web analytics

Kameleon 2 – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Na de succesvolle eerste Kameleon-film, die door ruim 750.000 mensen werd bezocht, kon een vervolg niet uitblijven. Regisseur Steven de Jong besloot nog één deel te maken, alvorens de Kameleonboeken definitief te sluiten.

Kameleon 2 begint in een geheel nieuwe situatie, en gaat dus niet verder waar het origineel ophield. De tijden zijn veranderd en het Kameleon-dorp staat onder zware druk. Men wil een snelweg en een villapark aanleggen op de plaats van het dorp. Als de tweeling dit toevallig opvangt, besluiten ze in actie te komen. Via via verspreidt het nieuws zich door het hele dorp en al snel stuit het plan op grote tegenstand. De aannemer die verantwoordelijk is voor de bouw van de snelweg en villa’s, is een rare man, met een net zo vreemde zoon. Zijn zoon, Ronnie, vind het wel leuk om, nu zijn vader toch in het boerengehucht rondloopt, de buurt onveilig te maken en mensen te treiteren. Zijn oog valt al snel op het Vlaamse meisje Marieke, dat net in Lenten is komen wonen. Marieke is ernstig ziek en samen met haar moeder heeft ze grote moeite de touwtjes aan elkaar te knopen. Als Marieke opzettelijk door Ronnie in het water wordt gegooid, begint de tijd voor haar te dringen. Er moet snel veel geld op tafel komen om haar een goede verzorging te kunnen bieden. Sietse en Hielke proberen op allerlei manieren aan genoeg geld te komen, helaas tevergeefs. Dan komt er hulp uit onverwachte hoek …

Steven de Jong legt in Kameleon 2 de focus meer op de actie en handelingen, waardoor de charme en de sfeer van het eerste deel niet echt meer voelbaar zijn. Bijkomstigheid is wel dat deze Kameleon een stuk vlotter is dan zijn voorganger. Zoals het een jeugdfilm beoogd, zitten in de film redelijk wat stereotype, uitvergrote karakters. Deze worden erg leuk neergezet door Jack Wouterse en Gijs Scholten van Aschat. De eerste speelt aannemer Haan, een schreeuwerige, egoïstische man. Van Aschat speelt de burgemeester van Lenten en maakt ook hier weer een klein feestje van. Samen met zijn vrouw zorgt hij voor een paar leuke momenten. Naast aannemer Haan en kornuiten zien we nog een paar nieuwe personages en acteurs voorbij komen, waaronder Hidde Maas die een vreselijke vrek speelt, zo gierig als maar zijn kan.

De muziek, verzorgd door Ronald Schilperoort, is van hoog niveau en overstijgt met gemak het gemiddelde niveau van een jeugdfilmscore. Schilperoort slaagt erin een meeslepende en vlotte score te presenteren. Ook het camerawerk en de art-direction zien er verzorgd uit, met als hoogtepunt wederom een stormscène waarbij, net als in het origineel, gebruik is gemaakt van overtuigende computer geanimeerde beelden (CGI).

Al met al heeft Steven de Jong een waardige opvolger van De schippers van de Kameleon afgeleverd die door het vlottere karakter en de leuke woordgrappen nog altijd voor een avond vol plezier zorgt.

Waardering: ***

BEELD
Het beeld is voldoende scherp en gedetailleerd. Schaduwen en contrasten zijn prima zichtbaar, met een mooi zwartniveau, wat vooral opvalt bij de stormscènes. Die zien er prachtig uit. Voor een film anno 2005 zijn het aantal spetters en beschadigingen helaas wel wat aan de grote kant. Daarbij bevat het geheel wat digitale compressiefoutjes, waarbij op één moment zelfs kort blokvorming te zien is. Het valt toe te juichten dat de film anamorf is vastgelegd, iets wat nog wel eens wil ontbreken bij Nederlandse films. Ook de aanwezigheid van een Nederlands en Engels ondertitelspoor is een goede ontwikkeling. Beiden zijn redelijk adequaat uitgevoerd.

GELUID
Voor de bespreking van het geluid beperk ik me tot de 5.1- en DTS-track. Beiden klinken uitstekend, met een mooie, warme en dynamische klank. De score van Schilderpoort komt absoluut tot zijn recht en tijdens verschillende scènes worden de kanalen van de Home cinema set goed gebruikt. Dialogen zijn goed verstaanbaar. Het verschil tussen beide tracks is vrijwel niet hoorbaar. De DTS-track klinkt wat harder en iets gedetailleerder, maar erg veel verschil is er niet. Naast beide tracks is ook nog een Dolby Digital 2.0 geluidsspoor terug te vinden op de dvd.

EXTRA’S
De film is slechts opgedeeld in 6 hoofdstukken. In het menu zien we op de achtergrond een stuk uit de film, waarbij de soundtrack van Sita te horen is. Het menu is makkelijk te bedienen. De dvd is voorzien van de nodige, leuke extra’s.

In de 27 minuten durende making of zien we beelden van op de set die worden afgewisseld met interviews met allerlei betrokkenen. Een nogal standaard making of zonder echte verrassingen die desalniettemin leuk is als je iets meer achtergrondinformatie over de film wilt verkrijgen. Zo zien we onder andere dat er nogal wat problemen waren met de weersomstandigheden en vertelt Hidde Maas hoe men het uiterlijk van zijn personage bepaald heeft. In de korte featurette ‘Achter de schermen van Kameleon 2′ lijken we de verwijderde scènes van de making of voorgeschoteld te krijgen en deze voegt derhalve niet veel toe aan het geheel. Verder krijgen we nog de bioscooptrailer, een fotogallerij en trailers van andere producties van Bridge. Een van de leukste extra’s is echter de soundtrack cd, die nummers bevat van onder andere Sita, Babette van Veen en het Metropole orkest. Dit mogen ze bij meer films gaan doen! Jammer dat er, in tegenstelling tot op de dvd van deel 1, geen audiocommentaar van de regisseur aanwezig is. Deze tracks bieden meestal veel relevante informatie over het hele proces van het film maken.

Speelduur
ca. 105 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
3 november 2005
Verpakking
Digipack
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Making of
Achter de schermen
Fotogalerij
Soundtrack-cd
Promotionele trailers

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze dvd !