web analytics

In het Vuur van de Storm (serie) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Bijna tien jaar lang werkte Raymond van Rijn aan zijn bijna acht uur durende oorlogsepos In het Vuur van de Storm. Kenmerken: nagenoeg geen budget, een cast en crew zonder professionele ervaring en grenzeloos enthousiasme.

Wat een avondvullende speelfilm zou worden, werd uiteindelijk een tiendelige serie vol actie, drama en verraad. Jarenlang werkten ruim duizend vrijwilligers zich onder regie van de negenendertig jarige Raymond van Rijn uit de naad om hun droom te verwezenlijken.

Een droom die gedurende de jaren steeds omvangrijker werd. Het project groeide en groeide en kon op steeds meer aandacht van zowel pers als geïnteresseerde sponsoren rekenen. Hiervan werd dankbaar gebruik gemaakt door de makers, die zo kans zagen hun project naar een nog hoger plan te tillen.

Heuse gevechtsvliegtuigen, tanks en allerlei soorten special effects, onder leiding van pionier op dat vakgebied Harry Wiesenhaan, maakten hun opwachting op sets in Nederland, België, Engeland, Frankrijk en Tsjechië. Maar creativiteit en inventiviteit bleven de voornaamste instrumenten waarmee Van Rijn en kompanen aan de slag moesten.

In tweehonderd draaidagen, verdeeld over nagenoeg tien jaar, schoot Van Rijn het materiaal voor een onderhoudend en vlot oorlogsepos, waarin naast een verboden liefde, intriges en actie vooral een grote nadruk ligt op het inmiddels al bijna verouderde thema goed versus fout.

‘Niemand is te vertrouwen’ en ‘in oorlogstijd gelden andere wetten en regels dan in vredestijd,’ zijn de impliciete boodschappen die Van Rijn zijn kijker meegeeft. Boodschappen die we al kenden uit films als Soldaat van Oranje (1977) en In de Schaduw van de Overwinning (1986) en recentelijk nog voorbij zagen komen in Zwartboek (2006) en Oorlogswinter (2008).

Verhaaltechnisch vernieuwend is In het Vuur van de Storm dan ook zeker niet, de vele plottwisten aan het eind voelen zelfs een beetje makkelijk en de geforceerde raamvertelling is dan wel volgens de regeltjes uitgevoerd, maar weinig functioneel. Daar staat tegenover dat het bewonderenswaardig is wat er voor zo weinig geld in elkaar is gebokst en dat de serie, niet geheel onbelangrijk, geen moment verveelt.

Van Rijn, ook verantwoordelijk voor de montage, houdt het tempo er voortdurend goed in en weet de beperkingen van zijn acteurs doorgaands slim te ontwijken. Dat het spel zo nu en dan wat knullig oogt en niet alle bijrollen even overtuigend zijn, krijgt hierdoor nergens de overhand.

Technisch is aan de ene kant duidelijk te merken dat we hier met een productie te maken hebben die het moest stellen met beperkte middelen, aan de andere kant wordt ook hier slim mee gespeeld door de makers. De sfeervolle decors, goede grime, kostuums, overtuigende actiescènes en de vaak slim gekozen kadreringen verdoezelen de wat softe en soms onder- of juist overbelichte aanblik van het beeld. Hol klinkende dialogen zijn eveneens niet geheel afwezig, maar ook hier overwint uiteindelijk de goede verstaanbaarheid van de technisch minder goed uitgevoerde scènes.

In het Vuur van de Storm is zo een productie die respect en bewondering afdwingt door het zichtbare enthousiasme en de opvallende professionaliteit ondanks alle financiële beperkingen, maar tegelijkertijd (vooral visueel) niet geheel loskomt van haar begrenzingen.

Als we zeggen dat de serie nog het meest doet denken aan een gemiddelde televisieproductie van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, dan is dat in dit verband eerder een compliment dan een verwijt – geef Van Rijn een degelijk budget en er komt ongetwijfeld iets schitterends uit.

Waardering: ***

BEELD
Dat In het Vuur van de Storm met beperkte middelen is opgenomen, is aan de transfer van de DVD-uitgave af te zien. Het beeld oog soft en kent een matige scherpte, detail en contrast – filmisch oogt het geheel nergens.  Op de technische afwerking van de DVD-uitgave is niks aan te merken, maar de lagere beeldstandaard laat zich duidelijk zien. De Nederlandse ondertiteling op de momenten dat er Duits gesproken wordt is goed uitgevoerd, maar helaas niet uit te schakelen.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0- en DTS 5.1-track  op de DVD. Deze laatste fungeert voornamelijk als ruimtevulling op de schijfjes, want de serie moet het niet hebben van haar dynamische geluidsbeeld. De dialogen zijn goed verstaanbaar, met slechts af en toe een lichte ruis. De muziek komt redelijk warm uit de speakers.

EXTRA’S
De gehele serie – tien afleveringen van elk zo’n drie kwartier – staat verdeeld over vier schijfjes. Het menu is statisch vormgegeven. Op de eerste disc treffen we de enige extra aan: de ruim een uur durende making of Achter het Vuur van de Storm. In deze informatieve en boeiende documentaire wordt het gehele productieproces doorlopen aan de hand van interviews met de makers, setbeelden en filmscènes.  Achter het Vuur van de Storm geeft een goed beeld van de passie, creativiteit en het doorzettingsvermogen van de makers en de knappe prestatie die geleverd is.

Speelduur
ca. 450 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
4 maart 2010
Verpakking
Keepcases met kartonnen omhulsel en kartonnen slipcase
Regio
0
Beeld
16:9 Anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands / Duits
DTS 5.1 – Nederlands / Duits
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Achter het Vuur van de Storm

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van de DVD !

6 gedachten over “In het Vuur van de Storm (serie) – DVD-Recensie

  1. Dat is ook het grootste kritiekpunt in de bespreking.

  2. Voor de middelen die ze hadden en budget vind ik dat ze een goed verhaal hebben neer gezet. Kwalitatief idd iets minder maar als je hem in zwart-wit kijkt (aanrader) dan merk je daar niks meer van.

    Ps: Vond dat ze een goede setmanager hadden..:)

  3. Heb vanmiddag de eerste 2 afleveringen gezien op DVD , en ik moet zeggen het verhaal pakte meteen . Mijn complimenten voor iedereen die hieraan meegedaan heeft.

  4. Met het budget en achtergrond gegeven in de recentie van deze serie in het achterhoofd kan ik niet anders dan complimenten geven voor deze productie. Daar waar er hier en daar steekjes zijn gevallen qua uniformen (SS hauptsturmfuhrer uniform in totaal, wehrmachtsoldaten met SS camouflage), aanspreektitels en bewapening (Russen met Lee Enfield Nr1 mk3’s), wordt er weer uitstekend gecompenseerd met voertuigen en materieel (Pzkw IV ausf G, T-34/85, stoomtreinen, 2-takt auto’s). Kortom Chapeau.

Reacties zijn gesloten.