web analytics

See You in Vegas – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
See You In Vegas begint met beelden van Hans Klok en Pamela Anderson, die na een succesvol optreden in Las Vegas richting de lounge lopen waar de afterparty zal plaatsvinden. De opkomst van beide sterren – want ook Klok is dat inmiddels in de Verenigde Staten – wordt geregisseerd door de Amerikaanse media en dus in scène gezet. De spontane begroetingen, de familiaire trekjes en het Nederlandse nachtleven hebben plaatsgemaakt voor de afstandelijkheid en beperkingen die er in de keiharde industrie nu eenmaal bijhoren. Maar Klok neemt het allemaal voor lief, want zijn grote droom – wereldberoemd worden – is bereikt. En wie had dat drie jaar geleden, op het moment dat documentairemakers Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman de illusionist begonnen te volgen, ooit kunnen denken? 

 

Optredens in kleine achterafzaaltjes of in pretparken zijn op dat moment immers nog aan de orde van de dag. Met veel goodwill en weinig (financiële) middelen regelen Klok en consorten alles zelf: van een gezamenlijke maaltijd van de afhaalchinees tot de decors en trucs voor de komende shows aan toe. Gesteund door met name zijn broer, die na de dood van hun vader Hans’ grootste steun en toeverlaat is geworden, lukt het Hans om uit te groeien tot Nederlands meest succesvolle en begeerde illusionist. Doorbreken naar het wereldpodium wil echter nog niet lukken, ondanks de duidelijk uitgesproken ambities. Sinds jaar en dag sluit Klok zijn optredens af met de woorden: “See You in Vegas!” 

 

Er moet dus iets veranderen, wil deze droom ooit verwezenlijkt worden. Gelukkig voor Klok verandert er ook iets wanneer de firma Stage Entertainment van Joop van den Ende concrete interesse toont en hem een contract voor vijf jaar aanbiedt. Klok hoeft niet lang na te denken – zijn droom om de wereld te veroveren ligt nu eindelijk binnen handbereik. See You in Vegas volgt de illusionist in de drie jaar waarin hij van lokale bekendheid in Nederland de stap maakt naar het wereldpodium. Zijn familiebedrijf geeft hij op, zijn vriend laat hij alleen achter in Nederland en zijn broer wordt aan de kant geschoven. Alles moet wijken voor die ene droom. 

 

Ondanks dat op het moment waarop de droom werkelijkheid begint te worden Klok meerdere van zijn naasten laat vallen – al dan niet gedwongen – blijft de toon van de documentaire luchtig en amusant. Beumer en Krijgsman kiezen er bewust voor de inhoud niet te moraliseren en de dramatiek niet groter te maken dan deze in werkelijkheid is. Want voor de naasten van Klok valt het eigenlijk reuze mee. Natuurlijk heeft zijn broer er moeite mee dat hij aan de kant geschoven is toen het contract met Stage Entertainment eenmaal een feit was en natuurlijk vindt zijn vriend het niet leuk dat hij Hans niet meer zo vaak zal zien, maar allen wisten dat dit ooit kon gaan gebeuren en hebben jarenlang ziel en zaligheid gegeven om Hans hierbij te helpen.  

 

Dat ook Klok moeite heeft met deze nieuwe situatie blijkt wanneer hij in zijn hotelkamer in Las Vegas ligt en praat over zijn eenzaamheid. Door zijn optimistische levensvisie – niet voor niets verwijst een van de crewleden van Hans naar de vele lachrimpeltjes op diens gezicht – weet hij echter met de situatie om te gaan en geniet hij er zelfs met volle teugen van: “Ik blijf dit tot mijn zestigste doen en daarna vreet ik me helemaal vol. Heerlijk toch!”, zegt hij met een grote lach op zijn gezicht. Klok heeft al genoeg tegenslagen gekend in zijn nog jonge leven en weet dat hij deze waarschijnlijk eenmalige kans met beide handen aan moet grijpen. En, zoals zijn assistente in gebrekkig Engels vertelt: “If you want to be best … is lonely.”

 

See You in Vegas is zo een amusante en oprechte documentaire geworden, waarin een innemend beeld wordt geschetst van de mens en artiest Hans Klok. De lach en de traan die zijn leven vergezellen, razen in de kleine tachtig minuten die de documentaire duurt ook aan de kijker voorbij. Er is geen tijd om stil te staan en van zorgen en ruzies wil hij niets weten. Zolang hij zelf plezier heeft, hebben de toeschouwers dat ook, luidt zijn devies. Wanneer we enkel afgaan op See You in Vegas, dan is hier in ieder geval geen speld tussen te krijgen.

 

Waardering: ****

 

 

BEELD
See You in Vegas werd in het beeldformaat 1.85:1 opgenomen en staat ook in deze verhouding anamorf op de dvd. De kwaliteit van de transfer is keurig. Het beeld oogt scherp met een goed contrast en zwartniveau. De kleuren worden natuurlijk weergegeven. Er is in lichte mate edge enhancement toegepast. De optionele Nederlandse ondertiteling op de momenten dat er Engels gesproken wordt, is goed uitgevoerd en staat op een mooie hoogte in beeld. Ditzelfde geldt voor het optionele Engelse ondertitelspoor.

 

 

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 en 5.1 track op de DVD. Daar de film grotendeels leunt op dialogen en sfeergeluiden, wordt er weinig gebruik gemaakt van de achterkanalen en het LFE-kanaal van de home-theater set. De dialogen worden in beide tracks prima weergegeven en zijn goed verstaanbaar. Beschadigingen of ruis zijn afwezig.

 

 

EXTRA’S
Via het sfeervol geanimeerde hoofdmenu van de dvd is het mogelijk de film te starten, de extra’s te selecteren, de taal- en geluidsinstellingen te veranderen of naar de hoofdstuk- indeling te gaan. De film is opgedeeld in acht hoofdstukken. De extra’s bestaan uit de originele bioscooptrailer (2 minuten), een komisch en informatief audiocommentaar van de makers en Hans Klok en interviewfragmenten, bestaande uit een korte (niet ondertitelde) impressie van een Amerikaans interview met Hans Klok en Pamela Anderson (3 minuten) en quotes van de makers en Klok zelf (11 minuten).

 

 

Speelduur
ca. 80 minuten
Distributie
Living Colour Entertainment
Release datum DVD
24 april 2008
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s

Originele bioscooptrailer
Audiocommentaar van de makers en Hans Klok
Interview met Hans Klok en Pamela Anderson
Quotes van de makers en Hans Klok

 

Met dank aan Living Colour Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.