web analytics

’t Schaep met de vijf Pooten – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
In 1969 kwam de KRO met een nieuwe Nederlandse komedieserie: ’t Schaep met de 5 Pooten. Net als bij de succesvolle serie van drie jaar eerder, Ja Zuster, Nee Zuster, werd Harry Bannink gevraagd zorg te dragen voor de muzikale intermezzo’s. De teksten werden geschreven door Eli Asser. Mede door hun onbezorgde, herkenbare en vrolijke liedjes werd de serie een enorm groot succes. Ook de aanwezigheid van veel talentvolle en ervaren acteurs maakte de serie tot een van de meest succesvolle en best gewaardeerde uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. De afleveringen trokken zo’n zes miljoen kijkers en de serie werd bekroond met de Gouden Televizierring. Ondanks dit grote succes werden er maar acht afleveringen van ’t Schaep gemaakt. Oorzaak hiervoor was onenigheid tussen de KRO en scenarist Eli Asser.

De laatste jaren kende de interesse in de serie een enorme opleving. Steeds vaker werd er bij de KRO of via andere wegen geïnformeerd naar een mogelijke herhaling of dvd-release van de oude serie. Helaas bleek dat men de serie gewist heeft. Slechts enkele beeldfragmenten zijn bewaard gebleven. Distributeur Video Film Express heeft onlangs een dvd uitgebracht met daarop de tien bewaard gebleven liedjes.

Wat nu te doen om aan de wens van de kijker tegemoet te komen als de originele serie gewist is? Juist, een remake. Na lang wikken en wegen, veel overleg en lange avonden, kwam men tot de conclusie dat de gok genomen moest worden. Gebaseerd op de originele scenario’s van Eli Asser en met alle originele liedjes van Harry Bannink en Eli Asser ging scenarist Frank Houtappels vervolgens aan de slag. Het taalgebruik werd iets aangepast, het tempo ging iets omhoog en door het hogere budget kon er ook wat meer worden uitgepakt wat aankleding, decors en visuele foefjes betreft.

’t Schaep met de 5 Pooten is de naam van het Jordaanse café van Kootje de Beer. Dit café is de ontmoetingsplaats voor iedereen die woont in de Jordaan. Tegenover het café ligt Doortje’s wassalon De Witte Lelie. Terwijl de mannen ’s middags al vertoeven in het café, komen de vrouwen samen in de wassalon om de laatste roddels met elkaar door te nemen. De serie bestaat uit de volgende acht afleveringen:

1. We benne op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?
Doortje is bijna jarig en ziet het niet zitten om haar verjaardag weer helemaal alleen te moeten vieren. Ze heeft een oogje op Kootje en wil dit jaar graag samen met hem de avond van haar verjaardag doorbrengen. Kootje heeft echter afgesproken om te gaan vissen.
Liedjes: “Vissen”, “Lena is weer bezig”, “We benne op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?”

2. De zaak van de beschadigde bokster
Lena komt het café binnenwandelen met haar zoveelste verovering, de bokser Lowietje. Ze gaan zich meteen verloven. Als Lowietje bij een bokswedstrijd vervolgens een gebarsten schedel oploopt, zit Lena in zak en as. De vaste gasten van het café besluiten een inzameling te houden om Lowietje en Lena te steunen.
Liedjes: “De medische wetenschap staat voor niks”, “Bijlmermeer”, “Eenzame bokser je bent nog niet dood”

3. Het zal je kind maar wezen
Rosita, het nichtje van Doortje, heeft hulp nodig nu ze bij haar vriend weg wil. Doortje zet Kootje onder druk om Rosita de leegstaande etage boven het café voorlopig te laten huren. De vrije en hippe levensstijl van Rosita staat Kootje echter helemaal niet aan.
Liedjes: “Zeg maar dag met je handje”, “Freddy/Nico”, “Het zal je kind maar wezen”

4. Je gaat te ver, Door!
Lukas vertilt zich aan de biljarttafel en zakt daarbij door de vloer, maar waar vind je tegenwoordig nog een goeie timmerman? De broer van Lena, Willem, is na een lange zeereis een poosje terug in Amsterdam en Lena probeert hem aan Doortje te koppelen. Kootje is jaloers en weet zich geen raad met de situatie.
Liedjes: “Waar vind je tegenwoordig nog een goeie timmerman”, “Je gaat te ver, Door!”, “Mensenlief, waar gaan we toch naar toe?”

5. Een kastelein is ook een mens
Ellie, de dochter van Kootje, wordt niet geaccepteerd door de ouders van haar vriend. Ze vinden haar te min. Kootje is over de rooie en wil een brief schrijven naar de heer en mevrouw Wegenwijs. Doortje probeert hem te helpen, maar het feit dat Ellie meespeelt in een theaterstuk met enkel naakte spelers, maakt dit wel erg moeilijk.
Liedjes: “Een kastelein is ook een mens”, “Hoe maak ik mij verstaanbaar in Spanje”, “Doe, doe, doe wat water bij de wijn”

6. Contract is contract
De man met wie Kootje een contract had afgesloten voor zijn café is gescheiden van zijn vrouw en heeft haar de eigendomsrechten van het café gegeven. Zij wil het nu verkopen. Kootje is bang dat hij zijn tent moet sluiten en om de nieuwe koper af te schrikken, besluiten ze de zaak op te tuigen als een louche tent
Liedjes: “Tien dagen bakken in de zon”, “Het Schaep!”, “De nachten zijn te kort”

7. Als je mekaar niet meer vertrouwen kan
Kootje en Lukas liggen steeds vaker met elkaar in de clinch. Bij een onbenullige ruzie gaat Kootje door zijn rug. Terwijl Kootje met spit in bed ligt, gaat Lukas op zoek naar een nieuw baantje. Lena draagt zorg voor Kootje, wat bij Doortje in het verkeerde keelgat schiet.
Liedjes: “Blijf zitten waar je zit”, “Altijd wat”, “Als je mekaar niet meer vertrouwen kan”

8. Blijf uit onze buurt
Lukas vangt van een verhuizer het gerucht op dat de Jordaan gerenoveerd gaat worden en dat er op de plaats van ’t Schaep een kantoorgebouw van veertien verdiepingen wordt gebouwd. Het gerucht verspreid zich snel door de buurt, waarna de bewoners besluiten dat een grootscheepse actie de renovatie moet voorkomen.
Liedjes: “Blijf uit onze buurt”, “Greetje en Jansie”, “Als je maar gezond bent, zeg ik altijd maar”

Was de cast van de originele serie al bijzonder sterk bezet met onder andere Piet Römer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal, die van de remake is dat zonodig nóg sterker. Met Pierre Bokma, Loes Luca, Carry Tefsen, Georgina Verbaan en Marc-Marie Huijbregts in de hoofdrollen, Ton Kas, Laus Steenbeeke, Jenny Arean en Bianca Krijgsman in de bijrollen en gastrollen van onder andere Jack Wouterse, Adèle Bloemendaal, Jelka van Houten en Huub van der Lubbe is een indrukwekkend ensemble bij elkaar gebracht.

Pierre Bokma tekent voor de rol van Kootje de Beer en laat wederom zien waarom hij de beste Nederlandse acteur van dit moment is. Bokma kan zich, net als de andere acteurs, volledig uitleven door het typisch Jordaanse personage, de vele liedjes en de komische situaties waarin de personages terechtkomen. Het gevaar bij het spelen van iemand met stereotype karaktereigenschappen is dat de rol te dik wordt aangezet, maar Bokma slaagt erin een levensecht iemand neer te zetten. Nergens verliest hij zich in de typische uitspraken en intonaties: je gelooft dat je naar een mens van vlees en bloed kijkt.

Ook de overige rollen worden bijzonder vaardig, enthousiast en levendig ingevuld. Het spelplezier spat van het doek. Loes Luca speelt Door, die heimelijk verliefd is op Kootje. Met haar ervaring en plezier in het spelen musicals en dit soort series is ze een genot om naar te kijken. Lena wordt gespeeld door Georgina Verbaan, die hiermee bewijst wel degelijk te kunnen acteren. Ze is niet alleen ‘de mooie vrouw’, maar doet absoluut niet onder voor de rest van de uitmuntende cast. Carry Tefsen is opoe Withof, en ook zij voelt zich uitstekend thuis in de omgeving van nostalgie, muziek en komedie. Marc-Marie Huijbregts valt wellicht wat uit de toon als Amsterdammer door zijn Brabantse accent, maar door zijn charmante, vrolijke en aandoenlijke verschijning weet hij geheel te overtuigen en past hij perfect in de sfeer van de serie. In de bij- en gastrollen schitteren met name Ton Kas, die eigenlijk veel vaker dergelijk droge rollen moet spelen, Huub van der Lubbe en Jelka van Houten.

De scenario’s van Frank Houtappels zijn gebaseerd op de originele scripts van Eli Asser. Dat deze tijdloos en universeel zijn, blijkt ook bij het kijken van deze Schaep. Ondanks de typische jaren vijftig en zestig aankleding en de beslommeringen en uitspraken van die tijd, voelt alles toch heel herkenbaar en fijn aan. Naast een treffend tijdsbeeld, straalt de serie ook een gevoel uit naar een tijd die nooit meer zal komen. Een onbezorgde tijd; een tijd waarin men mocht roken waar en wanneer men wilde; waarin de straten nog niet geregeerd werden door auto’s, bromfietsen en mensen met mobieltjes; een tijd waar men kon gaan en staan naar gelang de eigen wens zonder bedachtzaam te moeten zijn op allerlei stupide regeltjes en mokkende en zeurende medemensen.

Er is veel aandacht besteed aan de aankleding van de serie. De straat en gebouwen waarin zich alles afspeelt zijn speciaal nagebouwd in een Amsterdamse studio. Alles oogt precies zoals het er in de originele serie uitzag. Vanzelfsprekend zijn er nu meer mogelijkheden dan toentertijd, waardoor er een grote nadruk ligt op de kleuren en de belichting. Visueel oogt de serie dan ook erg authentiek, vertrouwd en warm. De muzikale intermezzo’s zijn leuk vormgegeven – vaak met wat visuele trucages en toevoegingen – en zijn op een goede manier in het geheel geïntegreerd. Ook vandaag de dag nog zijn veel van de liedjes regelrechte meezingers.

’t Schaep met de 5 Pooten is een bijzonder komische serie met uitstekend spel, een heerlijke tijdloze en universele sfeer en leuke muzikale intermezzo’s. De acht afleveringen zijn voorbij voor je er erg in hebt. Een vervolg is eigenlijk uit den boze, maar deze Schaep smaakt absoluut naar meer.

Waardering: ****

 

ACHTERGRONDINFORMATIE
Voor een bespreking van de tweede serie (‘t Vrije Schaep) klik hier.

BEELD
Het beeld staat in zijn oorspronkelijke 1.78:1 formaat op de dvd. De serie is geschoten met een HDCAM en de beelden ogen dan ook haarscherp, met een prima detail en contrast. Er is veel aandacht besteed aan de belichting en kleurweergave, die afwisselend nostalgisch flets oogt, en warm en levendig in de muziekscènes. Op een paar kleine digitale compressiefoutjes na valt er dan ook niks op de print aan te merken. Slordig zijn wel de opvallende laagwisselingen van de eerste twee dvd’s, waarbij het beeld even stilstaat.

GELUID
Het geluid staat in een simpele Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) stream op de dvd. Deze voldoet voor een televisieserie van dit formaat. De track is vrij van beschadigingen en de dialogen en liedjes klinken mooi helder. Bij de begeleidende muziek van de liedjes wordt het LFE-kanaal ook nog even degelijk gebruikt, waardoor de diepe tonen de track een fijne body meegeven.

EXTRA’S
De menu’s van de drie dvd’s zijn leuk vormgegeven, met achtergrondbeelden en muziek uit de serie. Op de eerste en tweede dvd vinden we drie afleveringen terug. Op de laatste dvd staan de laatste twee afleveringen. De afleveringen zijn opgedeeld in vier hoofdstukken, elk beginnend bij een nieuw liedje. Deze indeling is zo gekozen zodat men via het menu van elke dvd ook direct naar een liedje kan ‘springen’. Op de laatste dvd staan tevens een aantal trailers van andere producties die Bridge op dvd heeft uigebracht, waaronder Afblijven en De Kavijaks.

Speelduur
ca. 360 minuten
Distributie
Bridge Pictures
Release datum DVD
5 maart 2007
Verpakking
Digipack met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Directe toegang tot de liedjes
Trailers

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Reacties zijn gesloten.