vlucht: problemen worden nog steeds niet erkend, maar de rug toegekeerd en luchtig weggewuifd. Raja lijkt iets meer verantwoordelijkheidsgevoel en gezond verstand te vertonen, maar door het matige en over-the-top acteerwerk van Nabila Marhaben – Miss Marokko Nederland 2006 – blijft ook zij steken in een kinderlijk naïef karakter, met weinig diepgang en hoop op iemand die het wel begrijpt. Net als de film zelf.

 

Waardering: * half

 
 
 
BEELD
De transfer die Hitte/Harara voor deze DVD-release mee krijgt voldoet, maar is zeker geen uitschieter. Het lijkt erop dat de film door Joost van Herwijnen op video werd gedraaid, wat gezien de Telefilm-achtergrond van de film niet geheel verwonderlijk mag zijn. Dit medium zou dan ook de scherpte van de print kunnen verklaren, want deze is maar matig, zoals ook het contrast zeker niet optimaal blijkt zijn. Het levendige kleurenpallet komt opzich nog redelijk tot haar recht, maar helaas leunt het zwartniveau duidelijk naar het grijze toe. Verder is de transfer wel vrij van vuil of beschadigingen, en zet A-film haar beleid betreffende Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden voort en voorziet ook deze release er weer van.

 

 

 

GELUID
De film is met een Dolby Digital 5.1 surroundtrack op deze DVD gezet. De geluidsband bestaat grotendeels uit dialogen en – erg, erg veel – muziek, dit levert natuurlijk geen spectaculair demonstratiemateriaal voor uw home theatre op. De track is verder wel vrij van beschadigingen, ruis of andere oneffenheden en geeft een passend, vol geluidsbeeld. De dialogen zijn prima te verstaan, maar klinken op bepaalde momenten wel wat te vlak. Zoals al eerder werd aangegeven is dit waarschijnlijk te wijten aan slordige dubbing of problemen in de postproductie.

 

 

 

EXTRA’S
Zoals we de laatste tijd al vaker bij recente DVD’s van A-film opmerkten start ook deze release, voor we in het hoofdmenu terecht komen, met een promotie filmpje voor de Quality Film Collection van de distributeur. Ook hier is het weer over te slaan met de forward-knop op onze afstandsbediening. De enige extra’s op deze dvd, vinden we in het ‘Trailer’-menu en zijn helaas niet aan de film gerelateerd. Het betreft hier enkel drie promotionele trailers, voor Into the Wild, Alles is Liefde en wedereom de Quality Film Collection.

 

 

Speelduur
ca. 97 minuten
Distributie
A-film
Release datum DVD
20 november 2008
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,77)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Extra’s
Promotionele Trailers

 

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !