web analytics

Timboektoe – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
Al bijna twintig jaar schrijft Carry Slee meeslepende en succesvolle boeken voor de jeugd. Haar verhalen zijn herkenbaar, vlot en filmisch geschreven en bieden luchtig vermaak met zo nu en dan een aangrijpend randje. Pas in 2006 verscheen de eerste Carry Slee verfilming in de bioscopen. Haar populaire jeugdboek ‘Afblijven’ werd met succes vertaald naar het witte doek; ruim driehonderdduizend kaartjes werden er verkocht. Een tweede Slee-verfilming kon dan ook niet uitblijven en in oktober van het vorige jaar verscheen Timboektoe in de Nederlandse bioscopen. Hoewel commercieel minder succesvol dan zijn voorganger, zit de film – vooral scenariotechnisch – een stuk beter in elkaar.

Het grootste mankement van Afblijven betrof het moralistische en met dialogen en uitgesproken emoties overgoten scenario, geschreven door regisseuse Maria Peters. Ondanks dat die film zich duidelijk richtte op de jongerendoelgroep, werd zelfs aan hen inzichtelijke vermogen getwijfeld. Met Timboektoe herstelt Peters zich enigszins en vertrouwt ze – op een enkel moment na – meer op de kracht van het beeld dan het gesproken woord. Zeker in het eerste uur van de film blijven veel emoties enkel onderhuids en wordt niet elke gedachte of gemoedstoestand expliciet uitgesproken. Aan het eind acht Peters het echter wel weer nodig om alle handelingen die zich gedurende de climax voltrekken, en op zichzelf al een logisch geheel vormen, nog even door een van de personages te laten samenvatten. Dit in combinatie met het feit dat het einde gekunsteld oogt en dat er ook nog een aantal moraliserende thema’s de hoek om komen kijken, die af en toe iets te belerend worden gebracht, zorgt ervoor dat je met een kleine, wrange nasmaak blijft zitten.

Waar Peters bij Afblijven zowel tekende voor het scenario als voor de regie, is het dit keer haar echtgenoot Dave Schram die de regie op zich neemt. Schram toont zich in zijn regiedebuut een bekwaam filmmaker. Naast het aangename tempo van de film, dat enkel aan het eind even inzakt, valt er zowel spel- als beeldtechnisch niet veel op de prent aan te merken. De jeugdige cast speelt over de gehele linie meer dan aardig – met hier en daar een kleine negatieve kanttekening – en de ouderrollen zijn, op de slechterik na, tot in de puntjes verzorgd. Het jeugdige enthousiasme wordt precies tot de juiste toon gereduceerd, zonder dat de vrolijke speelsheid wordt aangetast. Naturel en oprecht bewegen de jonge hoofdrolspelers zich door het zonnige en mooi in beeld gebrachte Franse decor. Meest opvallend zijn de scènes waarin de liefde zich opdringt: zo onbewust en opwindend als het op de kijker over moet komen, lijkt het ook de personages te benaderen.

Timboektoe is al met al een optimistische en eerlijke film, met aanstekelijk spel van de jeugdige cast, een lekkere sfeer en een verzorgde regie. Tegen het eind ontspoort de film door het gekunstelde scenario echter even en vervalt Peters weer in de fout die ze eerder met Afblijven ook maakte. Spreken is zilver, zwijgen is goud.

Waardering: ***

BEELD
De film staat in de oorspronkelijke 1.85:1 verhouding anamorf op de dvd. Zoals men mag verwachten van een recente film is de transfer vrij van beeldvuil en andere beschadigingen. De kleuren ogen mooi natuurlijk en helder en het zwartniveau, contrast en detail zijn prima. Ook het feit dat er een optioneel Nederlands ondertitelspoor voor doven en slechthorenden aan de release is toegevoegd valt toe te juichen. Daarnaast treffen we ook nog een optioneel Engels ondertitelspoor aan. Een punt van kritiek is dat op de momenten dat er Frans gesproken wordt de transfer voorzien is van ingebrande Nederlandse ondertitels.

GELUID
Twee geluidssporen ditmaal. Naast de Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s) vinden we ook een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) terug op de dvd. Beide tracks zijn vrij van beschadigingen en liggen fijn in het gehoor. De 5.1-track geniet de voorkeur door de vanzelfsprekend betere spreiding van het geluid en een iets beter detail.

EXTRA’S
Beide dvd’s zijn voorzien van een leuk geanimeerd menu, met sfeervolle achtergrondmuziek. De film is netjes opgedeeld in twaalf hoofdstukken. Tijdens het opstarten van de eerste dvd worden we getrakteerd op een promotietrailer voor de boeken van Carry Slee. Wanneer we het menu eenmaal hebben bereikt, kunnen we via het extra-menu trailers afspelen van Afblijven, Man Zkt Vrouw, De Scheepsjongens van Bontekoe en voor een bedrijf dat campingvakanties regelt. Tot slot treffen we nog een audiocommentaartrack aan waarin regisseur Dave Schram en hoofdrolspelers Bo Marten, Mees Peijnenburg en Willem Voogd anekdotes ophalen en iets meer achtergrondinformatie geven over de productie.

De tweede dvd is volledig gereserveerd voor extra materiaal. De bonussectie start met beelden van de audities (9 minuten), waarin we onder meer audities zien van Anne Wallis de Vries en Isabelle Houdtzagers. De tweede extra betreft de making of van de film (24 minuten). Hierin worden beelden van de set afgewisseld met filmfragmenten en interviews met cast en crew. De deleted scenes (12 minuten) worden achterelkaar vertoond, met tussendoor kort een scherm met daarop de reden van verwijdering. De vijf minuten durende bloopers weten helaas nergens een lach op het gezicht te toveren. Bovendien is de extra nogal rommelig gemonteerd. Tot slot treffen we nog de originele bioscooptrailer (1 minuut) en een storyboard-vergelijking aan (1 minuut).

Speelduur
ca. 104 minuten
Distributie
Bridge Pictures
Release datum DVD
14 februari 2008
Verpakking
Keepcase
Regio
0
Beeld
16:9 Anamorf (1,85)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Engels
Extra’s
Disc 1:
Cross-promotionele trailer Carry Slee boeken
Audiocommentaar cast en crew
Trailers
Disc 2:
De Audities
The Making of
Deleted Scenes
Bloopers
Originele bioscooptrailer
Storyboard

Met dank aan Bridge Pictures voor het beschikbaar stellen van deze DVD !