web analytics

Wilde Mossels – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

FILM
Wilde Mossels gaat over de charismatische, maar getormenteerde ’thrillseeker’ Leen, die met z’n onafscheidelijke vrienden Daan en Jacob stuurloze pogingen doet hun beklemmende bestaan in een vissersdorp op een Zeeuws eiland kleur te geven. De jongens maken toekomstplannen en doden de tijd met racen over het eiland, muziek maken en wilde feesten in de plaatselijke motorclub. Maar onder het drietal leeft het hoopvolle besef dat er meer moet zijn dan alleen dit. Zullen ze weggaan of blijven? In al hun vaak grappige onbeholpenheid zijn Leen, Daan en Jacob eigenlijk romantische antihelden, verlangend naar iets wat achter de horizon moet liggen.

 

Wilde Mossels, het regiedebuut van Erik de Bruyn, is een van de meest frisse en sterke films uit de rij films die de nieuwe generatie Nederlandse regisseurs, ‘de broertjes van Zusje’,  presenteerde. Deze tragikomische film over het leven van de Zeeuwse jeugd is misschien wel het beste voorbeeld van de nieuwe stroming. Het meeslepende verhaal wordt neergezet door een sterke cast die destijds ook de voorhoede vormde voor een nieuwe generatie, namen als Frank Lammers en Fedja van Huêt mogen inmidels wel als gevestigd beschouwd worden. Daarin worden ze bijgestaan door uitstekende oude rotten als Will van Kralingen en Josse de Pauw. Net zo belangrijk is de imposante technische kant van de film; De Bruyn voorziet de film van een zeer toepasselijke soundtrack en Joost van Gelder draait de film op bijzonder dynamische en energieke wijze. Hiervoor maakte men gebruik van het bijzonder ‘Tungsten’ kunstlichtmateriaal, dat de film een eigenzinnig kleurenpalet gaf. Enige punt van kritiek is dat de film, ondanks dat er al flink in werd gesneden voor de relase, wat aan de lange kant is.

 

Waardering: ****

 

 

BEELD
Wilde Mossels staat in het oorspronkelijk 1,85:1 widescreen formaat anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is behoorlijk verbeterd ten opzichte van de vorige uitgave, welke een veel te donkere, letterboxed transfer bevatte. De nieuwe transfer is scherp en gedetailleerd met veel diepte. In een mooi verzadigd, maar niet te donker, kleurenpallet, ondersteund door  een degelijk zwartniveau, staat de prachtige gefotografeerde film op het schijfje. Helaas zijn er bij de gebruikte print wel wat beschadigingen op te merken; regelmatig zijn er wat witte spetters in beeld te zien. De film is keurig voorzien van optionele Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden en Engelse ondertitels.

 

 

GELUID
De geluidsband wordt in de vorm van een Dolby Digital 5.1-track gepresenteerd. De track klinkt  fraai en komt met een prima ruimtelijke spreiding uit de speakers. Het geluid klinkt vol en gebalanceerd; muziek en dialogen worden keurig gepresenteerd en zoals het zich betaamt, is de track bij gepaste scènes voldoende actief. In vergelijking met de oude uitgave klinkt de mix een stuk voller, ruimtelijker en gedetailleerder.

 

 

EXTRA’S
Naast drie promotionele trailers (voor Nadine, Wolfsbergen en de Quality Film Collection) staat de bioscooptrailer van Wilde Mossels op deze DVD. De enige andere toevoeging die we aantreffen is de videoclip behorende bij het nummer Lekker Dieng van de band Nuff Said.

 

Het is jammer dat men ondanks de verbeterde transfer slechts twee minimale extra’s op het schijfje heeft gezet. De eerdere uitgave van Prima Time Entertainment had dan wel niet de trailer in de aanbieding, maar bood naast de videoclip van Nuff Said ook een Making Of van een klein half uur, zo’n 27 minuten aan deleted scenes, een TV documentaire, een interview met regisseur Erick de Bruyn en gedurende de gehele film audiocommentaar van de regisseur, editor en cameraman. Een gemiste kans, maar de film zag er nooit eerder zo goed uit op het tv-scherm.

 

 

Speelduur
ca. 119 minuten
Distributie
A-film
Release datum DVD
24 april 2008
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,85)
Geluid

Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s

Originele bioscooptrailer
Videoclip “Lekker Dieng”
Promotionele trailers

 

Met dank aan A-Film voor het beschikbaar stellen van deze DVD !

Een gedachte over “Wilde Mossels – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten.