web analytics

Iep! – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
De versie van Iep! zoals die nu op deze DVD staat is niet wat regisseuse Rita Horst voor ogen had. Machteloos keek ze toe hoe een kwartier uit haar film werd geknipt. Het zorgde voor de nodige ophef toen ze zichzelf van de aftiteling haalde. Eigenlijk was dat nergens voor nodig. Ook na de ingrepen van de producent is Iep! een amusante film voor jong en oud geworden.

Vogelspotter Warre (Huub Stapel) vindt in de openingsscène een vreemd wezentje. Hij neemt het piepkleine meisje, dat vleugels heeft in plaats van armen, mee naar huis om te verzorgen. Vogeltje moet ze heten, maar dat kan ze zelf niet uitspreken. Dan maar Viegeltje.  Als ze wegvliegt naar het Zuiden, zetten Warre en zijn vrouw Tine (Joke Tjalsma) een zoektocht in.

Net als Kikkerdril concentreert Iep! zich sterk op de versimpelde kinderbeleving. Als Tine naar Warre’s dag vraagt heeft hij alleen te melden dat hij een snip en een houtduif heeft gezien. In hun zoektocht naar Viegeltje komt het stel terecht in een grote mensen-wereld waar reisbureaus in zeecontainers zitten en een ontbijt in een hotel 79 euro kost. Lekker absurde situaties, die als vanzelfsprekend worden gebracht. Iep! doet vaak denken aan een verhaal van Roald Dahl.

Nergens in de film valt te ontdekken waar het is opgenomen. Locaties verschillen van uitgestrekte landschappen en bossen tot dorpjes en drukke steden. Een fantasiewereld die goed bij het lichtelijk bizarre verhaal past. Het huis van Warre en Tine, dat midden in een open landschap staat, had recht uit een sprookje kunnen komen.

Als er ooit een director’s cut uit zou komen, zullen we weten wat Horst precies had gewild. Wellicht werden de verschillende personages wat meer uitgediept, maar in feite is dat niet nodig. Hun motivaties zijn duidelijk, en dat ze vaak nogal onnozel uit de hoek komen is alleen maar een pré. Iep! is een warm sprookje voor zowel jong als oud.

Waardering: *** half

De recensie van de film werd geschreven door Fabian Melchers.

BEELD
Iep! staat in de originele 2,35:1 beeldverhouding anamorf op de DVD. De kwaliteit van de print is uitstekend. Het beeld oogt scherp, zonder enige vorm van beschadigingen, en laat vooral een mooi contrast en zwartniveau zien. Er is jammer genoeg geen ondertiteltrack aanwezig voor doven en slechthorenden.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 5.1 track op de DVD. Beschadigingen zijn afwezig. De geluidsband is van prima kwaliteit, ware het niet dat een DTS 5.1 track de dromerige sfeer van de film van een meerwaarde had kunnen voorzien. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de muziek komt mooi ruimtelijk uit de speakers.

EXTRA’S
Voor het menu van de DVD bereikt wordt, krijgt de kijker een reeks promotrailers voor andere titels uit de Warner-stal voorgeschoteld. Via het hoofdmenu van de film is het vervolgens mogelijk de film af te spelen, een scène te kiezen of een van de extra’s te selecteren. De extra-sectie geeft toegang tot de originele bioscooptrailer (2 minuten) en de driedelige making of (12 minuten).

Een film met een voorgeschiedenis als deze was natuurlijk gebaat geweest bij een meer diepgravende documentaire, een commentaartrack van de regisseuse en/of de producenten of interviews met de makers. Grootste gemis is nog wel dat de film zoals deze oorspronkelijk bedoeld is door de makers niet op het schijfje is terug te vinden, maar enkel de versie zoals de producent die graag wilde zien.

Speelduur
ca. 76 minuten
Distributie
Warner Home Entertainment
Release datum DVD
28 juli 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (2,35)
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s

Promotrailers
Originele bioscooptrailer
Making of

Met dank aan Warner Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

3 gedachten over “Iep! – DVD-Recensie

  1. “Grootste gemis is nog wel dat de film zoals deze oorspronkelijk bedoeld is door de makers niet op het schijfje is terug te vinden, maar enkel de versie zoals de producent die graag wilde zien.”

    Wat een onzin, de producers steken er geld in … hebben ook het recht op een final cut …

  2. Dan krijg je het eeuwige vraagstuk over in hoeverre een producent zich mag bemoeien met het creatieve proces … En als de verschillen tussen regisseur en producent te groot zijn (wat op voorhand a.d.h.v. onder andere de regievisie en gesprekken al duidelijk kan zijn) moet men niet met elkaar in zee gaan.
    Het zou overigens maar allemaal zo eindigen als Houwers De Zeemeerman en De Gulle Minnaar …

    Ik had op de DVD in ieder geval – ook om recht te doen aan o.a. de regisseur en editor (die zich openlijk distantieerden van de film) – de mogelijkheid gehad willen hebben om óók hun versie te zien. Met de technische mogelijkheden van tegenwoordig had dat een kleine moeite geweest.

  3. Inderdaad. Zelfs zonder seamless branching had de DVD nog beide versies kunnen bevatten. Twee films van anderhalf uur passen makkelijk op een DVD. Dat er geen commentaartrack of making of op zit, is best logisch. De producenten zullen weinig zin hebben om de hele situatie weer opnieuw op te rakelen. Zo zijn er trouwens meer films die gebaat zouden zijn bij een grondige achtergrondreportage. Maar helaas, dat gebeurt nog altijd te weinig.

Reacties zijn gesloten.