web analytics

Radeloos – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Viel er op Afblijven en in mindere mate Timboektoe nogal het een en ander aan te merken wat betreft het moralistische en te kindvriendelijke scenario, met Radeloos zet het duo Peters-Schram, verantwoordelijk voor respectievelijk scenario en regie, direct een grote stap vooruit. De Carry Slee-verfilming groeit naar volwassenheid.

Sinds de vroege jaren negentig heeft schrijfster Carry Slee snel en effectief een miljoenenpubliek weten te veroveren. Vrijwel elk kind, elke tiener en elke volwassene heeft minstens één van haar boeken gelezen. Geheel als een verrassing kwam het dan ook niet toen naar buiten werd gebracht dat er een deal was gesloten om vijf jeugdboeken van Slee te verfilmen. Na Afblijven (2006) en Timboektoe (2007) is Radeloos alweer de derde film in drie jaar tijd. Ondanks dat alle drie de films gekenmerkt worden door een plot bestaande uit een love-story en tienerproblemen, zijn de producties geen herhaling van zetten; met Radeloos laten de makers zien zichtbaar een stijgende lijn te pakken te hebben.

In Radeloos volgen we de perikelen rondom Paco (Marius Gottlieb) en Yara (Marloes van der Wel). Yara heeft al een poosje een oogje op Paco, maar die zit onder de plak bij zijn naïeve en aandachttrekkende vriendin Floor. Als Paco’s vader plots sterft, stort zijn hele leven in. Hij voelt zich schuldig en heeft nergens meer zin in. Voor Floor de uitgelezen mogelijkheid hem te dumpen. Yara gaat ondertussen steeds minder eten omdat ze zich onzeker voelt over zichzelf en haar lichaam en ontwikkelt langzaam anorexia.

Ondanks dat de synopsis genoeg aanknopingspunten biedt om van de film een moralistisch jeugddrama te maken, hebben de makers vals sentiment en belerende dialogen weten te vermijden. Radeloos oogt opvallend fris en oprecht en kan in de dramatisch geladen scènes steunen op een uitstekende jonge cast en eerlijke en naturel geschreven dialogen. In vergelijking met het boek is het Peters gelukt de film van een aantal diepere lagen te voorzien, die op treffende wijze meer inzicht geven in en mogelijkheden bieden aan de materie. Aandoenlijk zijn de scènes in het park, waarin Paco kennismaakt met een zwerver – innemend, maar tegelijkertijd komisch gespeeld door Aart Staartjes.

Niet geheel onverwacht stevent de film, overigens in een lekker tempo, af op een goede afloop en ontbreken de genrecliché’s – zoals de onvermijdelijke zoen en de ethisch verantwoorde terechtwijzingen – niet, maar Radeloos weet hier volwassen en vrijblijvend mee om te gaan, bezorgt de kijker meer dan eens het zo belangrijke en gekoesterde feel-good gevoel en rondt elke verhaallijn doeltreffend en innemend af. De makers buigen zich momenteel over het boek ‘Lover or Loser’ voor een volgende verfilming, laten we hopen dat die net zo fris en volwassen in elkaar zit als deze.

Waardering: *** half

ACHTERGRONDINFORMATIE
Voor een interview met scenarioschrijfster Maria Peters klik hier.

BEELD
Radeloos staat in de originele 1,85:1 verhouding anamorf op het schijfje. De transfer is vrij van beschadigingen en kenmerkt zich door een prima contrast en scherpte. De kleuren ogen natuurlijk en warm en versterken de sympathieke sfeer van de prent. Wederom een pluim voor de aanwezigheid van optionele Nederlandse ondertitels voor doven en slechthorenden. Daarnaast is er ook een Engels ondertitelspoor aanwezig.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) en 5.1 track (448 kb/s) op de dvd. Beide tracks zijn vrij van beschadigingen en brengen de dialogen op een duidelijke, helderde manier. Daar Radeloos het niet moet hebben van de muziek, heeft de 5.1-track geen grote meerwaarde, maar op de momenten dat er muziek te horen is, is de spreiding van het geluid in de betreffende track vanzelfsprekend beter.

EXTRA’S
Net als bij de releases van Afblijven en Timboektoe, kent ook de release van Radeloos een tweede disc met veel extra’s. Op de eerste disc vinden we naast de film, die in een nette twaalf hoofdstukken is opgedeeld, audiocommentaar met Dave Schram, Marius Gottlieb en Marloes van der Wel en trailers (van o.a. de eerste twee Slee-verfilmingen en de komende jeugdfilm Mijn Vader is een Detective!) terug. Op de tweede disc barst het extra-geweld vervolgens los.

We starten met de originele bioscooptrailer, gevolgd door een redelijk interessante making of (11 minuten) waarin setopnames worden afgewisseld met interviews. Vervolgens treffen we twee commercials aan (1 minuut); tv-spots ter promotie van de film op televisie. De bloopers beslaan achttien minuten en tonen ons enkele al dan niet grappige missers op de set. In de half uur durende featurette De audities zien we hoe talloze jongens en vooral meiden auditie doen voor een rol in de film. De catwalk is een korte aaneenschakeling van catwalkmomenten tijdens de casting-rondes. Meer interessant is de storyboard-vergelijking (6 minuten). Hierin wordt het storyboard van de eerste scènes vergeleken met het uiteindelijke resultaat op film. Voorts treffen we 23 minuten aan setopnames aan, waarschijnlijk opgenomen door (één van de) crewleden. Daarnaast vinden we enkele verwijderde scènes terug (3 minuten), waarvan het logisch is dat ze de uiteindelijke film niet hebben gehaald. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, staan er op de dvd ook nog de videoclip van Don Diablo’s hit Life is a Festival (4 minuten) en een fotogalerij.

Wederom een goedgevulde en prima release van Bridge Entertainment!

Speelduur
ca. 115 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
17 februari 2009
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Trailers
Audiocommentaar
The Making of
Commercial Paco
Commercial Yara
Bloopers
De audities
De catwalk
Storyboard
Setopnames
Verwijderde scènes
Videoclip Don Diablo – Life is a Festival
Fotogalerij

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Een gedachte over “Radeloos – DVD-Recensie

  1. Ik vond het een geweldige film ;).
    Heel mooi na gespeelt.
    Ik heb het boek ook kei vaak gelezen :D/.
    Dus ik vond wel leuke film.

    Groetjes Kim.

Reacties zijn gesloten.