web analytics

Wildschut – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

Er bestaan twee versies van deze film op dvd. Naast deze goed verzorgde uitgave uit de Vlaamse Film Collectie, bestaat er ook een van inferieure kwaliteit uitgebracht door Bridge Entertainment in de Hollands Glorie reeks. De hier besproken dvd uitgave van Wildschut behoort tot de Vlaamse Film Collectie, bestaande uit twintig films. De dvd van Wildschut was de achtste release en kreeg derhalve nummer 8 mee.

FILM
Deze harde actie-thriller van Bobby Eerhart gaat over twee beroepsgangsters, gespeeld door Hidde Maas en Jack Monkau. Op de vlucht na een overval op een casino, zoeken ze hun toevlucht in een afgelegen boerderij. Charlie (Monkau) is zwaargewond en moet in bed blijven, terwijl Jim (Maas) het gezin terroriseert door de baby te gijzelen. Het duo raakt echter verstrikt in een wespennest van troebele gezinsrelaties die hen stukje bij beetje duidelijk worden. Vader Deleye, een brutale stroper, blijkt een kind te hebben verwekt bij zijn stiefdochter Lisa, die zich sindsdien afzondert in haar fantasiewereld. Zoon Hugo daarentegen, bekijkt de buit van de overval met argusogen.

De 2,6 miljoen gulden kostende Belgisch / Nederlandse co-productie van voormalig grimeur Bobby Eerhart flopte destijds in de bioscopen en werd door de pers met de grond gelijk gemaakt. Maar de laatste jaren begint er steeds meer waardering voor deze film te ontstaan. Wildschut is een spannende en vooral harde film met uitstekende acteurs, een bijzonder product uit de vaderlandse filmgeschiedenis. Hidde Maas en Josse de Pauw stelen de show met hun prachtige, grimmige rollen. Eerhart bewees te beschikken over regietalent, iets wat hij pas 17 jaar later opnieuw mocht bewijzen met de geestige komedie Loenatik – De moevie.

Waardering: ****

BEELD
Het gerestaureerde breedbeeld ziet er goed uit; beschadigingen zijn niet of nauwelijks op te merken, detail en scherpte zijn prima in orde. Soms is het zwart-niveau niet optimaal maar de transfer is behoorlijk goed te noemen. Tegenover de brakke Bridge transfer uit de Hollands Glorie reeks – een pan & scan transfer vanaf een schommelende videobron – is dit een verademing. Eindelijk kunnen we deze film in haar volle glorie bekijken. Er is optionele Nederlandse ondertiteling aanwezig.

GELUID
Het geluid staat in een mono Dolby Digital 2.0 track op de dvd. Ook het geluid is gerestaureerd en klinkt goed. Het is vrij van ruis en beschadigingen, klinkt soms wat schel, maar heeft verder genoeg dynamiek en een aangename klank. De sfeervolle muziek komt goed tot zijn recht en de dialogen zijn prima te verstaan.

EXTRA’S
De dvd heeft sfeervolle menu’s met achtergrondmuziek uit de film en is opgedeeld in 8 hoofdstukken. Verder kunnen we als extra een 5 minuten durende featurette van de Belgische VRT over het maken van de film op het schijfje terugvinden. We zien achter de schermen opnames die worden afgewisseld met interviews. Leuke toevoeging en lovenswaardig dat ook hier moeite in gestoken is.

Speelduur
ca. 95 minuten
Distributie
Vintage Films
Release datum DVD
22 november 2004
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 anamorf (1,66)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Ondertiteling
Nederlands (doven)
Extra’s
Setopnames en interviews met de makers