web analytics

Panman: Rhythm of the Palms – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

 

De recensie van de film is geschreven door Matthijs Bockting.

 

FILM
De steelpan; bij velen waarschijnlijk onbekend. Toch speelt de steelpan een hoofdrol in de nieuwe film van Sander Burger (Olivier Etc.). De steelpan is namelijk hét instrument welke het geluid van de Caraïben vertolkt. Nederland heeft Frans Bauer, de Duitsers hebben hun schlägers, maar de écht pure muziek wordt gemaakt met een steelpan op Sint Maarten.

 

Panman: Rhythm of the Palms vertelt het verhaal van Harry Daniels, een beroemde steelpanspeler op Sint Maarten. Harry wil de steelpanmuziek graag overdragen aan een jongere generatie op het eiland. Hij verliest zich zo in deze ‘missie’ dat zijn privéleven onder druk komt te staan.. Zeker als hij de getalenteerde Jacko (Earl Duzong) ontmoet en Harry in hem zijn opvolger ziet. Jacko ziet echter zoekt echter zijn heil in andere vormen van muziek, waardoor hij Harry teleur moet stellen. Harry en Jacko spreken elkaar jaren niet en wanneer de bekende Nederlandse zangeres Ingrid (Liebeth Kamerling) het eiland aandoet, moeten de twee elkaar weer onder ogen komen.

 

Panman is gedraaid op Sint Maarten met veel lokale acteurs en crew. Het scenario werd geschreven door  Ian Valz – een bekende schrijver en regisseur uit Sint Maarten, die tevens de rol van Harry Daniels op zich heeft genomen. Sint-Maarten staat natuurlijk niet bekend om zijn bloeiende filmcultuur en derhalve is het ook fijn om te zien dat er over het algemeen goed geacteerd wordt. Vooral Harry Daniels en zijn vriendin en later vrouw Theresa (Rita Gumbs) zijn sterk in hun één op één scènes.

 

De muziek speelt natuurlijk een grote rol in Panman. Het unieke geluid van de steelpan muziek zelf doet je verlangen naar witte stranden, een blauwe zee en nog blauwere luchten. Maar niet alleen de panmuziek valt op; ook de gecomponeerde score van Bart Westerlaken (die eerder al meewerkte aan Olivier Etc.) die dit in samenwerking deed met de, in Nederland wonende, steelpanspeler Konki Halmeijer. Een mix van steelpanmuziek en een klassieke score zorgen voor een interessante geluidsband.

 

Panman kent na verloop van tijd helaas enkele narratieve problemen. De film begint na een poosje een beetje heen en weer te zwalken tussen verschillende verhaallijnen, zonder dat ze durft te kiezen wat het nou echt wil vertellen. Nu kent de film vier of vijf verhaallijnen, waarvan de belangrijkste (die tussen Harry en Jacko) er erg bekaaid afkomt. Door de enigszins versnipperde verhaalstructuur mist de film in sommige verhaallijnen net dat beetje diepgang om echt met de personages mee te leven en mee te voelen. Dit heeft tot gevolg dat het einde niet op een dusdanige manier overkomt als het zou moeten doen. Tevens is het jammer dat de voice-over nogal ‘uitleggerig’ is en in sommige gevallen aankondigt wat we te zien gaan krijgen, waardoor ze zichzelf overbodig maakt.

 

Dit heeft zo’n invloed op de film, dat het eigenlijk nergens echt weet te emotioneren, waar dit wel mogelijk had kunnen zijn. De potentie is er, zowel bij de acteurs als in het verhaal. Maar voor een, toch wel, uniek tijdsdocument als dit, mag er wellicht ook niet té veel verwacht worden. Dat er überhaupt een film op Sint Maarten van de grond gekomen is, is op zichzelf al een hele prestatie natuurlijk.

 

Waardering: ***

 

 
BEELD
De film, die oorspronkelijk al in 2006 gedraaid werd, maar pas twee jaar later Nederland bereikte, staat anamorf en in goede kwaliteit op het schijfje. Filmgrain is in redelijke hoeveelheid aanwezig. Deze wat grauwe, korrelige aanblik van het beeld geeft het geheel een realistische inslag en zorgt voor (kunstmatig) minder sprankelende kleuren, maar is er tevens debet aan dat de scherpte en het contrast niet optimaal zijn. De optionele Nederlandse ondertitels zijn goed uitgevoerd en staan in een fijn leesbaar lettertype in het beeld.

 

 

GELUID
De geluidstrack is prima. Zowel de Dolby Digital 2.0- als 5.1-track zijn vrij van beschadigingen en ruis en brengen de dialogen helder en kraakvrij op de kijker over. De sfeervolle muziek komt eveneens ruimtelijk uit de speakers, maar kent weinig laag en diepte, waardoor er weinig gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal.

 

 

EXTRA’S
Het sfeervol vormgegeven menu is voorzien van muziek van uit de film. Naast de mogelijkheid om de film te starten kunnen we naar het scènemenu gaan of taal- en geluidsinstellingen veranderen. Extra’s ontbreken helaas.
 

 

Speelduur
ca. 93 minuten
Distributie
Living Colour Entertainment
Release datum DVD
20 november 2008
Verpakking
Keepcase
Regio
0
Beeld
16:9 Anamorf (2,25:1)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels
Dolby Digital 5.1 – Engels
Ondertiteling
Nederlands
Extra’s
Geen

 

Met dank aan Living Colour Entertainemt voor het beschikbaar stellen van deze DVD !