web analytics

Vliegen naar de Maan – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

  

FILM
De animatieproductie in het Nederlandse taalgebied lijkt voor de doorsnee kijker op een laag pitje te staan. Slechts een handjevol lange speelfilms wist de afgelopen decennia de bioscopen te bereiken, waaronder Als je begrijpt wat ik bedoel (1983), Jan zonder Vrees (1984) en Beertje Sebastiaan: de geheime Opdracht (1991). Toch is dit lang niet alles. Achter deze ogenschijnlijk dunne horizon worden namelijk al sinds de jaren veertig met grote regelmaat animatieproducties gerealiseerd. De meeste in de vorm van korte films, anderen weer voor televisie (Barbapapa). Het afgelopen decennium zit de 3D-animatie in de lift. De Belgische regisseur Ben Stassen legt zich al jaren toe op dit specifieke vakgebied. Vliegen naar de Maan is zijn eerste lange bioscoopfilm en weet de kijker ondanks enkele gebreken grotendeels voor zich te winnen. 

Met name de prachtig ogende animatie, de vertederende karakters en de speelse benadering van een belangrijke en memorabele gebeurtenis uit onze wereldgeschiedenis zijn hiervoor verantwoordelijk. Vliegen naar de Maan vertelt het verhaal van drie jonge vliegjes, de bijdehante Nat en zijn vriendjes Scooter (voortdurend snoep etend) en IQ (natuurlijk voorzien van een bril), die de droom koesteren naar de maan te vliegen. Wanneer de Apollo 11 klaar staat voor vertrek, gaan de drie stiekem aan boord. Samen met de astronauten Armstrong, Aldrin en Collins beleven ze de avontuurlijke eerste reis naar de maan van dichtbij. Hierbij leren ze niet alleen de ruimte en het ruimteschip kennen, maar krijgen ze ook te maken met anti-vliegen spray en zijn ze terloops medeverantwoordelijk voor het welslagen van de missie. 

Regisseur Ben Stassen deed de afgelopen jaren veel ervaring op in het vervaardigen van 3D-films. Zijn productiebedrijf nWave maakte de voorbije jaren internationaal furore met middellange IMAX- en 3D-producties. Met Vliegen naar de Maan maakt het concern haar eerste lange speelfilm, die direct naar meer doet verlangen. Dat de makers al een hele rits aan producties op hun naam hebben staan, valt aan de animatie af te zien. Deze oogt namelijk vaak adembenemend (ook in 2D). Hoewel de setting fictief is – al zijn er binnen de (belevings)wereld van de vliegen vrijwel geen verschillen tot de mensenwereld – ogen de beelden levensecht en stralen ze een bijzonder fijne, warme en vertrouwde sfeer uit. De aandoenlijke animatie en mimiek van de hoofdkarakters onderstreept deze sympathieke uitstraling van de prent. 

Een aantal sequenties zijn zelfs adembenemend. Beelden vanuit de ruimte en het maanoppervlak krijgen in combinatie met de strelende cameravoering en zachte muziek een haast mythisch karakter: ze brengen de maanreis en het heelal daadwerkelijk tot leven. Even droom je helemaal weg in deze door de makers gecreëerde fictieve wereld. 

In tegenstelling tot deze technische kant van de prent, weet het scenario van Vliegen naar de Maan minder te overtuigen. Ondanks dat het uitgangspunt veelbelovend is en er zo nu en dan wel degelijk aardige, rake grappen en verwijzingen naar het Amerika van de jaren zestig worden gemaakt, blijft de film enigszins steken in haar magere plot en de nodige clichés. Zo kent de film een aantal overbodige zijplotjes die de aandacht onnodig afleiden van de Apollo-missie zelf en reiken de personages nooit verder dan stereotypes, waardoor het tempo van de film zo nu en dan stagneert. 

Vliegen naar de Maan is desalniettemin een bijzondere en dappere poging om de jeugd op speelse wijze iets bij te brengen over een memorabele gebeurtenis uit onze geschiedenis. De goede bedoelingen, de betoverende animatie en de liefde voor het vak spatten van het scherm. 

Waardering: *** 

BEELD
De DVD-release van Vliegen naar de Maan kent twee schijfjes. Op het eerste schijfje staat de film in een ‘gewone’ 2D-versie. Deze is in het 1,78:1 breedbeeldformaat anamorf vastgelegd. Zoals we van een recente film mogen verwachten, oogt het geheel glashelder en is de transfer vrij van beschadigingen. Op het tweede schijfje staat de 3D-versie van de film, waarvoor als extra speciaal 4 (ultragoedkope, kartonnen) 3D-brillen zijn meegeleverd. Vanzelfsprekend is hiermee nooit hetzelfde resultaat te behalen als een 3D-ervaring in de bioscoop. Deze review is dan ook geschreven op basis van de 2D-versie. 

GELUID
Ook op het geluid valt niks aan te merken. De 5.1-track is kraak- en ruisvrij en ligt fijn in het gehoor. Wel is het jammer dat enkel het Vlaams gesproken geluidsspoor is terug te vinden op de DVD. Van de originele Engelse track ontbreekt elk spoor. 

EXTRA’S
De enige interessante extra op deze uitgave betreft de al eerder aangehaalde 3D-versie van de film (speciaal vastgelegd op een tweede dvd), welke door middel van een meegeleverde, kartonnen 3D-bril te ervaren zou zijn. Mij persoonlijk is het niet gelukt een 3D-ervaring te bewerkstelligen, ondanks de korte, meegeleverde handleiding. Op zowel de eerste als de tweede DVD vinden we als enige extra’s enkele trailers terug voor andere releases van Bridge. 

 

Speelduur
ca. 84 minuten
Distributie
Bridge Entertainment
Release datum DVD
17 februari 2009
Verpakking
Keepcase met kartonnen slipcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,78) + 3D
Geluid
Dolby Digital 5.1 – Vlaams
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Trailers
3D-versie van de film
4 3D-brillen 

Met dank aan Bridge Entertainment voor het beschikbaar stellen van deze DVD ! 

Een gedachte over “Vliegen naar de Maan – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten.