web analytics

Salah, an African Toubab? – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
Een toubab is een Afrikaan die zich westers gedraagt. Het staat voor veel mensen in Mali gelijk aan een landverrader. Salah denkt daar anders over. Hij wil zo onafhankelijk mogelijk zijn en probeert zich los te worstelen van het vaste stramien waarin de meeste mensen in het land vastzitten. Hij is geen veefokker, zoals zijn ouders, maar een toeristengids en heeft daarmee zijn eigen bedrijf opgebouwd. De documentaire Salah, an African Toubab? van Margriet Jansen laat zijn ambitieuze geest zien.

Het klinkt voor ons westerlingen misschien niet zo indrukwekkend, maar die visie verandert snel tijdens het zien van dit portret. In Mali lijkt een uiterst conservatieve cultuur te overheersen, die bovendien op professioneel gebied vaak flink te kort schiet. De documentaire is een lofuiting voor Salah, die zich lange tijd geleden al realiseerde dat hij een Europese insteek moet hebben om zich vrij te kunnen maken van het simpele bestaan in Mali.

Het lijkt ironisch dat Salah die Europese hulp hard nodig heeft om daadwerkelijk los te komen en onafhankelijk te zijn. Toch heeft hij daar zelf een hele duidelijk visie op. “Als je iemand een vis geeft, kan hij een dag eten. Als je iemand leert om te vissen, kan hij de rest van zijn leven eten.”

Het is fascinerend om te zien hoe hij keer op keer doorzet en een statement maakt. Zelf denkt hij dat Afrika op een gegeven moment Europa en de Verenigde Staten niet meer nodig heeft, en een bloeiend continent kan worden. De weg is nog lang, maar dat weerhoudt hem er niet van er voor te vechten.

Waardering: *** half


BEELD
Salah, an African Toubab? is in de 16:9 beeldverhouding anamorf op de DVD gezet. Het beeld is scherp en gedetailleerd, wat de mooie plaatjes die af en toe zijn geschoten zeer ten goede komt. Voor een ondertiteling kan worden gekozen tussen Engels, Frans en Nederlands.

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track op de DVD. Er lijkt continu een lichte ruis te zitten, maar dat is nauwelijks storend. Verder is het geluidsspoor vrij van beschadigingen.

EXTRA’S
Het hoofdmenu biedt niet veel bijzonders. Zoals gewoonlijk kan er worden gekozen de film direct te starten. Verder is er een optie om de ondertiteling te selecteren en om de trailer van de documentaire te zien. De laatste optie biedt een overbodige slideshow van stills uit de film.

Speelduur
ca. 66 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
15 maart 2010
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Engels, Frans, Bambara
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Frans
Extra’s
Trailer
Slideshow met foto’s uit de film

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van de DVD !