web analytics

Recensie: Alibi

Reacties zijn gesloten

“Flauwe, puberale en slecht getimede grappen”

Johan Nijenhuis, maker van puberrommel als Costa! en Volle Maan, leek met de Zoop-reeks (en dan met name het laatste deel) de goede kant uit te gaan: zowaar hadden we daar een film, hoewel specifiek gericht op een bepaalde doelgroep, die eigenlijk elke doelgroep iets te bieden had en kwalitatief beter was dan z’n voorgangers. Jammer genoeg heeft Nijenhuis deze stijgende lijn met Alibi niet door weten te zetten.

 

Alibi
Alibi gaat over de Marrokaanse Youssef (Achmed Akkabi), een jongen met een rappe tong. Hij wordt opgepikt door Rick (Frederik Blom), een man die werkzaam is in een vreemde bedrijfstak; hij is alibiverstrekker in een heus alibi-kantoor. Een jongen als Youssef kan hij dan ook goed gebruiken. Het liegen gaat Youssef erg goed af, totdat hij verliefd wordt op Andrea (Georgina Verbaan). En laat deze nou net een hekel hebben aan jongens die liegen. Dilemma!

Alibi heeft op voorhand aardig wat in huis. Een regisseur die een stijgende lijn lijkt te hebben ingezet, een grappige Marokkaanse acteur in de hoofdrol, wat vrouwelijk schoon en een geestig plot. Het is dan ook teleurstellend dat juist met dit laatste bar weinig gedaan is.

Flauw
Ondanks dat de film genoeg grappen en grappige situaties biedt rondom het alibi-gegeven, weet de film slechts sporadisch te vermaken. Het merendeel van de grappen is flauw en veel te puberaal. Bovendien komt het gros te geforceerd over, waardoor de grappen nooit echt willen aanslaan. Het grootste probleem voor het mislukken hiervan is de timing, die in veel gevallen nèt niet lekker loopt. Is de timing wel in orde, dan laat de kwaliteit van de grap weer te wensen over. En dat is pijnlijk, zeker voor een komedie. Daarbij komt nog dat het scenario bol staat van de clichés en dat de film de vervelende behoefte heeft elke gedachte door de persoon in kwestie uit te laten spreken (want stel je eens voor dat het publiek het niet snapt!).

Acteergeweld
Technisch gezien is de prent vrij mager. Director of photography Rolf Dekens verricht weinig interessant werk en vreemd genoeg werkt men met kleuren die nauwelijks het zomerse gevoel weergeven wat, afgaande op de tijd van handeling, wel de bedoeling moet zijn geweest. De montage doet daarnaast nogal traag aan, wat het geheel helaas ook niet ten goede komt.

De casting is echter een groot positief punt aan Alibi. Vreemd genoeg valt debutant Achmed Akkabi (de jongen uit de Albert Heijn reclames) vooral op in enkele serieuze scènes. In de komische scènes komt hij minder uit de verf, maar dit kan ook voor een groot deel liggen aan de slap geschreven grappen. Verbaan speelt zwak, maar laat zien potentieel te hebben. Onder een goed regisseur kan daar best nog eens wat moois uit groeien. Egbert Jan Weeber (een van de bedriegers in het alibi-kantoor) laat zien ook op komedie-gebied uit de voeten te kunen: vooral zijn fysieke actie weet de kijker meer dan eens een glimlach te bezorgen.

Waardering: **

Alibi (2008)
Regie:
Johan Nijenhuis
Scenario: Wijo Koek
Producent: Alain De Levita, Johan Nijenhuis
Camera: Rolf Dekens
Muziek: Martijn Schimmer
Montage: Michiel Reichwein
Met: Georgina Verbaan, Egbert-Jan Weeber, Achmed Akkabi, Frederik Blom, Isa Hoes, Kees Boot, e.v.a.
Taal: Nederlands
Duur van de film: 86 minuten / Kleur
Distributie: Independent Films
Te zien vanaf: 14 feburari 2008  

 

 

Reacties zijn gesloten.