web analytics

Zwarte Ogen – DVD-Recensie

Reacties zijn gesloten

 

 

FILM
In een klein kamertje in het huis van filmmaker Jan Bosdriesz staan allerlei kleine, op het oog eenvoudige en (al dan niet) alledaagse attributen: een klokje, sandalen, een Maria-beeldje en een rieten dildo. Achter elk van deze attributen schuilt een verhaal, een deel van de levensgeschiedenis van Bosdriesz. Twee stapeltjes 78-toeren platen vormen het hart van zijn verzameling. Het zijn erfstukken van zijn vader. Eén van deze platen vormt ook het vertrekpunt van de documentaire Zwarte Ogen, Bosdriesz’ zoektocht naar de Roemeense zanger Pjotr Leschenko, een zoektocht die langzaam steeds meer verweven raakt met zijn eigen familiegeschiedenis.

 

Een paar jaar geleden las Bosdriesz over het leven van Leschenko, die in de jaren dertig en veertig tot één van de meest populaire zangers in Rusland behoorde. De tekst intrigeerde hem zo, dat hij besloot verder onderzoek te doen naar het leven van Leschenko. In gesprekken met tijdgenoten probeert hij de zanger weer tot leven te brengen. Door de vele vervaagde herinneringen, die hierdoor duidelijk aan kracht inboetten, en de gefragmenteerde manier waarop de geïnterviewden hun verhaal doen, slaagt deze poging echter allerminst. Enkel via het afspelen van muziek en door de voice-over van de regisseur zelf wordt zo nu en dan interessante informatie aan de kijker verschaft en komt het verleden zowaar los uit de tijd.

 

Deze spaarzame momenten weten de documentaire, die met ruim honderd minuten aan de lange kant is, echter niet te redden. De insteek om zijn eigen levensverhaal te verweven met dat van Leschenko is interessant en biedt mogelijkheden, maar helaas is het Bosdriesz niet gelukt er een coherent en soepel geheel van te smeden. Zwarte Ogen springt te vaak van de hak op de tak, kent geen duidelijke opbouw en structuur en gaat nergens diep genoeg om de kijker echt mee te sleuren in de materie. Het enige wat na het kijken van de documentaire overblijft, is het besef dat persoonlijke herinneringen veel waard zijn en gekoesterd moeten worden, maar dat ze voor de buitenstaander moeilijk tastbaar gemaakt kunnen worden. 

 

Waardering: ** half

 

 

BEELD
Zwarte Ogen staat in de originele 1,78:1 beeldverhouding anamorf op het schijfje. De transfer oogt goed met een mooie, warme kleurweergave en een prima scherpte en contrast. Op wat filmgrain na zijn er geen beschadigingen op te merken. Het schijfje biedt de mogelijkheid de film met Nederlandse of Engelse ondertitels te starten.

 

 

GELUID
Het geluid staat in een Dolby Digital 2.0 track op de dvd. Ook op het geluid valt weinig aan te merken. De verzorgde soundtrack komt prima uit de speakers en de dialogen zijn goed te verstaan. Beschadigingen of ruis zijn niet op te merken.

 

 

 

EXTRA’S
Via het menu is het enkel mogelijk de film af te spelen of de taalinstellingen te veranderen. Extra’s herbergt het schijfje niet.

 

 

Speelduur
ca. 100 minuten
Distributie
Filmfreaks
Release datum DVD
1 december 2008
Verpakking
Keepcase
Regio
2
Beeld
Anomorphic 16:9 (1,78)
Geluid
Dolby Digital 2.0 – Nederlands, Russisch
Ondertiteling
Nederlands
Engels
Extra’s
Geen

 

Met dank aan Filmfreaks voor het beschikbaar stellen van deze DVD !