web analytics

Ruta del Jaca – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
“In this film no clear distinction is being made between fiction and documentary footage.” De tekst waarmee wordt geopend zorgt, net als de rest van de film/documentaire, voor verwarring. Is het verhaal van Ruta del Jaca waargebeurd? Regisseur Kris Kristinsson heeft in ieder geval goed zijn best gedaan om het zo te laten lijken.

Ruta del Jaca vertelt het verhaal van de in de Verenigde Staten geboren Matt. Twintig jaar na de verdwijning van zijn ouders besluit hij op zoek te gaan naar wat er is gebeurd; de lichamen werden nooit teruggevonden. Uit oude brieven probeert hij op te maken waar ze zijn geweest. Hij volgt hun route door de bergen en oerwouden van Peru.

Zijn terminaal zieke moeder bleek haar heil te hebben gezocht in alternatieve geneeswijzen. Zijn de twee eigenlijk wel vermoord door guerilla’s, zoals officieel werd aangenomen? Of is er meer aan de hand?

De ‘jaca’ uit de titel is een cavia. In een bizarre scène met een sjamaan ondergaat Matt dezelfde behandeling als zijn moeder, waarin de cavia eerst over zijn lijf wordt gewreven en vervolgens wordt opengesneden, om aan te tonen dat Matts kwaaltjes op wonderlijke wijze zijn doorgestuurd naar het onfortuinlijke knaagdier.

Het verhaal wordt af en toe erg vreemd, maar door de sterk documentaire stijl blijf je je afvragen of dit nu waargebeurd is of niet. Nergens blijkt dat het in scène zou kunnen zijn gezet; vaak zijn het alleen de voice-overs die het geheel naar fictie doen neigen.

Het zijn daardoor ook alleen de voice-overs die het drama enigszins kunnen sturen. Dat werkt helaas niet goed, waardoor het verhaal nogal mat wordt. Maar het beeld van de Peruaanse cultuur dat wordt geschetst is dan toch nog de moeite waard.

Waardering: ***


BEELD
Ruta del Jaca is in de originele beeldverhouding anamorf op de DVD gezet. De film is opgenomen met een handycam, waardoor de kwaliteit niet optimaal is. Het beeld oogt wat flets en soft. Dit hoort uiteraard bij het documentaire idee van de film. Voor een ondertiteling kan worden gekozen tussen Nederlands, Engels en Spaans.

GELUID
Het geluid is opgeslagen in een simpele, maar doeltreffende Dolby Digital 2.0 track. Deze is vrij van storingen of beschadigingen. Ook hier moet er aan kwaliteit worden ingeleverd doordat er met minimale middelen is gewerkt, maar de later ingesproken voice-overs en de soundtrack klinken helder en zuiver.

EXTRA’S
In het hoofdmenu kan worden gekozen tussen het spelen van de film, een hoofdstukselectie, het veranderen van de ondertiteling en een aantal interessante extra’s. Naast een aantal trailers (ook van andere films) is er een mooie, sfeervolle verwijderde scène in het extra’s-menu opgenomen (Ave Maria).

De korte documentaire Mt. Artesonraju (ca. 7 minuten) vertelt het echte verhaal achter de taferelen op de berg uit de titel, die een belangrijke rol (die ik hier niet ga prijsgeven) in Ruta del Jaca spelen. Het voegt niet veel toe aan de film, maar staat goed op zichzelf.

Als laatste kan er een kort filmpje over zangeres Sonia Morales gevonden worden. Ze speelt een rol in de film, en deze docu van ongeveer 7 minuten laat, onder meer door korte interviews, zien wie ze is. Niet erg bijzonder, maar leuk voor de geïnteresseerden.

Speelduur
ca. 72 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
15 maart 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels, Spaans
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Spaans
Extra’s
Originele bioscooptrailer
Andere trailers
Verwijderde scène ‘Ave Maria’
Korte documentaire Mt. Artesonraju
Korte documentaire over Sonia Morales

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !