web analytics

Knetter – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Na Het Schnitzelparadijs, dé bioscoophit van 2005, kwam regisseur Martin Koolhoven met de kinderfilm Knetter. Ook Knetter deed het goed in de bioscopen en zodoende stond Koolhoven als eerste Nederlandse regisseur met twee films in de bioscoop top 20.

De film uit het Cinema Junior project gaat over het negenjarig meisje Bonnie (Jesse Rinsma) en haar moeder Lis (Carice van Houten). Lis is een lieve, maar geen gewone moeder. Soms is ze heel druk en vrolijk, en dan weer heel somber. Gelukkig wonen ze bij oma, die goed voor hen zorgt. Maar nadat Bonnie’s oma door een ongeluk om het leven is gekomen, zorgt Bonnie eigenlijk meer voor haar moeder dan omgekeerd. Bonnies vriendje Koos heeft een heleboel broertjes, en Bonnie wil ook graag een broertje. Maar dat vindt haar moeder niet zo’n goed idee. Baby’s krijg je niet zomaar, dan kun je beter een huisdier nemen. Om Bonnie te verrassen, neemt haar moeder op een dag een olifant mee naar huis …

Knetter is een sterke jeugdfilm die geschikt is voor zowel jong als oud. Door de uitstekende acteerprestaties weet de film te overtuigen en ontroeren. Naast Carice van Houten blijkt ook Jesse Rinsma erg sterk te kunnen acteren en zijn de bijrollen allemaal prima bezet, de rol van de kaartjesverkoper wordt met verve door de regisseur zelf vervuld.  Ook het mooie camerawerk van Koolhoven-veteraan Menno Westendorp, de prima regie en de bijpassende muziek zorgen ervoor dat deze productie een perfecte sfeer heeft. Het vrij zware verhaal wordt op een uitstekende wijze verteld en de film biedt naast de dramatische elementen ook genoeg humor. Weer een prima film op de CV van regisseur Koolhoven en een uitstekende nieuwe actrice, Jesse Rinsma, erbij.

Waardering: ****

BEELD
Zoals men dat van een film die op High Defenition is gedraaid mag verwachten, beschikt deze dvd over een prachtige transfer. De scherpte en het detail zijn uitstekend en beschadigingen zijn vanzelfsprekend niet te vinden. Het beeld heeft mooie warme tinten en het contrast is prima. Een uitstekende transfer zonder verder commentaar. Bovendien is het lovenswaardig dat deze film naast Franse en Engelse ondertitels ook over optionele Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden beschikt.

GELUID
Deze uitgave bevat een Dolby Digital 2.0-, 5.1- en een DTS-track. Allen klinken uitstekend, met mooie en warme klanken en genoeg dynamiek. Dialogen zijn goed verstaanbaar, de score van Dirk Brossé klinkt prima en de verschillende kanalen worden goed gebruikt. Veel verschil is er niet tussen de 5.1- en DTS-track, alleen klinkt de DTS-track net iets harder en gedetailleerder.

EXTRA’S
De dvd is voorzien van kleurrijke menu’s in de stijl van de filmposter. Op de dvd vinden we naast de orginele trailer enkele trailers voor andere jeugdtitels van A-film terug. De belangrijkste extra is de 15 minuten durende Making Of waarin de twee jeugdige hoofdrolspelers terugblikken op het maken van de film, behind-the-scenes materiaal te zien is en de diverse medewerkers van de productie aan het woord komen. Al met al een waardevolle toevoeging aan deze dvd.

Speelduur
ca. 80 minuten
Distributie
A-Film
Release datum DVD
27 april 2006
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (2,35)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
DTS 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Frans
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Andere trailers
Making of

Met dank aan A-Film Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !