web analytics

Nu. – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 


 

De recensie van de film werd geschreven door Matthijs Bockting.

 

FILM
Soms zijn er van die kleine pareltjes, die met een beetje pech het échte daglicht lang niet zien. Nu. is zo’n film. Regisseur Jan-Willem van Ewijk begon zijn carrière als vliegtuigontwerper en ‘investment banker’, waarna twee jaar geleden zijn debuutfilm Nu. in première ging op het Nederlands filmfestival – waar het overigens onderscheiden werd met een eervolle vermelding. Het maken van de film kostte veel bloed, zweet, tranen en vooral tijd. Maar het resultaat mag er zijn.

 

Nu. vertelt het verhaal van twee vrienden, Jaap (Matthijs Bourdrez) en JP (Jan-Willem van Ewijk), waarbij meteen de vraag gesteld kan worden of de twee wel écht vrienden zijn. Ze lijken nogal langs elkaar te leven; Jaap kampt met een schuldgevoel over een ongeluk dat zijn Franse vriendin in coma bracht en die hij sindsdien niet meer gezien heeft, terwijl JP alleen maar met werken bezig lijkt te zijn en te laat merkt dat het mis zit met Jaap. Wanneer Jaap een zelfmoordpoging onderneemt – en deze mislukt – besluit JP er samen met Jaap een paar dagen tussenuit te gaan. De twee gaan nu op zoek naar zichzelf en naar elkaar. Naarmate hun reis vordert, blijken de twee een enorm gecompliceerde geschiedenis te hebben.

 

Het is gewaagd en gedurfd om één van de twee hoofdrollen in je eigen debuutfilm te spelen, maar Van Ewijk redt zich uitstekend. Zeker gezien het feit dat de rest van de cast ook uit louter amateur acteurs bestaat. Tijdens de reis die de twee vrienden ondernemen, wordt de chemie tussen Van Ewijk en Bourdrez goed zichtbaar. Het levert herkenbare scènes en situaties op, waarin duidelijk wordt waarom de twee ooit vrienden waren; misschien zijn ze het nog steeds wel, maar ieder heeft wel duidelijk zo zijn eigen leven. Maar het zijn toch de momenten waar de twee zwemmen, persoonlijke gesprekken voeren en weer eens gek doen door naakt in hun auto rond te rijden, waar hun échte vriendschap blijkt. Mooi en uiterst herkenbaar.

 

Nu. kent een uitstekend script met uiterst herkenbare dialogen tussen twee vrienden die elkaar opnieuw hervinden. Beginnend met zowel de voice-over van Jaap, alsmede die van de Franse vriendin in coma, word je subtiel door het verhaal geleid. Vooral de één-op-één scènes tussen Jaap en JP zijn sterk geschreven. Het is dan ook jammer dat Nu. visueel gezien enigszins tekort schiet. Vooral het eerste half uur – voordat de twee op reis gaan – ontbreekt het de film aan een ‘filmische look’. Hierdoor kost het de kijker moeite om in het verhaal te geraken, waardoor Jaaps zelfmoordpoging – alhoewel deze wel mooi is gevisualiseerd – net niet helemaal werkt.

 

Nu. is niet de beste debuutfilm; het is echter wel een enorm interessante debuutfilm. De dromerige score sleept je door de film, de acteurs laten zien dat echte vriendschap niet vergaat en vooral de voice-over kent een grootse poëtische pracht. Nu. smaakt naar meer.

 

Waardering: *** half

 

 

BEELD
Nu. werd voor een appel en een ei gedraaid, met beperkte technische middelen. De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding anamorf op het schijfje. Vanzelfsprekend hoeven we van de beeldkwaliteit geen wonderen te verwachten. Detail en scherpte zijn vaak matig, de kleuren ogen weinig warm en het zwartniveau is verre van optimaal. Dat de film ondanks deze filmische beperkingen indruk weet te maken, zegt genoeg.  De DVD is voorzien van optionele Nederlandse, Franse en Engelse ondertitels. Deze worden weergegeven op de momenten dat er een andere taal dan het geselecteerde spoor gesproken wordt.

 

 

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 en 5.1 track (gecodeerd als 5.0) op de DVD. Beide sporen zijn vrij van beschadigingen en ruis. Geluidstechnisch valt door de beperkte technische middelen hier en daar wat op de geluidskwaliteit aan te merken (zo is er af en toe wind hoorbaar die normaliter weggefilterd wordt), maar écht afbreuk doen aan de kwaliteiten van Nu. doen ze niet. De dialogen zijn goed verstaanbaar, al ontbreekt het het geheel (vanzelfsprekend) aan diepte en detail. Als Van Ewijk professionele opname-apparatuur tot zijn beschikking had gehad, was Nu. ongetwijfeld een grote (arthouse)hit geweest.

 

 

EXTRA’S
Allereerst alle lof voor distributeur Living Colour Entertainment voor het uitbrengen van deze film op DVD. Nu. verdient het om gezien te worden door een groter publiek dan tot nog toe is gelukt.

 

De film is opgedeeld in tien hoofdstukken. Via het Engelstalige menu is het mogelijk de film te starten, een hoofdstuk te kiezen, taal-, ondertitel- en geluidsinstellingen te veranderen of een extra te selecteren. Het informatieve audiocommentaar door Van Ewijk en Bourdrez staat vreemd genoeg niet in het extra-menu, maar onder de settings. Verder treffen we de originele bioscooptrailer aan, trailers voor andere releases van Living Colour en een tekstueel statement van de regisseur.

 

 

Speelduur
ca. 76 minuten
Distributie
Living Colour Entertainment
Release datum DVD
20 augustus 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Frans
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Andere trailers 
Audiocommentaar door Van Ewijk en Bourdrez
Director’s statement

 

Met dank aan Living Colour Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !