web analytics

Willemspark (seizoen 1) – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

FILM
De volwassen televisiekijker kan voor verhalen over rijkdom in de polder zappen naar Gooische Vrouwen, de jeugd heeft Willemspark. Deze komische, achtdelige VPRO-serie, over rijke pubers in het welvarendste deel van Amsterdam, neemt het bestaan van welgestelde families op satirische wijze onder de loep.

Hoofdpersonage is tiener Annabel (Lisa Smit). Samen met haar vader (Hajo Bruins) woont ze in een duur huis in Amsterdam-Zuid. Annabel en haar drie vrienden lijken het goed voor elkaar te hebben: ze spelen tennis, bespelen een instrument en zijn in het bezit van dure kleding en de nieuwste speeltjes. Hun ouders bekleden hoge functies en zijn financieel onafhankelijk.

Toch is dit luxe leventje niet altijd even plezierig. Annabel wordt, omdat haar vader het te druk heeft met zijn jonge scharreltjes, ongewild opgezadeld met au pairs en haar vriendin Hazel bezwijkt bijna onder de druk die haar moeder op haar legt. Daarnaast zijn de vier vrienden ook maar gewoon kinderen en hebben ze net als ieder ander jong en onschuldig wezen hun eigen wensen, behoeften en problemen.

Willemspark, naar een idee van Machteld van Gelder, bericht op komische wijze over de belevenissen van vier jonge tieners in Amsterdam Oud-Zuid. Clichés worden schaamteloos uitvergroot en door de fijne, dynamische jonge cast doeltreffend verbeeld. Van het bewaken van het eigen aura (“Niet in m’n mentale veld!”) tot het geven van opdrachten: de jeugdige castleden weten steeds de juiste snaar te raken.

Naast het aanwezige acteertalent zijn hiervoor ook de lichtvoetige scenario’s, vaste (spel)regie en de vlotte look van de serie verantwoordelijk. Scenaristen Luuk van Bemmelen en Fiona van Heemstra schreven acht herkenbare afleveringen, waarin op luchtige wijze enkele educatieve thema’s aan bod komen. Door de juiste mix tussen de aangedikte karakters en menselijke trekjes blijven de avonturen dicht bij de kijker.

Onder de frisse regie van Antoinette Beumer en Remy van Heugten zijn deze belevenissen overtuigend vertaald naar het scherm. Ondersteund door veel fragmenten uit populaire popsongs, een degelijke cinematografie en een strakke montage, is Willemspark een vlot en humoristisch geheel geworden.

Waardering: ****

BEELD
Willemspark staat in de originele 1,78:1 beeldverhouding anamorf op de dvd. De beeldkwaliteit is uitstekend. Beschadigingen zijn afwezig en de kleur, scherpte en zwartniveau zijn prima. Er is geen ondertiteltrack aanwezig.

GELUID
De dvd kent twee geluidstracks. Naast een Dolby Digital 2.0-spoor herbergt de dvd tevens een 5.1-track. De kwaliteit van beide tracks is prima. Beschadigingen zijn niet op te merken en de dialogen zijn goed verstaanbaar. De 5.1-track geniet licht de voorkeur, daar deze de vele muziek gedurende de serie beter spreidt en een diepere bass meegeeft.

EXTRA’S
De acht afleveringen staan verspreid over twee dvd’s. De eerste dvd herbergt aflevering 1 tot en met 4, de tweede 5 tot en met 8. Op beide dvd’s zijn promotrailers aanwezig voor andere titels van Video Film Express (o.a. Oorlogswinter en De Brief voor de Koning). Inhoudelijke extra’s ontbreken.

Speelduur
ca. 200 minuten
Distributie
Video Film Express
Release datum DVD
31 maart 2009
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
16:9 Anamorphic (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands
Dolby Digital 5.1 – Nederlands
Ondertiteling
Geen
Extra’s
Promotrailers

Met dank aan Video Film Express voor het beschikbaar stellen van deze DVD !