web analytics

Paid – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

FILM
Eigenlijk had regisseur en scenarist Laurence Lamers het toch allemaal iets kleiner aan willen pakken. Zijn oorspronkelijke idee betrof een Nederlandstalige televisieserie rondom een call-girl, een huurmoordenaar en een drugssmokkelaar. Geen enkele omroep bleek echter geïnteresseerd en ook de speelfilmversie van het script kon op weinig steun rekenen. Lamers besloot daarop het script te vertalen naar het Engels, om zo zijn geluk op de internationale markt te beproeven. Enkele producenten en distributeurs toonden interesse, maar durfden de gok toen puntje bij paaltje kwam niet aan. Uiteindelijk benaderde Lamers de Nederlandse zakenman en filmfanaat Silvester Slavenburg. Deze zag zijn kans schoon en besloot de film te financieren.

 

De film opent pretentieus, met een klassiek ogende, inleidende flashbackscène. We zien hoe een Braziliaans jongetje, Michel, vanuit een kast getuige is van de moord op zijn familie door huurmoordenaar Guiseppe. Deze besluit de jongen niet te vermoorden, maar hem onder zijn hoede te nemen. Vervolgens springt de film vooruit naar het heden, waarin we door middel van een telefoongesprek tussen de twee – de quasi-intellectuele dialoogzinnen volgen elkaar in rap tempo op  – merken dat Michel genoeg heeft van zijn criminele bestaan en zijn oude leven vaarwel wil zeggen. Guiseppe haalt hem echter over nog één klus op te knappen in Amsterdam. Zoals het een goede misdaadfilm betaamt, raakt hij hier verwikkeld in een benarde situatie en moet hij vechten voor zijn leven. Of hij het overleeft zal de kijker echter een zorg zijn, want door het matige acteerwerk en door het doelloze en gekunstelde scenario van Lamers ontstaat er nergens een hechte band tussen de personages en de kijker.

 

Het scenario van Laurence Lamers hangt als los zand aan elkaar, maar probeert krampachtig enige samenhang te vertonen. De manier waarop de hoofdpersonages met elkaar in contact komen en de beslissingen die zij nemen voelen te bedacht en gekunsteld aan om te overtuigen. De personages zijn zo nergens mensen van vlees en bloed, maar papieren verzinsels, bovendien voorzien van allerlei stereotype kenmerken. Zo zijn er aan de ene kant de quasi-stoere, rokende en tierende slechteriken, constant in de weer met hun wapen. Aan de andere kant zijn daar de ‘menselijke’ helden, die zich ontfermen over een weerloos jongetje en twijfelend en onzeker het wapen oprichten wanneer ze zich moeten verdedigen. Dat ‘menselijk’ wil overigens niet echt lukken, want de karakters en hun bijbehorende achtergronden zijn zo leeg dat de kijker nooit enige band met ze krijgt.

 

De pretentieuze, slecht geschreven dialogen en levensvragen die Lamers zijn personages uit laat spreken, komen de geloofwaardigheid ook al niet ten goede; het is duidelijk dat Lamers met zijn debuut te hoog gegrepen heeft in verhouding met de middelen die hij tot zijn beschikking had. Daarbij is het jammer dat de debuterend regisseur nergens een eigen stempel op het geheel heeft kunnen drukken en de productie nergens enige warmte of betrokkenheid mee heeft kunnen geven. Lamers’ bioscoopdebuut voelt hierdoor gekunsteld aan en mist de hart en ziel van een echt filmmaker. Dat de film op technisch niveau niet teleurstelt, is dan nog maar bijzaak.

 

Waardering: * half

 

 

BEELD
De beeldtransfer van de film is anamorf en in de beeldverhouding 1.78:1 vastgelegd op dvd. Het beeld oogt voldoende scherp en is vrij van vuiltjes of andere beschadigingen. Contrast en detail zijn zeer meer dan degelijk. Het zwartniveau oogt solide met een mooie, donkere kleur zwart. Filmgrain is in lichte mate aanwezig. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed uitgevoerd en staat op de juiste hoogte in beeld.

 

 

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) en 5.1 track (448 kb/s) op de dvd. De 5.1-track geniet absoluut de voorkeur, daar deze veel gedetailleerder en ruimtelijker klinkt. De track heeft een mooie laag, die bij de lage tonen van de muziek goed tot zijn recht komt. Ook de dialogen komen helder uit de speakers.

 

 

EXTRA’S
Het menu van de dvd is zeer primitief vormgegeven, met een statisch achtergrondplaatje en geen achtergrondmuziek uit de film. Via het menu is er de keuze de film af te spelen, een scène te kiezen of de taal- en ondertitelinstellingen te veranderen. De film is opgedeeld in een krappe zes hoofdstukken. Er zijn geen extra’s aanwezig op de dvd.

 

 

Speelduur
ca. 90 minuten
Distributie
Paramount
Release datum DVD
15 februari 2007
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorf (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels
Dolby Digital 5.1 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Geen