web analytics

Koning van de Wereld – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Koning van de Wereld beschrijft een aantal jaren uit het leven van de jonge Stan Vandewalle (Kevin Janssens). Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontmoet Stan in een gevangenkamp ex-bokser Max (Jan Decleir). Deze herkent in Stan een groot bokstalent en wordt zijn trainer. Wanneer de twee op de vlucht slaan na een luchtaanval, redt Stan Max’ leven. Na de oorlog leeft Stan met zijn hoofd in de wolken. Tot het noodlot toeslaat en zijn zwakbegaafde broer Aloïs (Stefaan Degand) tragisch om het leven komt. Zijn andere broer, Romain (Koen de Bouw), zadelt Stan met een schuldgevoel op. Als eerbetoon zweert Stan de grootste bokster ter wereld te worden.   

Via Max komt hij vervolgens in contact met Dumont (Damiaan de Schrijver), een boksmanager met wiens hulp het eerste grote geld wordt verdiend. Stan wint de ene kamp na de andere. Met Romain als bookmaker aan zijn zijde, daagt hij de Europese titelhouder uit. Stan geraakt echter in de invloedssfeer van Kets (Frank Vercruyssen), één van de machtigste figuren in de bokswereld. Hij helpt Stan razendsnel omhoog tot kampioen van hoog niveau, van Brussel, naar Parijs, naar … Havana. In Cuba beleeft Stan de tijd van zijn leven. Sex, drugs en rock&roll zijn er de orde van de dag.   

Het gokgeld rolt, Stan ontmoet de naar Cuba uitgeweken broer van zijn vader, ‘nonkel’ Platon (Josse de Pauw). Deze laatste is een goede vriend van Kets. Platon ziet het bokstalent van Stan en gaat met hem terug naar België om eindelijk grote zaken te doen met Kets. Maar dan ontdekt Stan dat Platon bevriend is met de Cubaanse maffia en dat zijn kampen gemanipuleerd worden. Stan komt zijn sterkste tegenstander tegen: zichzelf. Hij twijfelt tussen twee grote liefdes: Julie (Natali Broods) en de bokswereld. Het web van ongenadig winstbejag vernauwt rond Stan. De oude vete met zijn broer Romain laait op. Zal Stan kunnen weerstaan aan de arrogantie en de druk van de eeuwige roem, aan de onenight stands en aan het vlugge grote geld? Zal hij de Koning van de Wereld worden om de dood van zijn jongste broer te kunnen wreken?  

Regisseur Guido Henderickx, die eerder onder andere Verbrande Brug (1975) en De Proefkonijnen (1979) regisseerde, omschrijft datgene wat hij toont met De Koning van de Wereld als ‘een microkosmos van de maatschappij, met woede, razernij en lust, hoop en geluk.’ Scenarist Marc Didden gooit in zijn overvolle scenario inderdaad al deze elementen bij elkaar, maar vergeet daarbij een duidelijke structuur aan te brengen en het geheel enige diepgang mee te geven. De Hollywood-mix aan actie, humor, (melo)drama, spanning en erotiek resulteert zo in een verhaal waarin karakters karikaturen worden, clichés de dienst uit maken en plotwendingen elkaar opvolgen alsof het niks is.   

Om te beginnen is daar het hoofdpersonage van de serie: Stan Vandewalle. De manier waarop dit personage wordt neergezet, is op zijn zachts gezegd weinig subtiel. Als eenvoudige Vlaamse plattelandsjongen komt hij aan het eind van de oorlog in de gevangenis terecht. Wanneer hij samen met Max uitbreekt, schiet hij – niet noodzakelijk – twee Duitsers dood. Een dergelijke daad wil je hem als kijker nog wel vergeven, het is immers oorlogstijd. De manier waarop hij daarna door het leven gaat echter niet. De ene schreeuwpartij volgt op de andere en Stan lijkt weinig oog te hebben voor zijn omgeving. Van een eenvoudige jongen wordt hij plots een onsympathiek figuur, dat te pas en te onpas uitvalt tegen zijn omgeving. Het is primair hierdoor dat enige inleving in de serie vrijwel onmogelijk wordt.   

Een andere belangrijke reden betreft het oppervlakkige karakter van zowel de personages als de handelingen an sich. Buiten het feit dat de serie talloze personages introduceert – en sommige daarvan net zo makkelijk weer verdwijnen – en er hierdoor weinig ruimte is voor de nodige diepgang, krijgen zelfs de meest centrale personages geen noemenswaardige achtergrond mee. Scenarist Marc Didden onderneemt zo nu en dan wel een poging het geschiedenisboekje open te doen, maar besluit het vaak net zo snel weer te sluiten. De motieven van de personages blijven hierdoor onberoerd of ogen simpel en voorspelbaar – dit wordt nog het beste geïllustreerd wanneer Stan tijdens een bokswedstrijd zijn krachten hervindt door terug te denken aan zijn overleden broer en na die wedstrijd uit volle borst diens naam richting het publiek schreeuwt. Ondanks allerlei loodzware thema’s – zoals dood, zelfmoord en (onmogelijke) liefde – blijft het allemaal luchtig en oppervlakkig. 

Er zijn slechts twee personages die weten te overtuigen: Max en ‘nonkel’ Platon. Dit heeft echter weinig te maken met de wijze waarop ze beschreven zijn. De grootste reden hiervoor betreft het feit dat respectievelijk Jan Decleir en Josse de Pauw, in tegenstelling tot de andere leden van de cast, wél de kracht bezitten om boven het oppervlakkige scenario uit te stijgen. Door hun ervaring en kwaliteiten weten de twee de personages toch een eigen gezicht mee te geven. Zo zorgen ze ervoor dat er in de laatste aflevering op een aantal momenten toch nog even enige sympathie en ontroering bij de kijker naar boven komt. Dat vooral in de verhaallijn rondom ‘nonkel’ Platon nogal wat gekunstelde verbanden met die van Stan worden gelegd, vergeten we dan maar even (om niet te veel te verklappen kan ik deze hier niet uit de doeken doen).   

Koning van de Wereld is zo een tamme serie, die vooral genekt wordt door het slecht geconstrueerde en oppervlakkige scenario, het onsympathieke hoofdpersonage en het nergens verheffende spel van de cast – op Decleir en De Pauw na. Enkel de grootse sets, de dito muziek en cinematografie, en het hoge tempo redden het geheel enigszins. 

Waardering: ** 

BEELD
Volgens de officiële persmap van de productie bedraagt het oorspronkelijke beeldformaat van de serie 1,85:1. Vreemd is dan ook de constatering dat het beeld op de dvd regelmatig verspringt tussen het formaat 1,78:1 en de beeldverhouding 1,66:1 (zie de eerste twee screenshots voor het verschil). Helemaal vreemd is dit wanneer in één aflevering meerdere keren tussen beide formaten gewisseld wordt, wat in aflevering één meerdere malen gebeurt. Het feit dat het originele beeldformaat niet gerespecteerd is, verklaart waarschijnlijk ook waarom de acteurs (of de centrale actie) in een enkele scène buiten het frame vallen. Beide formaten zijn wel anamorf vastgelegd en hebben op wat filmgrain na geen last van beschadigingen. Vuil is eveneens afwezig en de scherpte, het detail en de kleurbalans zijn prima. De optionele Nederlandse of Engelse ondertiteling is mooi en adequaat uitgevoerd en staat op de juiste hoogte in het beeld. Voor de Nederlandse luisteraar is dit ondertitelspoor geen overbodige luxe, daar de serie Vlaams gesproken is.

GELUID
In tegenstelling tot wat de hoes beweert, staat het geluid van de serie in een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) op de dvd. De kwaliteit van dit spoor is prima, de dialogen worden op een heldere manier weergegeven en de muziek komt vrij warm uit de speakers. Door het ontbreken van een 5.1-spoor wordt het LFE kanaal helaas niet aangesproken en blijven de echte ruimtelijkheid, diepte en dynamiek achterwege. 

EXTRA’S
Koning van de Wereld bestaat uit vijf afleveringen van elk zo’n vijftig minuten. Elke aflevering is opgedeeld in drie hoofdstukken. Op de eerste en tweede disc staan twee afleveringen. Op de derde en laatste disc vinden we naast de vijfde aflevering de extra’s terug. Als eerste treffen we een standaard making of (17 minuten) aan, waarin basale achtergrondinformatie over de groots opgezette productie gegeven wordt. Setbeelden worden afgewisseld met interviewfragmenten. Voorts treffen we nog een trailer voor de serie aan, evenals een trailer voor de film. De serie is eind 2006 verknipt tot een filmversie van 101 minuten. De deleted scenes-sectie neemt een klein kwartier in beslag en bevat een aantal scènes die de serie uiteindelijk niet gehaald hebben. Deze zijn zonder verdere toelichting achter elkaar geplakt. De extra boksmatchen (8 minuten) is een compilatie van een aantal wedstrijden die Stan Vandewalle in de serie speelt. Deze compilatie heeft men van enige diepgang voorzien door er een aantal andere filmbeelden doorheen te snijden, hierdoor lijkt het als een soort van lange promofilm voor de serie te fungeren. Tot slot treffen we nog wat beelden aan van de traningen die acteur Kevin Janssens onderging voor de bokssequenties. Dit stukje wordt begeleidt door zwaar dramatische muziek en lijkt eveneens als kort promofilmpje te fungeren.

 

Speelduur
ca. 252 minuten
Distributie
Bridge Pictures
Release datum DVD
4 maart 2007
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (1,78 & 1,66)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Vlaams
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Making of
Trailer de serie
Trailer de film
Deleted Scenes
Boksmatchen
Traning Boksmatch Kevin Janssens 

Met dank aan Bridge Pictures voor het beschikbaar stellen van deze DVD !